Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Behajtható ez a tartozás ha...

Behajtható ez a tartozás ha külföldön élek?

Figyelt kérdés

Évek óta külföldön élek. Egy behajtással foglalkozó magyar ügyvédi iroda értesitett otthoni lakcimemen, hogy évekkel ez előttről egy otthoni szolgáltató behajtásra továbbitott nekik egy tartozást. A szolgáltatótól soha nem kaptam értesitést, felszólitást a tartozásról (igaz itt lehetett lakcim változás miatti információ vesztés). Természetesen azóta kicsit felpumpálták az összeget. 85.000 Ft -ról van szó jelenleg. Emlékezetem szerint a szolgáltatóval jogszerüen elszámoltam anno és nem szabadna hogy legyen tartozásom. Indokot már senki nem tud mondani, hogy miért tartozom, csak hogy fizessek. Én viszont ennyi pénzt nem akarok kifizetni, pláne ha jogtalan. Pereskedni nem akarok mert az többe kerülne és emiatt haza sem fogok járkálni.

A kérdés: ha külföldön élek betudják ezt valahogy hajtani rajtam? Jelenleg fizetés meghagyás előtti stádiumban van az ügy, amiről nem nagyon tudom hogy mit jelent...

2016. okt. 19. 14:27
 1/8 anonim ***** válasza:

Én a helyedben először felhívnám a szolgáltatót, hogy ez miféle tartozás?

" Emlékezetem szerint a szolgáltatóval jogszerüen elszámoltam anno" - ha erről megvannak a számláid is - gondolom van itthon valaki, ha tudsz az otthoni címes behajtós dologról - akkor azt le tudnád fénymásoltatni és elküldeni a szolgáltatónak.

Ha nem tudod bizonyítani, hogy jogtalan a követelésük, akkor viszont célszerű lenne fizetni - ugyanis igen, be tudják hajtani akár otthon, akár külföldön.

A fizetési meghagyás egy olyan "felszólítás", amikor még ellenvetéssel élhetsz, de ekkor be kell tudni bizonyítani, hogy nem jogos a követelés.

Ha nem élsz ellenvetéssel - azt hiszem 14 nap - akkor végrehajtóhoz kerül és akkor foglalnak mindent, amit érnek, amíg a 85 ezer meg nem térül. Ja, nem, dehogy!! Ugyanis ekkor már a végrehajtó díja is rajta lesz - így aztán pl egy 20 ezres tartozás könnyen felmehet 100 ezer felé is.

És ha itthon nem vezetne eredményre a behajtás, akkor létezik olyan, hogy Európai fizetési meghagyás - így külföldön is be tudják hajtani.

2016. okt. 19. 15:19
 2/8 A kérdező kommentje:
Ez nagyszerü. A gond az hogy a szolgáltatóval felbontott szerződésem után egyszer költöztem otthon meg egyszer ki külföldre, semmilyen papirom nincs már meg róla, mivel gondosan ügyeltem rá hogy mindent jogszerüen tisztán zárjak ezért nyugodt szivvel hagytam hátra vagy dobtam ki a régi szerződéseket. Bizonyitani igy nem tudom hogy jogtalan a követelés. A másik kérdés, a szolgáltatónak nem kellene bizonyitania hogy miért áll fenn a követelés? Elküldi egy ügyvédi irodának a számlát és az onnantól mindenki előtt tiszta hogy a szolgáltató nem tévedhet? Nekik ezt nem kell bizonyitani?
2016. okt. 19. 15:58
 3/8 anonim ***** válasza:

Nézd, most ezt itt tőlem hiába kérdezed - ezért mondtam első lépésnek azt, hogy vedd fel a szolgáltatóval a kapcsolatot (és tisztázzátok le, mit követelnek rajtad)

De ne emailt vagy effélét írj, mert 30 nap a hivatalos válaszadási idő - az meg Neked túl sok lenne...

