Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy rakjam ki a bérlőt egy...

Hogy rakjam ki a bérlőt egy tároló helyiségből?

Figyelt kérdés

Jó szándékkal adtam bérbe egy, garázs szinten lévő 5 nm tároló helyiséget, havi 10 ezer forintért. A szüleimet akartam segíteni ezzel az összeggel, fedezni a havi gyógyszer költségek egy részét.

A bérlő egy aranyos, kedves lánynak tűnt, fizetett egyhavi kauciót is, és az első 3 hónapban nem volt vele gond. A tárolóba bútorokat, háztartási kis gépeket pakolt be.

Ezután közölte, hogy elköltözött egy távoli kerületbe, nem ér rá velem találkozni, hogy fizessen, ezért a barátja fogja rendszeresen lerendezni az anyagiakat.

Ezután kezdődött a rémálom. A barátja egy autó kereskedő, vastag arany nyakláncot visel, néha úgy hadar, hogy nem lehet megérteni, mit beszél, hazug, komolytalan ember. Több időpontot megbeszéltünk a barátjával, de nem jött el, majd, amikor több e-mailt és SMS-t küldtem a lánynak, a barátja mégis megjelent és fizetett.

Minden alkalommal megy ez a huzavona...

A lány egy idő után teljesen megszakította velem a kommunikációt: az e-mail levelekre és SMS üzenetekre nem válaszol, ha felhívom, nem veszi fel a telefont. Üzenetet hagyok, de nem hív vissza.

A lakcímről, amit a szerződésben megadott, elköltözött, az új címet nem közölte, és a barátja nem akarja megadni, azzal, hogy csak albérlők, a cím nem hivatalos.

Legújabban, a barátja nem fizet. Azt ígérte, hogy feladja a pénzt a postán, mert nem ér rá velem találkozni. Két hétig ígérgette, hogy "máris" feladja, majd végül hazudott, hogy "ma feladtam". Később egy másik napra mondta, hogy feladta (2 nappal későbbire).

Össze-vissza hazudik, és a pénz nem érkezett meg. Április elseje lett volna a határidő!

Írtam egy felmondó levelet a lány e-mail címére, azonnali hatállyal felmondtam a bérleti szerződést, de nem válaszolt.

Egy tértivevényes levélben elküldtem a felmondó levelet a címre, ami a szerződésben szerepel, de az tény, hogy már nem laknak ott, és nem fogják átvenni.

Ha nem pakolnak ki a tárolóból, és nem kommunikálnak velem, mit tegyek?

Van jogom kiüríteni a tárolót?

A cuccokkal mit tegyek?

Minden ötletet, tanácsot előre is megköszönöm!

2017. ápr. 14. 11:54
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
41%

"A bérleti szerződésbe egyébként azt is beírtam, hogy, a bérleti szerződés megszűnése után, amennyiben nem üríti ki a tárolót, jogosult vagyok azt a bérlő költségén kiüríteni, és ez esetben a tárgyakért semmilyen felelősséget nem vállalok."

Ezt hiába írtad bele, érvénytelen, mert ellentmond a törvénynek. Ha megteszed, akkor ök feljelenthetnek emiatt és neked kell kártérítést fizetni.

2017. ápr. 14. 18:35
 12/23 anonim ***** válasza:
9%

6-os:

"A kaució nem arra van, hogy lelakják, hanem arra, hogy az esetleges károkat fedezehesse a bérbeadó belőle."

Ezt én pontosan tudom (5-ös vagyok), de áruld már el, hogy egy 5 nm-es üres tárolóba mi kárt lehet tenni? :-) Max, ha elbontják a falat...

És addig, amíg a kauciót nem "lakták le" még hivatkozhatnak arra, hogy még a kaució fedezi a bérleti díjat. És ha 2 hét múlva elviszik a holmit és semmi kárt nem okoztak, akkor szemét csalók és be kell perelni őket, vagy hogy gondoltad?

2017. ápr. 14. 19:38
 13/23 anonim ***** válasza:
71%

"Ha ezek után nem üríti ki a helyiséget, akkor pert indítasz a kiürítésért."

Ez így van, de pereskedés (meg fellebezés) egy év...

A tároló ajtóit szereld le, azt megteheted "szerkezeti felújítás" jogcímén.

2017. ápr. 14. 20:13
 14/23 Carragher_x ***** válasza:

"És addig, amíg a kauciót nem "lakták le" még hivatkozhatnak arra, hogy még a kaució fedezi a bérleti díjat."

