Ha a tőzsdén valaki nyer, akkor törvényszerű, hogy valaki más veszít?
Nem, egyáltalán nem törvényszerű, a tőzsde nem 0 összegű játszma.
Gondold végig, veszel egy részvényt 100 forintért, megy fel az ára, de 105 forintnál úgy döntesz, hogy eladod, mert kell a $ valami másra. Én megveszem, de te nem buktál a részvényen, sőt én sem biztos, hogy fogok, mert lehet, hogy 105-ről felmegy 110-re.
Persze, ha jön egy összeomlás, akkor bukik mindenki aki éppen részvényekben ül készpénz helyett...
A hatóságok meg azért hagyják, mert a tőzsdének a fő szerepe, hogy befektetőket hoz egy céghez, és bizonyos méret felett ezt nem nagyon lehet másként csinálni, csak tőzsdén keresztül.
Az árutőzsde elfogadható az egyfajta kereskedés. Olcsón megveszem az olajat drágábban eladom.
A vállalati részvények hintázásából szerzett vagyonokat valahol azok fizetik meg akik rosszkor vesznek vagy rosszkor adnak el. Annyival nem nő a vállalatok értéke amennyit a spekulánsok keresnek, hiszen akkor mindenki csak nyerne és a vállalatok értéke egyre csak nőne. A valóság nem ez. Valaki időnként elveszti a pénzét, más meggazdagszik a vállalat értéke pedig nem változik.
Már hogyne változna a vállalatok értéke? Folyamatosan változik, ahogyan tevékenységet folytat évről évre.
Az állításod csak akkor lenne igaz, ha a részvények árfolyama visszatérne az eredeti állapothoz, akkor elvileg 0 összegű játszma lenne, de mivel ez nem igy van, hanem hosszútávon növekszenek a tözsdék értékei, ezért több pénzt nyernek az emberek összeségében, mint amennyit veszítenek.
Még szerencse, hogy rajtam kívül csak zseni vannak itt.
Nem arról szól ez a fórum, hogy elmagyarázzuk a másiknak amit nem ért ?
Persze lehülyézni a legkönnyebb a másikat. Veled sem dolgoznék együtt.
Fogd fel, hogy te nem kérdezel, hanem kinyilatkoztatsz. Közölted, hogy egymás átverése, közölted, hogy az árutőzsdét tartod egyedül elfogadhatónak.
Nem tanulni akarsz, hanem közlöd a véleményed, és pont
Szerinted nem nő a vállalatok értéke, ha jól gazdálkodnak?
Az Apple ma annyit ér, mint amikor 30 éve megalapították egy garázsban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!