Albérlet Pesten, de miért egy éves bérleti szerződésekkel?
Sziasztok!
Pestre akarok költözni, de mindenhol egy éves bérleti szerződéssel szembesülök. Ha aláírok egy éves szerződést, de mondjuk fél év után elköltözöm, akkor a kauciót, amit adtam visszakaphatom?
Lehet ilyen pontot írni a szerződésbe, hogy ha idő előtt bontom a szerződést, akkor is visszakapjam a kauciót, ha nem okoztam kárt?
Ennek sokkal inkább az az oka, hogy az emberek hülyék a joghoz, fogalmuk nincs róla, hogy mit jelent valójában egy "határozott" vagy "határozatlan" szerződés. És azt hiszik a határozott védi őket, mint bérbeadót leginkább. Pedig valójában azért annyira nem.
Én pl. határozatlan szerződést kötök olyan kitétellel, hogy a kaució nem jár vissza teljes egészében ha egy éven belül a BÉRLŐ felmondja a szerződést vagy szerződésszegés miatt én felmondok neki. Amúgy meg igen. De ezt így előadnád egy átlag 2 bites főbérlőnek azt sem értené merre van jobbra...
"#9 ennek ellenére hemzseg a net a fix egy évre szóló szerződésajánlatoktól. A kédező is megerősítette ezt. Miért "legfeljebb" egy évre szól az ajánlat, amikor "legalább" egy évre is szólhatna?"
Én vagyok a kérdező és arra céloztam, hogy miért olyan sok, tehát egy év a bérlési idő? Miért nincs fél év megadva? Szükség esetén lehetne hosszabbítani is.
Ez csak a bérbeadók érdekeit védi megint.
Azt már tudom, hogy ha idő előtt a bérlő felmondja a szerződést nem kapja vissza a kauciót.
Ha valaki kivárja az időt és letelik a szerződésben szereplő idő, akkor ha nincs károkozás visszakapja a kauciót? Milyen lépések vannak arra vonatkozóan, ha a bérbeadó nem akarja visszafizetni a pénzt?
"Ez csak a bérbeadók érdekeit védi megint. "
Nem, csak ezt hiszik sokan. A valóságban nem védik, mert:
- Ha a bérlő le akar lépni le is fog, a magyar polgárjogban adósságot behajtani szinte lehetetlen. Ha nem adod neki vissza a kauciót akkor meg lezúzza a házat. Percek alatt okoz valaki annyi kárt, amit már nem fedez 1-2 havi kaució. Csak, hogy a legegyszerűbbet mondjam letépi az összes blombát az összes közmű mérőről és egy csavarhúzóval jól megfeszegeti. Életbe nem magyarázod ki se a gáz, se az ELMŰnek, hogy nem illetéktelen gázvételezés történt....
- Továbbá ha esetleg te, mint bérbeadó tennéd ki a bérlőt (bármi okból, akár mert rossz bérlő akár másért) a határozott idejű szerződés védi.
"ha nincs károkozás visszakapja a kauciót? Milyen lépések vannak arra vonatkozóan, ha a bérbeadó nem akarja visszafizetni a pénzt?"
Igen, visszakapja. Ha nem akarja akkor ugyan olyan polgári követeléssé válik, mint bármilyen tartozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!