Valuta itthon és külföldön?
Ha mondjuk itthon forintért veszek mondjuk eurót, akkor kb 300-ért tudom én eladni a váltósnak és kb 310-ért tudom tőle megvenni. A kettő közötti különbség a váltó haszna. Ez világos. A boltos is drágábba adja nekem a fazekat, mint ahogyan a gyárból veszi. Itthon az euró a fazék és a forint a zseton, amit adok érte.
De mi van külföldön? Mondjuk a szlovákoknál, ahol az euró a hivatalos pénz? Ott most az euró a fazék vagy a forint? És melyik a zseton? Ott is én adom a váltónak 300Ft-ért az eurót és veszem tőle 310-ért? Szlovákiában miért Ft-ban akarná a hasznát a váltó, ha ott nem az a hivatalos pénz? Ha viszont ott fordítva lenne, akkor ott váltanám egyik irányba, itthon a másikba. De akkor kié a haszon?
Érthető egyáltalán, hogy mit nem értek?
Kérdezem máshogyan:
Mondjuk, hogy én vagyok a valutaváltó. Megveszem az eurót 300-ért. Eladom 310-ért. Lesz ugye 10Ft hasznom. A 10Ft-ért vásárolok a boltban. Mondjuk adnak érte egy fél fruttit.
De én lehetek valutaváltó ausztriában is. Ott is 10Ft a hasznom, ha 300-ért veszem és 310-ért adom el az eurót. De ott semmit nem adnak a boltban nekem Ft-ért, mert ott nem az a hivatalos pénz. Akkor mit kezdek a Ft-ommal? Beváltom a másik cégnél?
Akkor most mit és mennyért kell adjak ahhoz, hogy Ausztriában euróban legyen hasznom itthon viszont forintban?
Igazából a szlovákiai váltósnak tök mindegy, hogy miben van a haszna. A te gondolatmented szerint a végén forint marad a haszna, de a forintot meg valaki meg fogja venni euróért és máris euróban van.
Vagy máshogy megközelítve: gondolj úgy a szlovákiai váltóra, hogy ő forinttal kereskedik ( analógia: a magyar a te gondolatmeneted szerint euróval). Te, mint akinek eurója van, 1000 forintot 3.22 euróértért tudod eladni a váltónak és 3.33-ért tudod megvenni, a kettő különbsége a váltó haszna, azaz 1000 forint oda-vissza vételén 0.11 euró.
Be tudnátok linkelni külföldi valutaváltó árfolyamait? Talán az segítene picit a megértéshez.
A google-ba akármilyen nyelven írom be, magyarországi árfolyamokat találok csak.
Egészen a dolgot továbbra sem értem.
De mondjuk, hogy a szlovák valutaváltó ugyanúgy váltja a dolgokat, mint a magyar. Jelentkezik a haszna forintban, ami jó lehet neki, mert ő ugyanúgy euróra válthatja a forintot mint bárki más. De ő hol váltja? Saját magánál? És milyen árfolyamon? Ezen váltás alatt neki jelentkezik haszna vagy vesztesége? Vagy olyan, mintha egyik zsebéből a másikba rakná a pénz?
"De akkor kié a haszon? "
Minden esetben a váltóé. Olcsóbban vesz és drágábban ad el.
Nem kaptál választ még szóval írok. Mindenhol a helyi pénz a "drága", az "érték", és ennek praktikus okai vannak.
Tehát pl. ha 330 forint az euró, akkor Mo.-n 334-ért kapsz egyet a váltónál, de visszaváltani kb. 315-ért tudod. Szlovákiában valószínűleg több forintot kell adni az euróért, viszont többet is kapsz, ha forintra váltod.
Egyszerűen azért, mert aki Mo.-n eurót vált forintra, az
1.) turista, akinek forint kell, hogy költhesse, szóval drágán is megveszi
2.) hazatért magyar a megmaradt €-val, neki nem kell az euró, olcsón is megszabadul tőle
Emellett a pénzváltónak is jobb, ha X országban X forint pénze parkol a kasszában, mintha külföldi pénzek. Ha ez elcsúszik, akkor szállíthatják a kp-t országok között, ami komoly költség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!