Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Befektetési célú lakásvásárlás?

Befektetési célú lakásvásárlás?

Figyelt kérdés

Mostanában az jár a fejemben, hogy felvennék egy sok milliós jelzáloghitelt a házamra (ha adnának annyit...) és vennék belőle egy lakást Budapesten, amit aztán jóval magasabb bérleti díjért adnék ki, mint amennyi a hitelem törlesztőrészlete.

Szerintetek ebben milyen buktató lehet?

2017. aug. 21. 21:43
 1/6 anonim ***** válasza:
7%

Például olyan buktató, hogy egy bank által hitelezett lakásvásárláshoz min. 20 % önerő kell, azaz pl. 20 milliós lakáshoz esetedben 4 millió ft.

Az meg nem megy, hogy 2 hitelt adjon egyszerre a bank: jelzáloghitelt is és lakásvásárlási hitelt is.

Amúgy van munkahelyed, rendszeres jövedelmed?

- mert anélkül még jelzáloghitelt sem adnak.

Aztán olyan buktatója is lehet, hogy nem jó helyen veszed a lakást, lemennek az ingatlanpiaci árak, esetleg kiürül az ország :D és akkor kinek adod ki a lakást?

Komolyra fordítva a szót: annak a lakásnak a rezsijét akkor is kell tudnod fizetni, ha épp nincs kiadva az a lakás.

2017. aug. 21. 21:54
 2/6 anonim ***** válasza:
Lesz egy lakásod, amiben soha nem lakhatsz, viszont rengeteg munkát kell beleölnöd. :)
2017. aug. 21. 22:21
 3/6 A kérdező kommentje:

1.

Nem lakáshitelt vennék fel, így nem kell önerő. Jelzáloghitel lenne, munkám persze van, csak valszeg nem lenne elég, hogy egyedül legyek adós adóstársak nélkül.

Az ország nem ürül ki, mert akármilyen szar is a helyzet, feltételezhetően sokan sokáig itt leszünk (tudom, hogy ezt viccnek szántad). Igen, a kockázat az, hogy -nagyon- lemennek az árak.

Szerintem olyan nem lenne, hogy sokáig beköltözetlen a lakás, mivel sokan keresnek albérletet és ha azokhoz viszonyítva elfogadható áron kínálom és nem egy lebukkant kóceráj, akkor folyamatosan lenne lakója.

2.

Nem életfogytig tart a hitel, de egyébként egyáltalán nem zavarna, ha sok éven keresztül nem laknék benne, mert nem olyan célból kellene. Az a lényege, hogy olyan összegért kellene kiadnom, hogy adózás után relatíve jóval több maradjon, mint amennyi a hitel törlesztőrészlete.

Szerintem rengeteg munkát se kellene beleölni. Ha itthon probléma nélkül kifestettem a házat, akkor harmadekkora lakás se jelenthet gondot. Ugyanez vonatkozhat más munkálatokra is. Illetve szerintem a legtöbb albérlet nem olyan, hogy a tulaj sok pénzt és időt fordítana rá. Ad neki egy tisztasági festést és megcsinálja a szükséges dolgokat, majd lakják a bérlők.

2017. aug. 22. 19:01
 4/6 anonim ***** válasza:

"Szerintetek ebben milyen buktató lehet?"

Ezt azoktól kérdezd, akik bebukták a hitelüket/lakásukat.

Tegyük fel, hogy van egy 20 milliót érő házad. (A bank becsüli meg az értékét)

Azt mondja a bank, ad rá neked talán 10 millió hitelt.

Ráadásul te szabad felhasználású jelzálog hitelt akarsz, azokra nagyobb kamatok vannak.

Nem tudom, hogy mennyi lenne a havi törlesztő részlet.

Tegyük fel, hogy találsz egy lakást 9 milláért.

Lakás vásárláskor is akadnak elég komoly költségek.

Ráadásul még renoválni is kell.

Ki is kell adni a lakást megbizható személynek.

Mit csinálsz, ha nem fizeti a rezsit vagy a lakbért.

És nem adhatod ki akármennyiért a lakást. Lehet kevesebbre jönnél ki nettóban, mint a hitel törlesztés.

+ A házadat is bukhatod, ha nem tudsz fizetni.

2017. aug. 22. 20:32
 5/6 A kérdező kommentje:

Ezt azzal lehet kivédeni, hogy a vételárba bele kell kalkulálni a felújítás költségét is. Azt pedig kiszámolni, hogy adózás után mennyi marad.

A szerződésbe egyértelműen bele kell írni, hogy ha a bérlő elmaradásban van a lakbérrel x ideig, akkor a bérlő vállalja, hogy rövid időn belül kiköltözik a lakásból és megfizeti az elmaradt lakbért. Illetve meg kell nézned, hogy kinek adod ki.

Ha havi szinten számolva adózás után több a bérbeadás jövedelme, mint a törlesztőrészlet, akkor nem állhat fenn olyan helyzet, hogy nem tudom fizetni.

2017. aug. 22. 20:54
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

"akkor a bérlő vállalja, hogy rövid időn belül kiköltözik a lakásból és megfizeti az elmaradt lakbért"

Ha pedig nem, akkor megy a hosszú pereskedés. De a törlesztőt fizetni kell.

Nem lebeszélni akarlak, csak nagyon figyelj oda mindenre. Az jó dolog, hogy előrébb akarsz jutni, több lábon állni. De szerintem az ingatlan piac hitelből, nem a legjobb befektetés.

Pl legyen rajta 10-20 Ezer forint nettó hasznod, ha nagyon ügyes vagy. Azért a pénzért ekkora kockázatot szerintem nem ér meg. Akkor se, ha a hitel nem tart örökké. Mire kifizeted a hitelt, addigra a lakás értéke is sokat csökken, esetleg lakhatatlan lesz.

Nézzél szét szerintem más piacon, hátha találsz valamit, amit szivesen csinálsz és kevésbé kockázatos.

2017. aug. 22. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!