Tartósan táppénzen voltam. Ma lejárt a táppénzjogosultságom. Munkaviszonyban vagyok. Megkaptam a táppénzes papírt és a doki azt írta rá, hogy lejárt a jogosultságom. Nem írt ki keresőképesnek?
Nem rontotta el, hiszen keresőképtelen vagy. Jelezd, hogy dolgozni szeretnél, és visszaír keresőképessé.
Én még ez előtt elrendezném, hogy tényleg alkalmas vagyok-e a munka elvégzésére, vagy sem.
Ha nem vagy alkalmas, akkor a munkáltató nem alkalmazhat, tehát, ha nem tud Neked megfelelő munkát biztosítani, amit el is fogadsz, akkor kénytelen felmondani a munkaviszonyodat.
Munkaviszonynak fog számítani, viszont igazolt, de fizetés nélküli időszak lesz. Ilyen esetben a "tb-d" nincs rendezve (ahhoz jövedelemmel lefedett időszak kell), tehát az első naptól fizetned kell magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
Szolgálati időből kieső idő lesz még akkor is, ha fizeted a járulékot, mert a járulék fizetése csak egészségügyi ellátásra jogosít, ahogy a neve is mutatja.
Kérésedre bármikor megszünteti az állományt.
A betegállomány nem egy kötelező dolog, hanem lehetőség. Ha nem akarsz élni vele, akkor nem teszed.
Kizárólag akkor kötelező, ha fertőző beteg vagy, és ebben a formában sem teljesen igaz, mert lehetsz alatta akár szabadságon is, a lényeg az, hogy emberek közé nem mehetsz, amíg a "zárlatot" elrendelték. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!