Hogyan működik pontosan a munkaügyi központ ha elakarom menni munkanélkülire?
Időarányosan jár a munkanélküli járadék. Nekem 1 év 8 hónapra 2 havi járt. Elmész a munkaügyi hivatalba, vinned kell a TB könyved, kilépési papírokat előző munkahely(ek)ről, papírjaidat (adó kártya, személyi-lakcím, szzámlaszám, ha utalva kéred az összeget, tb kártya) és felvesznek téged állományba. (Ha online jelentkezel be és kérsz időpontot, akkor a jelentkezést számolják kiindulásként, nem az időpontot, amit kaptál (Tehát 1-jén jelentkezel, akkor onnan számolják a juttatást, attól függetlenül, hogy mondjuk 5-én van időpontod, de csak munkanapok számítanak) Utána lesz még egy 1-1.5 órás tájékoztató előadás egy másik időpontban (1-2 nappal később), addig megkapod a papírt arról, hogy mennyi időre kapsz juttatást és mennyit.
Később küldhetnek neked e-mailben állásokat, ami lehet kötelező jellegü tudtommal (nekem nem küldtem semmit se). Ha kötelező és nem mész el, akkor addig kapod a munkanélküli járadékot. Ha közben elhelyezkedsz, akkor jelezni kell a munkaügyi hivatal felé, mert utólag visszakérhetik a pénzt, amit visszaküldenek, viszont azt is mondták, hogy ilyenkor kérvényezheted a maradék összeg kifizetését is, amit megkaptál volna.
Visszamenőlegesen 3 évet vizsgálnak.Az alatt kell lennie legalább 360 jogosító napnak. Minden 10 jogosító nap (munkaviszony, EFO...) után jár 1 járadékos nap (de maximum 90)
Az utolsó 4 naptári negyedévben elért bruttó kereseted napi összegének a 60%-át adják (nyugdíj járulékot és SzJA előleget vonnak belőle)
Itt szinte mindent megtalálsz és jelentkezhetsz is: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!