Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 16 évesen hogyan szerezhetnék...

16 évesen hogyan szerezhetnék egy kis pénzt magamnak?

Figyelt kérdés

Bűntudatom van, hogy mindig a. Szüleimtől kérek. Mellesleg, ők nem engednek diákmunkára, mert ezzel kapcsolatban nagyon elfogultak.

Ilyenkor mit tudnék csinálni??

2018. júl. 15. 18:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

". Mellesleg, ők nem engednek diákmunkára,"

Akkor meg ne legyen bűntudatod. Ha ez nekik így jó.

2018. júl. 15. 18:39
 2/11 anonim ***** válasza:
77%
Miért nem engednek, főleg nyáron?
2018. júl. 15. 18:57
 3/11 anonim ***** válasza:
25%

16 évesen nekem nem kellett szülői engedély a diákmunkához.

Érdekes.

2018. júl. 15. 19:08
 4/11 anonim ***** válasza:

Szülőként lehet neki többet segít, ha elmosogatsz, felporszívózol, reggel főzöl nekik kávét, minthogy elmész és dolgozol.

Ellenben neked meg előnyödre válhat, ha megtapasztalod, milyen érzés saját magad előteremteni a pénzt és hogy miként működik a munka.

Ha téged érdekel ez a része is, hogy könnyebben tudj majd az életben munkát vállalni és ehhez szeretnél tapasztalatot szerezni, akkor lehet máshogy állnak majd a dologhoz.

2018. júl. 15. 19:10
 5/11 anonim ***** válasza:
88%

Szüleid hozzájárulása nélkül még két évig nincs módod törvényesen munkát vállalni. Csak annyit tehetsz, hogy próbálod elérni a hozzájárulásukat.

A Munka Törvénykönyve rendelkezése szerint, a 18. életév betöltése előtt, a törvényes képviselő hozzájárulása nélkül, nem alkalmazhatnak munkavállalóként.

„294. § (1) E törvény alkalmazásában

a) fiatal munkavállaló: a tizennyolcadik életévét be nem töltött munkavállaló”

és

„21. § (4) A törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a fiatal munkavállaló vagy a cselekvőképességében a munkaviszonnyal összefüggő ügycsoportban részlegesen korlátozott munkavállaló olyan jognyilatkozatának érvényességéhez, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul.”

2018. júl. 15. 22:19
 6/11 anonim ***** válasza:
wow érdekes, nem tudom, hogy nekem ez hogyan sikerült akkor enélkül :S
2018. júl. 15. 22:30
 7/11 anonim ***** válasza:

@22:30

Lehet valami ezer éves már nem érvénybe lévő dolog, amit kiollózott.

2018. júl. 17. 21:24
 8/11 anonim ***** válasza:
Vagy éppen nagyon friss
2018. júl. 19. 03:54
 9/11 anonim ***** válasza:
86%

Tisztelt # 7-es és #8-as válaszok írói!

Ha kételyetek volt, megnézhettétek volna a Munka Törvénykönyvének hatályos szövegét; hiszen megírtam, hogy abból van az idézet.

A Munka Törvénykönyvének (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről) hatályos teljes szövege a Nemzeti Jogszabálytárban (a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. működtetésében), a legutóbbi módosítás utáni egységes szerkezetbe foglalt szövege a következőképpen néz ki: [link]

A linkelt törvény

• 294. § (1) a) pontja a 2012: LXXXVI. törvény 85. § (44) bekezdésével megállapított szöveg, ami 2012. június 28-án lépett hatályba. (A törvény szövegében, az adott helyen, a 148-as felső indexre kattintásból látszik a legutóbbi módosítás.)

• a 21. § (4) bekezdése a 2013: CCLII. törvény 175. § (5) bekezdésével megállapított szöveg, ami 2014. március 15-én lépett hatályba.

Ennek alapján ki-ki értékelheti ezerévesnek, vagy túl frissnek. Egyébként, a túl (?) frissel nem tudom, mi lenne a baj? 5 nappal ezelőtt jelent meg a kérdés, és aznap írtam a hatályos jogszabályi idézeteket. És semmiféle megjegyzést nem tettem arra, hogy neked kellett-e, vagy sem szülői engedély. Nem tudtam, most sem tudom, mikori esetről van szó. Most, kell (sőt, több, mint négy év óta).

┌─ A Nemzeti Jogszabálytár a jogszabályalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény VII. fejezete szerint hivatalos, elektronikus közszolgáltatásként működő, bárki számára térítésmentesen hozzáférhető, egységes szerkezetű szövegeket tartalmazó elektronikus jogszabálygyűjtemény.

Ennek megfelelően, például a [link] kormányzati portálon is a Nemzeti Jogszabálytárból idéznek jogszabályokat; vagy, például, a [link] oldalon is oda mutatnak a jogszabályi linkek. ─┘

2018. júl. 20. 16:20
 10/11 anonim ***** válasza:
A törvény egy dolog. A fizetés egy másik.
2018. júl. 20. 22:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!