Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Melyik iskolaszövetkezeten...

Melyik iskolaszövetkezeten keresztül jut el egy cégtől a kifiztett pénz legnagyobb része a munkavállaló hallgatókhoz?

Figyelt kérdés
Kellene egy iskolaszövetkezet, amin keresztül egy cégtől fizetést kapok, viszont nem tudom, melyik szövetkezet nyúl le többet a cég által a béremre kifizetett pénzből. A cégnek még nincs szerződése, most akar kötni. Van különbség az iskolaszöv.-ek között, vagy egységesen van szabályozva az, hogy minden ezer forintból (adót leszámítva) mennyit tesz el a szövetkezet? A válasz mellé valamilyen bizonyító erejű linket is dobnátok (pl. iskolaszövetkezeti törvény egy paragrafusa, stb.).

2017. nov. 12. 13:31
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem így van, hogy X összeget tesz el. Ha elvállasz egy munkát szerződés van róla, hogy kapsz pl br. 780 Ft-ot óránként meg esetleg éjszakai műszakpótlékot. Ebből a szövetkezet nem von már le, csak a 15% SZJA megy le. Olyan van csak, hogy belépéskor az első havi fizudból levonnak valamennyit amit kilépéskor visszakapsz. Én elég rég léptem be iskolaszövetkezetekhez, ha jól emlékszem a melódiák 3000 Ft-ot vont le, a Fürgediák és melódiák meg 1000 Ft-ot.

Amikor egy munkáltató szerződik az iskolaszövetkezettel megállapodnak, hogy mennyi közvetítő díjat kap a szövetkezet, de ezt nem a te fizudból vonják. Amúgy jellemzően a diák minimálbért adják meg ahhoz a kötelező pótlékot, szóval akkora nagy különbség fizuban nincs.

2017. nov. 12. 17:54
 2/5 A kérdező kommentje:

,,Amikor egy munkáltató szerződik az iskolaszövetkezettel megállapodnak, hogy mennyi közvetítő díjat kap a szövetkezet''

Pont ez a lényeg, ezt kérdezem, hogy melyik szövetkezetnél lehet kisebb közvetítői díjra számítani? Minél kisebb az iskolaszövetkezet annál kisebb díjat számítanak szerintetek?

2017. nov. 12. 22:36
 3/5 anonim ***** válasza:

De neked/fizudnak semmi köze a közvetítői díjhoz, ha emberenként 10 Ft-ot kapnak vagy éppen 10.000 Ft-ot úgyis ugyanannyi pénzt kapsz. Egy nagyobb iskolaszövetkezet valószínűleg többet kap, mivel ők könnyebben találnak diákot, kisebb az esélye hogy a kért 10 helyett mondjuk csak 8 diákot találnak, megbízhatóbbak és ezért hajlandóak többet fizetni a cégek. De hiába kap többet egy nagyobb iskolaszövetkezet, mert nagyobb kiadással is jár az ilyet fenntartani.

Az eredeti kérdésben az volt melyik "nyúl le többet", de egyik se nyúl le senkitől semmit. Nincs szabályozva mennyit kapnak, a munkáltatóval kötnek egy megállapodást. Ez miatt egy iskolaszövetkezeten belül is a különböző cégektől más-más összegű pénzeket kapnak, de ez még területtől is függ. Szombathelyen a fürgediák foglalkoztat több diákot, valószínűleg ők itt több pénzt keresnek, míg mondjuk Veszprémben a Melódiák a népszerűbb és az ottani fürgediák lényegesen kisebb, kevesebb lehet a bevételük.

"viszont nem tudom, melyik szövetkezet nyúl le többet a cég által a béremre kifizetett pénzből" - Ez nem úgy megy, hogy a cég fizetne neked br. 1.000 Ft-ot, aztán az iskolaszövetkezet meg br. 800 Ft-ért meghirdeti a munkát és akkor nyert óránként 200 Ft-ot. A cég keres egy diákot br. 800 Ft-os órabérért, ezt kifizeti a közvetítőnek meg külön pluszban a közvetítőnek ad egy előre megállapodott összeget. Amit a cég a munkavállalónak fizet bruttó összeget azt átutalja a közvetítőnek akinek el kell végeznie a bérszámfejtést vagyist le kell ebből vonnia az SZJA-t, majd a nettót utalja is tovább a diáknak.

2017. nov. 12. 23:27
 4/5 anonim ***** válasza:

Jajj de nem értik a kérdést itt egyesek. Lehet olyan eset, hogy a cég foglalkoztatni akar egy adott diákot egy munkára de legálisan. Azt is megbeszélik, hogy mondjuk 1500 forintot tud fizetni ÖSSZESEN. Ebből kell kihozni az iskolaszövetkezet jutalékot is.

Nem tudom melyik a legolcsobb de érdemes esetleg megkérdezni. Talán 15%-ot mondott egyszer valaki nekem ami már jónak számított.

2017. nov. 12. 23:44
 5/5 A kérdező kommentje:
A negyedik válaszadónak volt igaza, pontosan ezt kérdeztem. Nem volt olyan bonyolult, hiszen le volt írva pontosan. Köszönöm!
2017. nov. 13. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!