Tartozás elismerő nyilatkozatot írtam alá, ha kifizetem a tartozást, milyen úton tehetem semmissé ezt a nyilatkozatot?
Sziasztok!
A kérdésem arra irányulna, hogy hogyan kezdjek hozzá, a papír megszerkesztéséhez. Az világos, hogy a személyes adatok, a tartozás összege stb benne legyen, de ezt milyen jogcímen írjam? Nyilatkozat, megállapodás, vagy mégis mi?
Ezt nem értem. Ha egyszer kifizeted a tartozást, akkor minek akarod semmissé tenni a nyilatkozatot?
Egyébként tudtommal nem lehet semmissé tenni (hacsak nem perben, ahol ilyesmit kell igazolnod, hogy nem voltál beszámítható a nyilatkozat tételekor, vagy kényszerítettek).
A hatása csak annyi egy ilyen nyilatkozatnak, hogy a bizonyítási teher megfordul: nem nekik kell igazolni, hogy tartozol nekik, hanem neked kell bizonyítanod, hogy nem tartozol.
A tartozás elismerő nyilatkozatodnak - jó esetben - egyik része a tartozásod "alapjáról" rendelkezett (pl: szerződésszám, kölcsönszerződés stb.). Szövegezésileg, pedig úgy kellene kinézni, te, mint Y tartozol X összeggel Z-nek. Ha ezt a X-t megfizetted-nek ( a szerződésben foglalt határidőig, módon stb.)és erről van egy "átvételi elismervényed" akkor felesleges újabb dokumentumot készítened.
Ha ezek mind nincsenek, akkor annak kell írnia egy dokumentumot (az ő nyilatkozata), hogy részedről nem fenn tartozás.
Lehet kuszán írtam, de remélem érthető!
10:49 vagyok..
Míg csépeltem a billentyűket megelőztél...
Kérjél egy átvételi elismervény, melyben Z lenyilatkozza, hogy Y-től (tőled) átvett X összeget és további követelése nem áll fenn.
De arra figyelj, hogyha az ügyvédi dokumentumban foglalt feltételek nem midegyékinék felelsz meg, az előbbi nyilatkozatát "visszavonhatja"
Kérdező, nem kell semmi papír akkor, hogyha mondjuk postai csekken fizeted be. Azzal simán tudod igazolni, hogy befizetted a tartozásodat, ez a legegyszerűbb. Mivel pénzintézeten megy át, a tranzakció száma alapján bármikor visszakereshető a könyvelésükben.
Ha kézbe adod neki, akkor szerintem elég egy olyan papír, hogy:
Átvételi elismervény.
Alulirott xy igazolom, hogy a mai napon yz-től átvettem x ft összeget, mellyel a felém fennálló tartozását maradéktalanul kiegyenlítette.
aláirás
Előttünk, mint tanúk előtt:
tanú 1 tanú 2
dátum
Ha van két tanú, az úgynevezett teljes bizonyító erejű magánokirat. Az ügyvéd papírja csak abban jobb ennél, hogy ha valamikor vita támad belőle, a tanúkat már lehet, hogy nem tudod megtalálni, míg az ügyvéd akárhány év múlva is garanciát ad erre.
De szerintem a legtisztább csekken befizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!