Aranykészlet-fedezet és hamis pénz? Bővebben lent.
Figyelt kérdés
Azt szokták mondani, hogy egy állam aranykészlet-fedezete határozza meg azt, hogy mennyi pénzt lehet előállítani, vagyis mennyire gazdag egy ország. Nem értem ezt. Például hol billenne ki ez a nagy mérleg, ha valakik elkezdenének pénzt hamisítani és tegyük fel nem buknának le, tehát a készpénz forgalomba kerülne. Ahol azzal fizetnének, ott ugye értéket tulajdonítanának annak. Pedig nincs fedezete aranyban. Mégis ellátná azt a szerepet, ammit egy legálisan előállított bankjegy. Vagy mégsem? Hogy is van ez? Amúgy nem pénzhamisításra készülök, csak ezt senki nem tudta eddig megválaszolni, mindenki az aranykészlet fedezetről hadovált.2010. máj. 12. 09:11
1/3 anonim válasza:
Már régóta nincs arany fedezetű pénz.
Most a fedezet a pénzre a gazdaság jövőbeli teljesítménye. GDP fedezetű pénz addig működik amíg növekszik a gazdaság.
Ha elkezd visszaesni akkor baj van. Mint most.
2/3 A kérdező kommentje:
A fedezetben akkor tévedtem. A lényeget még mindig nem értem. Ha a fedezet a gazdaság jövőbeni teljesítménye, akkor sem tudom, hogy hol bukna ki, ha hamis bankjegyek forognának a piacon. Nincs rá fedezet, de ezt senki nem tudná. Szóval?
2010. máj. 12. 18:33
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!