Főtáv távhőszolgáltatási elszámoló számla szerintem el van írva, jól gondolom?
Sziasztok!
Nincs saját lakásom, ezért nem vagyok teljesen tisztába ezzel, hogy működik pontosan. Amit fizetni kell, mindig megmutatják a csekkeket, odaadom a pénzt és befizeti a tulaj (haverom).
Egy szoba-konyhás panelházban lakunk ketten, aminek a fűtése havonta ugyan annyi télen/nyáron, a víz meg havonta leolvasás alapján történik.
Nemrég jött meg az éves összegző, amiben azt írják, hogy 45.834 Ft-ot kell fizetni. Tavaly 9.000 körül volt, előtte meg azt hiszem még többletünk is volt.
A "Fűtési célú költségek" ugyan annyi (13.665 Ft) mint egy másik lakónak, akinek ugyan akkora lakása van, viszont a "Vízmelegítési célú költségek" nagyon eltérnek (nekünk 32.169 Ft).
Előző éves mérésnél 3-4 köbméter meleg fogyott havonta, mostani mérésnél 4-5 köbméter.
Átnéztem és rájöttem, hogy a szorzók térnek el, elég nagymértékben, még a saját előző évihez képest is.
Írtunk a képviselőnek emiatt, felhívott és mondta, hogy valószínű minden rendben van, azért nagyobb a szorzónk, mert feljebb vagyunk és dupláját használjuk a meleg vízből, mint a másik lakó. A szorzókat meg nem Ő állítja, hanem a Főtávnak leadja a fogyasztást, majd a Főtáv rendszere kiszámolja.
Felhívtam a Főtávot, hogy rákérdezzek erre, mert én nem ezt olvastam az oldalukon, azt mondták, hogy valóban a rendszerük kalkulál egy szorzót, de az nem kötelező jellegű, sőt, ők nem is mondhatják ezt meg, a képviselőnek kell beállítania.
Erőssel ki is van emelve az a rész:
Jövő héten személyesen találkozunk a képviselővel emiatt, addigra szeretnék felkészült lenni. Átnéztem az egészet, "osztottam/szoroztam", de akkor se jön ki nekem. Valami nagyon el van írva szerintem, ez nem reális.
Folyamatosan írom az óraállásokat, a meleg víz fogyasztás összeadva:
2015.05.01. - 2016.04.30.: 42 köbméter
2016.05.01. - 2017.04.30.: 52 köbméter
Vízmelegítési célú költségek az éves távhőszolgáltatási elszámoló számla szerint:
2015.05.01. - 2016.04.30.: 1,1998 GJ
2016.05.01. - 2017.04.30.: 12,3941 GJ
42 és 52 köbméter között nagyjából 24% különbség van, míg a GJ-os értéknél a különbség nagyjából 930%.
A köbméter fogyasztás alapján, ha az előző évi 1,1998 GJ értékhez hozzá adunk 24%-ot, akkor 1.4877 GJ után kéne fizetnünk, nem pedig 12,3941 GJ után, azaz a tavalyi 2.073 Ft idén körülbelül 2.570 Ft kéne, hogy legyen.
Vízmelegítési célú költségekről linkelek egy összeszerkesztett képet, amin, ami pirossal van, azt én írtam bele (összeadva a fogyasztott GJ majd kivonva, ami az utolsó rubrikában van mínusszal).
Úgy hallottam, nem mindenkinél van vízóra a lakásban, arra gondoltam, lehet annak egy részér akarják kifizettetni velünk, vagy amit a ház közösen használ valamire, ha van ilyen egyáltalán.
Jól számolom/gondolom amit leírtam, vagy én tévedek?
Ha igazam van, akkor visszamenőleg a képviselő tud ezen módosítani, hogy ne kelljen ilyen sokat fizetni?
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!