2016. okt. 19. 16:31
 4/8 blilla ***** válasza:
Fizetési meghagyásos eljárásban nem kell bizonyítani, a jogosult csak benyújtja, mennyit követel, és erre lehet 15 napon belül ellentmondással élni. Ha ellent mond, akkor perré alakul az ügy, akkor kell bizonyítani. Ha nincs ellentmondás, jogerőssé válik a meghagyás, és behajtható a tartozás. Ha nincs magyar lakcíme, akkor viszont nem lehet sima magyar fizetési meghagyást beadni.
2016. okt. 20. 13:59
 5/8 anonim ***** válasza:
42%

4-esnek.

Mint írtam:

"És ha itthon nem vezetne eredményre a behajtás, akkor létezik olyan, hogy Európai fizetési meghagyás"

Pont ezért írtam ezt, mert ha itthon nem tudják behajtani, akkor kibocsáthatnak Európai fizetési meghagyást - akkor meg még sokkal többe fog kerülni a végösszeg.

2016. okt. 20. 14:19
 6/8 blilla ***** válasza:
5-ös válaszoló: ez jogilag nem így van. Vagy fizetési meghagyást adok be, ha van magyar cím, vagy európai fizetési meghagyást, ha nincs magyar cím. Nem a behajthatatlanság után lehet beadni EU FMH-t, sőt, kifejezetten nem lehet beadni, mert ha egy követelésre van jogerős határozatom, akkor nem peresíthetem még egyszer... Kérem, ne tájékoztassa félre a kérdezőt! Megjegyzem azt is, hogy pár tízezer forintos számláért általában nem indítanak EU FMH-t, attól azért bonyolultabb az eljárás.
2016. okt. 21. 09:39
 7/8 anonim ***** válasza:

"Az európai fizetési meghagyás meghatározott formanyomtatványokon alapuló olyan egyszerűsített eljárást jelent, amely lehetővé teszi a határokon átnyúló, a kötelezett által nem vitatott pénzügyi követelések érvényesítését.

Az eljárás megindításához ki kell tölteni az „A” formanyomtatványt, amelynek tartalmaznia kell a felek adatait, valamint a követelés jellegét és összegét. A bíróság megvizsgálja a kérelmet, és amennyiben a formanyomtatványt helyesen töltötték ki, 30 napon belül kibocsátja az európai fizetési meghagyást.

Ezt követően a meghagyást a bíróságnak kézbesítenie kell a kötelezett részére. A kötelezett vagy megfizeti a követelés összegét, vagy pedig vitatja azt. 30 nap áll rendelkezésére az európai fizetési meghagyásra vonatkozó ellentmondás benyújtására. Amennyiben erre sor kerül, az ügyet a nemzeti jog szerint illetékes polgári jogi bíróságokhoz kell áttenni.

Ha a kötelezett nem nyújt be ellentmondást, az európai fizetési meghagyás automatikusan végrehajthatóvá válik."

Mi ebben olyan bonyolult?

2016. okt. 21. 14:17
 8/8 A kérdező kommentje:

Befizettem. Még mindig nem tartom jogszerü követelésnek, de eleget éltem ahhoz Magyarországon, hogy tudjam sosem fogják engedni hogy igazam legyen ekkora szolgáltatóval szemben.

Lakás vásárlás előtt állok, nem akartam megkockáztatni hogy egy esetleges európai szintü fizetés meghagyásos eljárás bekavarjon a hitel elbirálásomba.

Nem tudok semmi jót kivánni azoknak, akik ezt az egész ügyet hajszolták mind a szolgáltató mind a behajtó cég részéről, ellenben egész konkrét elképzeléseim vannak, hogy mire költhetnék a begyüjtött pénzt...

Minden tiszteletem azoké, akik még állják otthon a sarat a szarrá korruptált politikusokkal és versenyszférával szemben.

2017. jan. 4. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!