Mi az a bitcoin?
Mi az a bitcoin? Miért kell bányászni? Miért építenek rá több millió forintos gépeket? Mire jó? Kinek jó?
Nem rég láttam egy hirdetést 1 millió 200 ezer forintért adják a gépet. Bitcoin bányászatra használták.
Utánna olvastam de semmi olyan irományt nem találtam ami laikusok számára van. Akinek van ideje elmondja részletesen? Köszönöm szépen előre is ! :)
Google a barátod! Ott minden részletesen le van irva!
De:
A bitcoin az elsö és legnagyobb kriptopénz! A magyar társaság amit te emlitesz inkább altcoinokat bányászik,mert bitcoint csak speciális hardverekkel kifizetödö. Gpu-videokártyával már régen nem az.
A bitcoin egy pénz ugy,mint az euro vagy a dollár.
Ja és "pénzmosás" ha már emlited a fiat pénz szerinted nem az? Mivel azt végtelenségig lehet nyomatni,ellenkezöleg a bitcoinnal ami max 21 millió lehet.
A legegyszerübb ugy elképzelni, mintha olyan bankkártyád lenne, amiben a kártya maga nem létezik hanem az is csak egy kód.
Ez lényegében így van a bankkártyával is, hisz neten vásárolni lehet vele csak a kártyaszám s egyéb kártyán levő elemek segítségével akkor is ha a kártya fizikailag megsemmisül, de fel vannak írva az azonosító adatok.
Csak a bitcoin esetében minden bitcoin egy önálló kártyának és számlának kell elképzelni. ha ketté osztod akkor meg két uj keletkezik, ha átruházod akkor is változik a kódja.
szóval ugyanúgy pénz mint a bankkártya mögött levő összeg, csak más egységben számolják, nem forintban.
a bányászás a rendszer működtetését jelenti, új elemek előállítása illetve a tranzakciók lebonyolítsa.
olyan mintha minden számítógép ami rákapcsolódik a neten keresztül egy nagy globális számítógéprendszer lenne.
cserébe aki rákapcsolja így a gépét az fizetséget kap, bitcoinban.
bányászni azért kell, mert azonosítani kell. kell egy rendszer ami ellenőrzi a kérdéses összeg létezik e, mennyit ér stb. és ezt megfelelő biztonsági szinten kell tenni.
3-as Tetszett a bankkártyás hasonlatos. Elolvastam amit írtál,és ez kellő ismeretet adott abban hogy értsem amit írnak honlapokon. Baromi sokat segített!
Köszönöm szépen! :)
Érdemes még utána járni annak, hogy van olyan bank aminél a mobilt lehet használni bankkártyának egy applikáció letöltésével.
Ugyanez a bitcoinnál is lehetséges.
Egyik lényeges különbség, hogy a bitcoinból Te magad is csinálhatsz papírpénzt.
Ha a kódot leírod egy papírra akkor az papírpénz lesz.
S akkor lesz egy papírpénz bitcoinod.
Ez esetben beteheted a pénztárcába és fizethetsz vele.
Két dolognak kell teljesülnie: találj olyant aki elfogad bitcoint pénzként (ugyanugy nem biztos ahogyan az se biztos hogy pl. kuvaiti dinárban vagy leiben vagy bármilyen idegen pénzben elfogadja majd) valamint, hogy "elhiggye" hogy az valódi pénz. Forint esetében ezt könnyen elhiszik, ez a gyakorlat. Bitcoin esetében nagyjából senki se fog hinni neked, azonban aki bitcoinnal foglalkozik s elfogadja a bitcoint az ha van nála egy ma már átlagos netképes mobil letöltött aplikációval, akkor azzal meg tudja vizsgálni, hogy a papirra leirt kódok valódi bitcoint tartalmaznak e.
Lényeges különbség, hogy itt semmiféle törvény nincs arra, hogy köteles elfogadni a bitcoint ebben a formában, szóval simán megszabhatja, hogy ő nem fog ezzel vacakolni, legyen nálad is egy mobil s küld el neki azzal a bitcoint vagy ép neten intézzétek az egészet, esetleg abba belemegy hogy a bitcoin qr kódját nyomtatsdt ki papirra amit egy mobil aplkációval egy kattintással egy scenneléssel leellenőrizhet hogy valódi e. hozzá kell tenni, hogy én még ilyent nem csináltam, lehet hogy nem pontosan igy működik a papirpénz alap hanem kell hozzá még egy két lépés, de lényegében a kód leirása papirra egy tárolási mód és ha elveszted a kodot az olyan mintha az emailed nevét és jelszavát vesztenéd el. ha nem sikerül valahogy megtudnod mi volt, akkor soha többé nem kapod vissza.
Bitcoin a legnagyobb kriptóvaluta és digitális, decentralizát fizetési rendszer. Digitális aranynak is szokták hívni.
Arra jó amire a pénz. Tárolhatod benne a vagyonod (egy részét) és fizethetsz vele. (Ezenkívül van egyéb felhasználási módja de azt most hagyjuk.)
Kinek jó? Sokmindenkinek, mivel ilyen tulajdonságú (decentralizált) fizetőeszköz nem rendelkezett korábban.
