Hogyan szoktatnátok takarékosságra a gyereketeket?
At édesapám nagyon megfontolt, takarékos ember volt. Nem vett meg soha semmit első sugallatra, de ha ha úgy látta, hogy szükséges, akkor nem spórolt. Ennek köszönhetően nyaraltam én az osztályból először a tengerparton, de lett utoljára moncsicsim, meg szagos radírom.
Hiába a jó példa, de rettenetes pénzszóró lettem. Komoly vagyonokat csesztem el értelmetlen dolgokra, szinte nem is tudom mire.
Van két kislányom, és szeretném, ha el tudnák kerülni az elúszó pénz okozta frusztrációt, és anyagi gondokat. Mindenki rávágja, hogy "jó példát kell mutatni", de az nálam se vált be. Nem tudom, hogy mi segítene megérteniük a pénz értékét, nekem máig sem sikerült.:(
Van egy mondás: nincs az a sok pénz,amit nem lehet elpocsékolni!
Ha minimálbérből kellene megélned,akkor te sem szórnád a pénzt!
Először önmagadat kellene megnevelni,csak azután a lányaidat. Valóban igaz,hogy a példa nevel.
Csak te tudsz magadon segíteni,és csak akkor,ha komolyan gondolod,és következetes maradsz.
Néhány ötlet:
Vezess naplót minden kiadásodról. Külön oszlop az élelemre,tisztitószerekre, kozmetikumokra, saját és a gyerekek ruházkodására stb. Ezt lelkiismeretesen vezesd minden vásárláskor. Hónap végén nézd át,állapítsd meg,mi volt a felesleges,és máskor azt ne vedd meg.
Kövesd apukád példáját. Vásárlás előtt írd fel,mit akarsz venni és csak annyi pénzt vigyél magaddal,amennyi a vásárláshoz kell.
Ha csak úgy sétálgatsz,ne legyen nálad 1-2 ezer forintnál több és a bankkártyádat is hagyd otthon. Akkor nem tudsz elcsábulni.
Nem kell feltétlen mindig a legdrágább,legmárkásabb cuccokat megvenni. Nem biztos,hogy jobbak az olcsóbb kategóriájúaknál.
A lányadid pedig kapjanak havonta zsebpénzt a kiadásaikra. Ebből vegyék meg az uzsonnát,üdítőt,fagyit stb. A zsebbénz ne legyen túl sok. Ha hó közben elköltik,ne pótold ki és kölcsönt se adj nekik. Csak így tanulnak meg a pénzzel bánni,és az értékét tisztelni. Ha kevésnek találják,akkor valamilyen formában dolgozzanak meg érte.
Nehéz lesz ezt véghezvinni, de ha akarod,akkor megtudod csinálni.
Hát igen. Amikor minimálbértből éltünk, akkor az ment el. Mikor a többszöröséből, akkor az. Írogatós, költségvetéses időszakaink mindig vannak, aztán valami idétlen költekezésbe torkollnak, amikor a többszöröse megy el a megtakarított pénznek.:( Az a baj, hogy soha nem látom, hogy mire ment el. Nem veszünk márkás holmikat, túl gyakran ruhát se, nem utazunk, nem bulizunk, iszunk...Szinte csak a háztartás, a ház, meg a gyerekek költségei vannak.
A zsebpénzes megoldás szokott működni? Szerintem nálam pont az rolott el, hogy soha nem volt pénzem, amit gyűjthettem volna, és megtanulhattam volna az értékét.
Istenem annyira ide vág, egy Rejtő Jenő idézet, de nem találom sehol... a könyvet pedig nem túrom elő így féléjfélkor, márpedig szomorú, hogy online nem lehet megtalálni, mert egy vezérgondolat.
Sajnos a regény címére sem emlékszem,de nem a könnyen fogyaszthatóak közül való, azt hiszem Kabos Gyuláról is említést tesz benne jó szívvel, illetve neki ajánlja vagy valami hasonló, de ha nem róla egy kortársról.
Ebben a regényben meséli el véleményét az akkori "fillérből lesz a forint" népi bölcsességről. sajnos idézni sem tudom de a lényeg: Ez tévedés. Forintból lesz a forint! A fillérből sóhaj lesz, a fillérből vágyakozás lesz...
Másfelől véleményem szerint a napi zsebpénz amiből spórolni lehet az minimum az 500 Ft.
(van olyan nap hogy elkölt van olyan, hogy nem.
Teszem azt 50-50%, mert enniyért én legutóbb amikor mentemben megéheztem egy ebédet tudtam venni ami 3 korpás zsömléből bele 2-2-2 szelet felvágott, egy noname kis tubusos sajtkrém és egy fél literes zacskós kakaóital volt. ebben az volt a spórolás, hogy nem egy hambit vettem 500 ért hanem 2 hambinyi ételt, és ez egy ebédet ki is váltott, ám mégsem vizet ettem kenyérrel.)
3. szempont.
Én 100 millióból tudnék spórolni.
50-60 ból felépítenék egy közel önfenntartó házat ami autonóm amennyire csak lehet mindentől (áramszolgáltató, víz, gáz stb)
a maradék 40 ből vennék 4 db 2.5 szobás garzont és kiadnám bérbe havi 35ért.
Ezek után nem érezném magam xarban akármi van, mert ha a 4ből 3 van csak kiadva átlag.
az akkor is + 100.000huf/hó
aztán amellé ha van egy minimálbéres állásom az 170.000 összesen. és csak az étel, valamint a ruházkodás az amire KELL költenem, mivel a ház nem visz el havi 10.000 nél többet teszem azt.
