Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit takar pontosan a fizetési...

Mit takar pontosan a fizetési meghagyásos eljárás?

Figyelt kérdés
Fiatal lány vagyok, és az a hiba történt, hogy bespammolta a könyvtáros felszólításomat a mail. Ez volt a második, és nem írtak határidot, csak azt hogy minél hamarabb vigyem vissza.... de legközelebb csak 5 nap mulva tudok menni, mert külföldön vagyok. Mit tehetnék? Mit takar ez pontosan és mire számítsak ha elindítanak ilyesmit? Félnem kell?
2017. dec. 31. 12:30
 1/10 anonim ***** válasza:

Google a barátod.

És igen, félni kell, mert ha az átvételtől számítva 15 napon belül nem mond ellent a kötelezett, akkor végrehajthatóvá válik, mint egy bírósági ítélet.

De ezt nem e-mail útján küldik, gondolom csak "fenyegetőznek" vele, hogy ha nem viszed vissza, fizetési meghagyást kezdeményeznek ellened.

2017. dec. 31. 12:50
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem vagyok MO állampolgár :(
2017. dec. 31. 13:06
 3/10 anonim ***** válasza:

Az teljesen mindegy.

Magyarországi bejelentett címed van?

2017. dec. 31. 13:12
 4/10 A kérdező kommentje:
Igen, de már nagyon régen nem lakom ott... és nem is voltam soha bejelentve ideiglenesen. De miért nem írtak határidőt? Elég szemét dolog ez a "minél hamarabb"
2017. dec. 31. 13:20
 5/10 xswerdy ***** válasza:
bocs, de írsz egy kérdést, meg utána egy sztorit. De hogy a kettő hogy kapcsolódik, az nem derül ki. A mailben volt, hogy ha nem viszed vissza, akkor fizetési meghagyásos eljárást indítanak? Egy könyvtár azért biztosan a második felszólítás után még vár 5 napot, nem rohan a közjegyzőhöz.
2017. dec. 31. 14:14
 6/10 A kérdező kommentje:
Hát ez már sajnos nem 5 napja volt, hanem valamikor hó elején küldték. De gondolom, írtak volna e-mailt, hogy ez történt.
2017. dec. 31. 14:15
 7/10 anonim ***** válasza:

"De gondolom, írtak volna e-mailt, hogy ez történt."

Nem jól gondolod. Nem írnak emailt erről, hanem kiküldenek egy fizetési meghagyást az általad akkor megadott címre (a magyarországira, ahol már nem laksz ott, és ha nem értesít senki arról, hogy jött egy ilyen, s ezáltal nem mondasz ellent (mert nem is tudsz róla), akkor "életbe lép" a fizetési meghagyás.

Ha ellentmondasz, akkor viszont Neked kell bebizonyítani, hogy nem jogos a követelés - ami jelen esetben valószínűleg jogos, mivel nálad van a könyv - tehát nem célszerű ellentmondani, mert akkor bíróságra kerül az ügy és még a perköltséget is a nyakadba varrják.

Szóval életbe lép a fizetési meghagyás és ettől fogva végrehajthatóhoz kerülhet az ügy - ami még sokkal-sokkal drágább lesz.

Amúgy most az ünnepek alatt biztosan nem indítottak még fizetési meghagyást - max előtte, de szerintem inkább csak jövőre.

Javaslatom: ha nagyon nem tudsz jönni, akkor küld be valakivel a könyvet.

2017. dec. 31. 16:15
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszi! És ha felhívom őket, hogy melyik nap viszem be az hatásos lehet?
2017. dec. 31. 16:35
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Hát, most nem tudod őket felhívni, meg holnap sem :-) De utána jó megoldás lehet... :-) Elmondod nekik, hogy spamba ment, stb. és elmondod, mikor viszed - akkor biztos ők is "megnyugodnak" :-)
2017. dec. 31. 16:48
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszi! :)
2017. dec. 31. 19:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!