Postai utalvány felvételéhez milyen meghatalmazást kér a posta 100. 000. Ft feletti összeg esetében?

Sima meghatalmazás. Ezek az alaki feltételek:
196. § (1) A magánokirat az ellenkező bebizonyításáig teljes bizonyítékul szolgál arra, hogy kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, illetőleg elfogadta, vagy magára kötelezőnek ismerte el, feltéve, hogy az alábbi feltételek valamelyike fennáll:
a) a kiállító az okiratot sajátkezűleg írta és aláírta;
b) két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító a nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük sajátkezű aláírásának ismerte el; az okiraton a tanúk lakóhelyét (címét) is fel kell tüntetni;
Szal vagy géppel írott és 2 tanúval ellenjegyzett, vagy kézzel írott, s olyankor nem kell tanú.

Első vagyok.
Én is kíváncsi lennék, hogy a 2.nak honnan vannak az infói. Mert kizárt dolognak tartom, hogy a teljes bizonyító erejű magánokirat nem lenne "elegendő"...

Onnan tudom, hogy postás vagyok. Amit leírtam azt nem a kisujjamból szoptam ki. A hatályos postatörvény végrehajtási utasítása (335/2012 (XII.4) kormányrendelet 19.§ 7. pontja tartalmazza. Magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy a hamis meghatalmazásokkal felvett pénzekből kicsit túl sok probléma volt. Ezért nem jó az utalványra a "teljes bizonyító erejű magánokirat"
#4-es válaszolónak van igaza, személyesen kérdeztem meg a postán, valamint csináltattam a postásunkkal szabályos postai meghatalmazást, és arra simán kiadták a pénzt;
/ment a zöld kezecske a hasznos tanácsért!☺/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!