A DIGI-nél komoly, hogy a lakás tulajdonosának kezességet kell vállalnia a bérlő számlatartozásáért?
Ezt a nyomtatványt találtam, miszerint ha bérlő vagyok és nem tulajdonos abban a lakásban, akkor ezt kell kitöltetni a tulajdonossal:
Na már most részben teljesen jogos, hiszen maga a bekötés szereléssel jár, amihez elvárható a tulajdonos hozzájárulása. De ez a papír nem áll meg ennyinél, hanem a tulajdonosnak kezességet kell vállalnia. Miért vállalnak a tulajdonos kezességet egy számára kvázi idegen bérlőért? Ebben mennyi a racionalitás? Eleve mi köze van a tulajdonosnak a DIGI és a köztem lévő pénzügyekhez?
Más szolgáltatók is fullba nyomják a kretént, vagy ez speciálisan a DIGI agymenése?
Szerintem meg akarják könnyíteni maguknak a dolgot és egyben büntetni azt a helyet, ahol egy esetleges tartozást felhalmozó lakott. Ha van kezes, nem kell behajtani egy felszívódott bérlőn. Mert hogy majd a tulaj úgyis fizet..
Szerintem azon az elven csinálják, hogy nekik tökmindegy kicsoda, de fizessen!
A UPC nemhogy kezességet, de tulajdonosi hozzájárulást se kért soha, sőt, nem is firtatták, milyen jogcímen tartózkodom a lakásban.
Mondjuk valahol érthető, hogy be akarják biztosítani magukat, de teljesen életszerűtlen elvárás a DIGI részéről.
"de teljesen életszerűtlen elvárás a DIGI részéről"
Szerintem pont az ellenkezője, épp ez az életszerű elvárás. Teljesen jogos, hogy be akarják biztosítani magukat.
Mint ahogy a bérlőnek is jogában áll nem elfogadni az ajánlatot vagy a tulajdonosnak a kezességet.
Nagyon izzadságszagú ennek az életszerűségét bizonygatni. Mondom, ennyi erővel a szomszéd Mari nénivel is bebiztosíthatják magukat. Vagy az összes szomszédommal. És akkor mindenki minden szomszédja kezes lenne, micsoda jó világ lenne.
Persze, nem kötelező elfogadni az ajánlatot (nyilván nem is fogok a DIGI-vel szenvedni ezek után), de attól még nem lesz életszerű. Mondjuk szerintem a jogszerűsége is vitatható, hogy egy csoportot olyan dologba kényszerítenek, amit a csoportba tartozás nem indokol, és a bérbeadótól függővé teszik, hogy én szerződhetek-e egy havi ~5000 forintos díjú szolgáltatásra vagy sem.
Nem a lakás tulajdonjoga a biztosíték. Maga a tulajdonos lesz a biztosíték. Szerintem azt feltételezik, hogy a tulajdonosnak érdeke lesz kifizetni egy fennálló tartozást, mert ha nem, akkor szankcionálnak. A tulaj meg lehet azért nem tudná kiadni megfelelő bérlőnek, mert mondjuk a lakó hozná a Digi szerződését az adott lakásba, de a Digi "sajnálatosan letiltja" a szolgáltatást...ezzel mintegy nyomást gyakorol a tulajra.
Semmi kockázatot nem vállalnak, ezek kb maffia. A belváros kivételével fel van osztva a szolgáltatók között majdnem egész Budapest. Talán mostanában látok rá esélyt, hogy végre "betörnek" olyan kerületekbe, zónákba ahol már van másik netszolgáltató.
"Nem a lakás tulajdonjoga a biztosíték. Maga a tulajdonos lesz a biztosíték"
Hát ez a nagy baj... Más tartozását miért rajtam akarják behajtani csak azért, mert én vagyok a tulajdonos.
És ha van rajta haszonélvezeti jog? Akkor nekem semmi rendelkezési jogom nincs a lakás felett, maximum értékesíthetem. Ennyi erővel a haszonélvező úgy szúr ki velem, ahogy akar.
"Szerintem pont az ellenkezője, épp ez az életszerű elvárás. (...) a bérlőnek is jogában áll nem elfogadni az ajánlatot vagy a tulajdonosnak a kezességet."
Pont ettől életszerűtlen, mert a tulajdonosok többsége ebbe valószínű, nem egyezik bele. Te talán vállalnál kezességet a bérlőd internet előfizetésére, ha kiadnád a lakásod?
Egyébként érdekes, hogy vajon miért rettegnek így 1-1 esetlegesen behajthatatlan 5000 Ft-os tartozástól vagy bukott hűségtől? Szerintem jobb egyszer-kétszer egy ilyenbe belefutni, mintha több ezren meg se kötik a szerződést az irreális feltételek miatt.
"Te talán vállalnál kezességet a bérlőd internet előfizetésére, ha kiadnád a lakásod?"
Mérlegelnék, hogy megéri-e.
2 olyan bérlőm van, aki internetet vezetett be a bérleményre, és ott nem volt szükség a kezességre, de az engedélyemre igen.
Mondjuk most így, átolvasva a szerződést lehet, hogy én is soknak tartanám ezt, igazatok van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!