Nem, nem hivatkozhatnak arra. A kaució a károkozásra van (pl az is egyfajta károkozás, hogy nem fizetnek), a bérleti díj meg bérleti díj, olyanformán ahogy te próbálod összemosni, nincs közük egymáshoz.

2017. ápr. 14. 20:13
 15/23 A kérdező kommentje:

A tárolóban igenis, tudnak kárt tenni, tekintettel arra, hogy frissen ki volt festve (3,8 m a belmagasság), vannak benne polcok kb. 50 ezer forint értékben, az ajtót és a zárat, ha megrongálják, javítani kell, illetve kicserélni.

Egyébként, a felmondólevélbe ezt is leírtam a bérlőnek:

"Amennyiben a bérleti szerződés megszűnése után nem üríti ki a tároló helyiséget, és nem fizeti meg a tartozását, a bent tárolt tárgyakat zálogjogként lefoglalhatom. A zálogjog a bérlő bérleti díj tartozásán túlmenően a bérleti díj tartozás késedelmi kamatának és egyéb járulékainak, a bérlő által elvállalt közterheknek és azok járulékainak, továbbá a bérlettel szorosan összefüggő kiadásoknak fedezetéül is szolgál."

Tudomásom szerint megtehetem azt, hogy egy másik, a bérlő számára ismeretlen helyen letárolom a tárgyakat (leltári jegyzőkönyv elkészítése után).

2017. ápr. 14. 21:02
 16/23 anonim ***** válasza:
81%

# 12

Baromságokat hordasz össze. A kauciónak köze nincs a bérleti díjhoz, ezt sokan az eszükbe véshetnék.

2017. ápr. 14. 21:16
 17/23 anonim ***** válasza:
11%

"Tudomásom szerint megtehetem azt, hogy egy másik, a bérlő számára ismeretlen helyen letárolom a tárgyakat (leltári jegyzőkönyv elkészítése után)."

Nem, nem teheted meg. "Lefoglalni zálogként" meg pláne nincs semilyen jogalapod. Ezzel én nem is játszanék, mert ezzel csúnyán megütheted a bokád. Tüntesd el a bérlőt amilyen gyorsan csak tudod és kész.

2017. ápr. 14. 21:18
 18/23 anonim ***** válasza:
77%

"Baromságokat hordasz össze."

16-os, tudsz tisztességes hangnemben is írni? mert azt jobban elfogadnám... Pl. így: nem így van, tévedsz, nem jól tudod, stb.

Én se sértegettelek Téged, Te se tedd ezt - bár sajnos úgy látom, ma már abszolút az az elterjedt, hogy ismeretlenül lehordjuk a másikat mindennek. (12-es)

Kösz.

2017. ápr. 14. 21:21
 19/23 A kérdező kommentje:
Azt, hogy a cuccokat jogom van, jegyzőkönyv elkészítése után, máshol elraktározni, és zálogként kezelni, eddig két ingatlanjogász is elmondta, és erről Interneten is olvastam!
2017. ápr. 14. 23:37
 20/23 A kérdező kommentje:

Egyértelmű, hogy szándékosan szívattak, nem is egyszer.

Volt olyan eset, hogy a pasi felhívott, hogy egy bizonyos időpontra jön fizetni, várjam egy címen (egy utca sarkán), mert ott nem tud rendesen parkolni, legyek ott időben, egy pillanatra tud majd csak megállni, és odaadja a pénzt.

Én ott voltam a megbeszélt időpontban, de ő nem. Negyed óra várakozás után már nagyon fáztam, és felhívtam. Azt mondta, hogy hamarosan ott lesz, max. 5-6 perc.

Vártam, nem jött, és 20 perc múlva ismét felhívtam. Nem vette fel a telefont...

5-6 perc helyett 40 perc múlva jelent meg, és eszébe nem jutott elnézést kérni.

Amikor számon kértem, hogy ez milyen viselkedés (kb. 20 évvel vagyok idősebb nála), csak hadart úgy, hogy nem lehetett megérteni mit beszél.

Következő alkalommal azt ígérte, hogy a lakcímemre eljön 16 és 18 óra között, megcsörget, lemegyek, és a bejárat előtt elszámolunk.

Egyáltalán nem jött el, és nem hívott el, sőt: a telefonját kikapcsolta.

2017. ápr. 14. 23:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!