Már elköltött ajándék visszkövetelhető másfél év után?
Más évvel ezelőtt egyenes ági rokontól bankszámlára kapott 1 millió Forint-os ajándék visszakövetelhető? Az átutalás megjegyzés rovatában nem írtunk semmit sem.
Az összeget a családtagom adta egy tartozásom kifizetésére, amit meg is tettem. Azért kaptam tőle, mert előtte meg én segítettem őt rendszeresen, de ezt sajnos igazolni nem tudom, mert mindig készpénzben adtam oda.
Most gondolkodik rajta, hogy szeretné visszakérni, mert megromlott a viszonyunk. Az én ingatlanomban él ingyen és létfenntartási gondjai nincsennek.
Az ajándék visszakövetelésének egyik esete, ha az ajándékozás után bekövetkezett változások miatt az ajándékozónak az ajándékba adott dologra létfenntartása érdekében szüksége van. Ilyenkor is csak akkor kérhető az ajándék visszaadása, ha ez a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
A létfenntartás veszélyeztetését az érintettek összes körülményei alapján lehet megállapítani, amelynek során nem csupán a pillanatnyi helyzetet kell figyelembe venni, hanem a jövőbeli, előre látható kilátásokat is. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyi nehézség nem teremthet alapot az ajándék visszakérésére. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag maga az ajándék tárgya követelhető vissza. Ha az ajándék már nincsen meg, mert például a megajándékozott már eladta, vagy elköltötte, akkor az ajándék értékét már nem lehet visszakövetelni.
Az ajándékozó abban az esetben is visszakövetelheti az ajándékot, ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el. Ilyen esetben a már nem meglévő ajándék helyére lépő értéke visszakövetelhető.
Az ajándék visszakövetelhető akkor is, ha a felek számára az ajándékozáskor ismert feltevésre figyelemmel került sor az ajándékozásra, és e nélkül az ajándékozás meg sem történt volna.
Például egy gyermek megkeresztelésére tekintettel adtak előre ajándékot, de az elmaradt.
Mindhárom esetre igaz viszont, hogy kizárólag olyan ajándék visszakövetelésére van lehetőség, amely a szokásos ajándék mértékét meghaladja. Hogy mi tekinthető szokásos mértékű ajándéknak az több körülménytől függ, és egyedileg bírálandó el. Egy gépjármű ajándékozása már szokásos mértéket meghaladónak.
Ez oda-vissza is igaz.
Ő sem tudja bizonyítani, hogy kölcsönként adta, maximum, ha tanúk igazolják ezt neki. A hamis tanúzást pedig a törvény bünteti! :)
Mivel nincs megállapodás, ami tartalmazná a visszafizetési kötelezettséged, ezért ez jogilag ajándéknak minősül.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!