Az önkéntes magánnyugdíjpénztárból hogy tudok fel venni pénzt?
de, ki lehet belőle venni.
egyrészt el kell olvasni a szerződést részletesen, le van benne írva, másrészt vigyázz, mert ha csak kiveszed, akkor adóköteles.
Igaz, én hozamot vettem fel adómentesen, de adóval terhelten is lehet és kölcsönt is lehet rá felvenni, persze a konkrét szabályzattól függ.
Melyikben vagy benne?
Hát éna postásnál vagyok..
Ott meg kb ez van a gyikba..
Hogyan juthat hozzá az egyéni számláján lévő összeghez?
A pénztártag a magánnyugdíjpénztártól kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatár, vagy az azzal egyenértékű kategóriák (pl. szolgálati-, korengedményes nyugdíj stb.) elérése, illetve legalább 67%-os rokkanttá válása esetén kérheti az egyéni számláján összegyűlt befizetések és hozamainak kifizetését. A pénztártag halála esetén a kedvezményezett kérheti az egyéni számlán levő összeg felvételét. Az öregségi nyugdíj megállapítási szabályai szerint továbbra is az jogosult öregségi nyugdíjra, aki 65. életévét betöltötte, és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Előrehozott öregségi nyugdíj 38 év munkaviszony után nőknél az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt legkorábban öt évvel alacsonyabb életkorban, férfiaknál a 60. év betöltésétől jár.
Ha megérem, szép temetést rendeznek belőle, de kb ennyi..
Önkéntesről van szó..
10 év után adómentesen veheted fel a hozamot 3 évente és kamatmentes tagi kölcsönt is igényelhetsz, amit egy év múlva kell visszafizetni. Ha az egészet ki akarod venni, akkor kb. 40% személyi jövedelemadót kell fizetned utána.
Legalábbis ahol én vagyok, így működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!