ÍGY lehet spórolni.
Egyébként önsanyargatni lehet, lófax fizetésből, teszem azt egy megtakarításba berakni havi 10.000-et ami 10 év lejárta után lesz 1.4 millió ha jól mennek a hozamok.
Egyébként erre példa egy kimondottan igénytelen haverom: albijában flare asztal, ágykeret nincs csak matrac, az egyetlen új dolog amit nem a szülői házból vitt az egy hűtő, de csak azért mert hűtőgyárban dolgozik, nincs szemetes vödre, hanem mindig egy aktuális nagyobb kartondobozba rakja a háztartási hulladékát amiből nincs sok mert nem főz, viszont nem is étterembe/gyorsétterembe jár, hanem emgy a szalámiskenyér tejjel tipusú kajálás ilyesmi....
Egyedül él az albiban, van egy jégverte szuzukija amivel hétvégente hazajár (100km)
És 3 év munkaviszony után 140.000-es fizetés mellett 500.000 van megtakarítva, neki (random kiadások kocsira ect. elvitték)
Namost ez azt jelenti hogy vagy 15 évig kell dolgoznia ahhoz, hogy ÖNEREJE legyen elég egy lakáshitelhez.
Azt akarod, hogy spóroljanak a gyerekeid?
Adj nekik havi 50.000-t.
Mert a mai világban még a napi 1000-es zsebpénzből is CSAK spórolni lehet. merthogy költekezni nem az tuti.
Köszönöm a válaszokat!
Az egyik ismerősöm úgy csinálja, hogy minden elvégzett házimunka, iskolai jó jesgy után fizet valamennyi pénzt, és szinte minden dolgot, ami a gyereknek kell ebből veszik. Nem tudom, hogy örül-e a kissrác, mikor teszem azt alsógatyát vehet a kocsimosós pénzéből. A házimunkához meg elvileg ingyen kellene hogy hozzátegye mindenki a magájét.
A teljesen önfentartó ház nekem is izgatja a fantáziámat, de körülnézek a saját portámon, és ha a közüzemi számlákat leveszem, akkor is el tudnék költeni rá évi egy millát gond nélkül, mert mindig hiányzik valami, vagy megérett a cserére, vagy hozzáértő kezet kívánna, ami pénzbe kerül. Nehéz leállni az álmodozással, és azt nézni ami már megvan. :(
Mindenkinek szüksége van pénzügyi tervre, mint ahogy pénzre is. Ha elfogadod azt, hogy a pénzügyeidet neked kell intézned, de legalábbis kézben tartanod, akkor belátod azt is, hogy ezt a lehető legjobban kell tenned.
Ez az írás életünknek csak egy metszetével foglalkozik, ezért fontosnak tartjuk az elején megjegyezni, hogy az életben igazán fontos dolgok szerintünk a szeretet, a barátság, az emberi kapcsolatok, a boldogság, az egészség, stb. (Ki milyen szavakkal fogalmazza meg magának.)
Mindenesetre készítenünk kell egy pénzügyi tervet, ami nem szól másról, mint a hosszabb távú terveinkről, céljainkról, de mindezt a pénz nyelvén teszi:megtervezzük, hogy miből fogjuk mindezt finanszírozni. Nem az irreális vágyakat kell sorra vennünk, hiszen akkor valószínűleg a pénzügyi terv is megvalósíthatatlan lesz. Persze ettől még merhetünk nagy célokat kitűzni, de ezek megvalósítása érdekében hajlandónak kell mutatkoznunk a sok-sok áldozat meghozatalára.
A pénzügyi tervünket a legjobb évente, de legalább minden nagyobb változás esetén átírni, aktualizálni. Persze ez nem azt jelenti, hogy a korábbi pénzügyi terveinket kidobjuk, hanem azokat el kell raknunk, legyen mihez hasonlítani az éppen aktuális tervünket. (Ekkor látszik, hogy mit értünk el, jutottunk-e előrébb? Becsapjuk-e magunkat a terveink módosítása során?)
Akinek van pénze, annak arról szól a terve, hogy hogyan fektesse be, hogyan őrizze meg annak értékét, mire költi el.
Akinek nincs pénze a tervei megvalósításához, annak hitelt kell felvennie vagy meg kell terveznie, hogy miből lesz pénze (jövedelemszerző, megtakarítási képesség).
Van pénze, nincs pénze: ez eleve viszonylagos dolog. Van akinek dollár milliárdjai vannak és mégis hitelt vesz fel. (Nem nyúl a befektetéseihez, amire a hitelt fordítja az gyorsan megtérülő vállalkozás és hamarosan törleszthető belőle a hitel.) Van akinek sok pénze van, de nem tud bánni/gazdálkodni vele, gyorsan feléli és csodálkozik, hogy ez hogyan történhetett meg?
A lényeg az, hogy mindenkinek kell egy terv. Ez a terv egyedi, személyre szóló, magunknak kell a főbb pontjait megfogalmaznunk. Technikai jellegű segítséget kérhetünk, de a céljainkat és az annak érdekében szükséges lépéseket nekünk kell elfogadnunk és aztán lépésenként megvalósítanunk. A pénzügyi terv az életünk része, a "dolgainkat" abba kell beleillesztenünk. Amilyen életet tervezünk magunknak olyan lesz a pénzügyi tervünk is. Aki nem tervez előre az csak sodródik az életben és szerintem az a legrosszabb.
<a href="https://sites.google.com/site/vagyonalapubefektetesek/">Még mindig válság van!Te ki akarod használni vagy sem?</a>
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!