Álláskeresési járadék Mennyi jár 1 hét munkanélkülire?
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy munkahelyet szeretnék váltani 4 év után. Beszéltem is a HR-es kollégával, hogy felmondás stb és Ő tanácsolta, menjek el 1-2 napra, de akár 1 hét munkanélkülire, mert akkor kapok Álláskeresési járadék is erre az egy hétre, ami az én béremnél biztos, hogy maximum tehát 91000 forint. Mivel jelenleg közel 80 a heti keresetem nem lenne ellenemre ez a plusz 10.000 forint úgy, hogy mellette otthon pihenhetek egyet a váltás előtt. Bár Ő azt mondta, hogy lehet egyben kiutalják a 3 hónapot mivel folyamatosan a munkaviszonyom és nem minimálbérért dolgoztam. Fizetnek ezek nekem 1 hétre tényleg 270-et? Egyetlen buktatója, ha a jövőben úgy alakul, hogy munkanélküli leszek akkor egy vasat sem kapok.
Persze, hogy ezt javasolta, mert akkor nekik nem kell fizetni semmit pluszba, trükkös ám.
Te meg járkálhatsz a munkanélküli hivatalba, töltheted ott a teljes napodat, minimum egyszer amikor bejelentkezel és egyszer amikor kijelentkezel. Papírmunka dögivel, jó kis pihenés lenne....
Várj, tök sok minden nem kerek itt.
Felmondtál már? Vagy csak tervezed?
Honnan tudod hogy 1 hét után kapnál melót?
Ha csak 1 hétre mennél el és ezek szerint kb havonta 320-at keresel, akkor csak nem vág földhöz, ha tényleg 1 hetet maradsz otthon, nem? Kijátszanád a biztonsági hálódat 1 hétért?
Hasonlószituban vagyok, de sok éve dolgozom és most adok magamnak 3 hónap offot. Én kihasználom a járadékot, mert ezt az időt tudatosan töltöm itthon, nagy valószínűséggel találnék munkát 1 hónap alatt. De tanulni akarok valami totál mást, nekem megéri. De egy hétre felrakni mindent, a HR-es se akar neked túl sok jót ha ezt tanácsolja...
335t keresek nettóban, és amikor a felmondási időmről érdeklődtem akkor tanácsolta a HR-es.
Nos az a csavar a dologban, hogy van már új munkahelyem aminek a szerződését alá is írtam de kezdési időpontom júl 16 ami azért még odébb van, de akkortól ott várnak én meg ott akarok dolgozni. De ugye ez még jó 2 hónap. Ezért is érdeklődtem a HR-es ismerősömnél, hogy mikor-melyik nap adjam be a felmondásomat, hogy ott júl 16án kezdeni tudjak.Kiszámolta az időarányos napjaimat ami 5 napra jön ki, én meg így egyből de kár, hogy nincs két hét szabim és erre tanácsolta ezt a dolgot meg hogy mellé még fizetnek is!
Ha ahogy írtam 1 hét múlva meg kiderül, hogy direkt csináltam nem lesz nekem abból valami bajom a későbbiekben? Nem igazán tartok attól, hogy munkanélküli leszek, 1 hétre meg megérné nagyon az a 270.000 :) már ha tényleg be lehet ezt valahogy játszani és későbbiekben nem vissza kivéve ha a következő években kirúgnak. De ha állambácsi nem kéri vissza akkor miért ne? Így is adtam neki az elmúlt 5-6 évben közel havi 200t :)Pont ezért kérdezem hogy ez valóban létezik így?
Ha évek óta van munkaviszonyod (az elmúlt 3 évben legalább 900 nap), akkor 90 napig vagy jogosult álláskeresésire. Ennek max összege a minimálbér, amiből összesen 25%-ot vonnak - nem vagyok jó fejszámolásban, de valamivel 100 ezer fölött van egy hónapban nettóban. Amikor bejelentkezel, akkortól kezdik folyósítani. Ha egy hét utána bemész, hogy lett állásod, akkor a fennmaradó napokra járó összeg 80%-át kifizetik - úgy tudom, ezt külön kérni kell, nem kapod meg automatikusan. És ahogy írod, ha ezt megkapod, akkor utána nem jár majd egy ideig, ha megint munkanélküli lennél.
Vagyis 90 napra összesen jó 300 ezer nettót kapnál, így ha egy hétig munkanélküli vagy, akkor megkapod a 25 ezret, plusz a maradék 275-nek a 80%-át. Én is munkahelyváltás előtt állok, és ugyanígy tervezem csinálni.
Isten király vagy!
Erre a válaszra volt nekem szükségem :) 91.000 forint most a maximum, és igen 6 éve van folyamatosan munkahelyem, így kiszámoltam, arra az egy hétre hozzávetőlegesen kapnék 220.000 nettót...egye fene elfogadom.
Viszont ahogy láttam már sorban sem kell állni hanem be lehet regisztrálni online is ami azért jóval egyszerűbb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!