A nyugati termékeket miért nyugati áron sózzák rá a magyarokra a nyugati élelmiszerláncoban?
Pl. itt van ez a sonka :
Ausztriában konkrétan ugyanez 2 euróba kerü(tehát kb 20 forinttal drágább, ergo kb. ugyanannyi), tudom mivel mindig szoktam venni, most is van ilyen a hűtőmben.
Na de itt havi 1400 eur bruttó (évi 14 szer, ugye ahol van szakszi..) egy segédmunkás fizetése is, ráadásul sokkal jobb az adórendszer is.
Vagy pl itt van ez a WC papír :
Magyarországon sokkoló 1000 forintba kerül, több mint 1 órás éhbér.
Nyugaton : [link]
De pl a fürtös paradicsomot is 2 euróért kapom meg jelenleg itt diszkontban.
Otthon meg úgy írják az akciós 550 hufos árat a fürtösre mintha valami bomba ajánlat lenne.
De rengeteg más terméket is tudnék írni amit egy az egyben nyugati áron adnak otthon a multik.
Mikor összevetettem egyszer két LIDL kínálatát és árait (Mo.on és Ausztriában) masszívan lesokkolódtam hogy milyen árat fizettetnek meg a sokkal kevesebbet kereső magyarokkal.
Nem zavarja a magyarokat hogy a balkáni bér mellé ilyen pofátlan árak jönnek szembe a boltokban?
1. Ha egy terméknek ennyi az ára, azt nem adják azért olcsóbban, mert valakinek kevés a fizetése (Ezzel az erövel adhatnák ingyen is, mert van, akinek nincs semmi pénze)
2. Ha valami jó minöségü, az mindig drágább, mint egy olyan termék, ami szemétböl van - az viszont olcsó.
3. Ha drágának találsz valamit, azt neked nem kell megvenni, vedd azt, amire van pénzed.
4. Ha MO-on olyan módon dolgoznának az emberek, oylan módon lenne a pénzforgalom kontrollálva, meg az adók befizetve, mint nyugaton, akkor itt is lehetnének nyugati bérek -csak ez az embereknek megint nem tetszene.
balázs, a női nick senkit nem téveszt meg.
(ui: mert a magyar láncok az nem nyugati áron adják ugye?)
Közgazdasàgtan elsô óra: annyiert adjak amennyiert elegendô szàmban megveszik.
Hogy te is èrtsd: ha paradicsomot arulnal te sem adnad 550 nèl olcsobban ha megvennèk igy is.
Balázs, mint már korábban sokszor leírtam a mozgatható termékek ára általában a "világpiaci" ár felé tendál, ezért fogod azt látni, hogy az ételek ára hasonló. Ugyanakkor ez nem igaz semmilyen szolgáltatásra.
Nemzetközi gazdálkodásban ezt komperatív előnyök modellnek hívják. Egyszerűsítva a lényege, hogy mindent ott termelnek, ahol hatékonyabban tudják és aztán exportálnak.
AFAt, adokat figyelembe vetted?
A magyar 750 forintos WC papir netto ara 547,50
A nemet 2,95 eur az mai aron 911 forint, netto 737,90
Azaz a nemet netto ar 35%-kal magasabb. Es az egyeb elvonasokat nem is ismerjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!