Bitcoin bányászattal áramból állítasz elő bitcoint miközben részt veszel a rendszer működtetésében.
Működése nagyon egyszerű. Kitalálsz egy titkos jelmondatot pl.: "Mari néni piros esernyőjének a zöld, lógó zsinórja." Ha egy Bitcoin walletet használsz akkor ezt a wallet megteszi helyetted. Ebből a jelmondatból egy matematikai művelettel képződik a publikus kulcsod más néven a Bitcoin címed, ebben ez esetben ez lesz: 14dmCowf1QEfNMPBRr2hxDeQ4cPbspkEqQ
Ezt a Bitcoin címet utána megadhatod bárkinek és ők tudnak rá küldeni bármilyen mennyiségű Bitcoint, kevesebbet is mint 1 pl. 0,0001 Bitcoint is akár.
A Mari nénis jelmondat ismeretében te vagy bárki aki ismeri a jelmondatot el tudja költeni a címen lévő Bitcoint, azaz át tudja küldeni egy másik Bitcoin címre.
Az átküldést tranzakciónak hívjuk és itt jönnek képbe a bányászok. A bányányászok blokkokat bányásznak, a blokk minimum 1, maximum párezer tranzakciót tartalmaz. Bárki létrehozhat egy új blokkot a tranzakciókkal. A blokk létrehozásáért jutalom is jár egyrészt fixen kapsz 12,5 Bitcoint plusz a blokkban lévő tranzakciók által opcionálisan fizetett jutalékot.
Amint látod megéri blokkot létrehozni mert Bitcoint kapsz érte a rendszertől és a többiektől akik tranzakciót küldtek. Ha nem kerülne semmibe létrehozni a blokkot akkor mindenki blokkokat hozna létre és bezsebelné a jutalmat. Ezért nem lehet csak simán létrehozni hanem egy matematikai műveletet kell hozzá megoldani. Ennek a műveletnek a nehézségét a rendszer úgy állítja be hogy kb. 10 percbe kerüljön megoldani ha az összes bányász dolgozik rajta. Egy szerencsés minernek fog sikerülni a 10 perc alatt. Ha több byánász van nehezebb a feladat ha kevesebb akkor könnyebb lesz a feladat nehézsége. Ezután új feladatot kell megoldani egy újabb blokkhoz.
Összefoglalva: A pénzkibocsátást matematikai műveletek felügyelik, nem egy központi bank. A tranzakciókat a világ bármely pontján élő bányászok végzik, nem a bankok. A pénzed önmagad tárolod nem egy bank, és egy jelmodat ismeretben a világ bármely pontján lehetsz egy szál fürdőruhában és mégis lehet nálad 1 millió dollárnyi vagyon a "fejedben".
Milyen hosszú lehet max. a jelmondat?
Lehet akár egy vicc is?
És mi van ha valaki tudja betűről betűre ugyanazt a viccet s próbálgatja bitcoinokkal?
Akkor ismert verseket ne is tegyünk be bitcoin címnek?
felmászott a nyúl a fára,
jaj de szépen kukorékol,
piros csizma van a lábán,
nem süt a nap a szemébe
eresz alatt fészkel a zsiráf
cérnaszálon lóg az elefánt
szárazágon költ a vaddisznó
jaj de szép madár a viziló
kinyitottam az ablakot,
berepült egy ökörcsorda,
kalitkába zártam őket,
jaj de szépen csicseregnek
három hosszú szivart veszek,
ha elszívom hosszú leszek,
hosszú leszek mint a pózna,
nem tud apám megpofozni
három sárga citronyt veszek,
ha meg eszem sárga leszek,
sárga leszek mint a citrony,
szeretem a csokoládét
három üveg rumot veszek,
ha megiszom részeg leszek,
részeg leszek mint a disznó,
leokádom a kabátom
kinyitottam az ablakot,
berpült egy rendőrcsorda,
kettőt-hármat leütöttem,
szeretem a mákos tésztát
kútágasra szállt a nagy sas,
engem babám ne csalogassál,
mert ha engem csalogatni fogol,
meghalok a búbánatból kifolyólagosan
ugyanakkor ha egy verset átköltünk úgy hogy csak mi ismerjük s nem szavalgatjuk z úgy már biztonságos?
biztonságos?
biztonságos?
biztonságos?
Anyád vagyok, anyád vagyok, anyádnak születtem.
Az én babám az én babám a legszebbik kincsem
A nézését meg a járását, csipőjének a fingását
Száz aranyért nem adnám, száz aranyért nem adnám
A nézését meg a járását, csipőjének a ringását
Száz aranyért nem adnám, száz aranyért nem adnám.
Anyád vagyok, Anyád vagyok, berúgtam az este
Hogy megyek így, hogy megyek így szép babámhoz Pestre?
Mert a nagy bokszos meg a pálinka íly módon hat a lábamra
Táncolunk és vígadunk, Party Band-el mulatunk.
Mert a nagy bokszos meg a pálinka íly módon hat a lábamra
Táncolunk és vígadunk, Party Band-el mulatunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!