Ha én mondok fel a munkahelyemen regisztrálhatok munkanélkülinek? És fizeti a munkanélküli a TBt?
regisztrálhatsz, de nem fogsz kapni segélyt (most nem tudom mi a hivatalos neve)
TB-t nem tudom, bocs.
Ha te mondasz fel, 3 hónapig nem kapsz álláskeresési ellátást (járadék, vagy segély, attól függően, hogy az elmúlt 4 évben hány járadékszerző napod volt)
Ha jogosult vagy valamelyik ellátásra, a három hónap elteltével elkezdik folyósítani.
Ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyod, rögtön kapsz ellátást.
A munkaviszonyod lejárta után még 45 napig passzív jogon igénybe veheted a természetbeni ellátásokat ("él" a TB-d), ha legalább 45 nap biztosítási jogviszonyod volt. Ha ennél kevesebb, akkor annyi napig, ahány napig biztosított voltál.
Ha regisztrált munkanélküli vagy, csak akkor rendezi a TB-d a munkaügyi központ, ha pénzbeli ellátást kapsz tőlük (járadékot, vagy segélyt)
Ha csak regisztrált vagy, de nemkapsz pénzt, magadnak kell rendezned a TB-d.
Ha szociálisan rászorult vagy, kérheted az állandó lakcímed szerinti önkormányzatnál, hogy fizessék ők a TB-d (kérvényt kell kitölteni, vizsgálják a jövedelmi és vagyoni helyzeted)
Nem.
3 hónapig nem fizetik a tb-d, mivel addig nem kapsz ellátást tőlük, de ebből ugye 45 nap az az időszak amí él a tb-d.
Így marad 45nap amit magadnak kell fizetni.
Ha Te a 45 nap után jelentkezel, szintén nem kapsz 3hónapig ellátást és a tb-d sem fizetik, így tehát 3 hónapot kellene magad után fizetni.
A durva az, hogy miért mond fel valaki? (úgy általában) Itt arra gondolok, hogy ha pl: törvénytelenül piszkálnak, hajtanak, kihasználnak, nagyon kevés bért adnak a munkahelyeden stb, persze, hogy felmondasz. Egy ilyen esetben biztosan nem merülhet fel a közös megegyezés kérdése. Így elesel a 3 hónap juttatástól? Érdekes törvények ezeek. (Munkavállaló jogai)
És ezt nagyon jól tudják a munkaadók is. És élnek is az utolsó fenyítés lehetőségével ha tehetik.... Ez a szabadság hazája és a demokráciáé. Nem tudom, hogy jártál, de megértem, hogy valamiből létezned kell. Alapban persze jót és a valóságos helyzeteket feltételeztem, ami idehaza jellemző.
Célszerű megkérdezni részletesen a munkaügyi központban egy illetékest. Segíteni fognak. Mielőtt bármit aláír az ember.... nehogy eless a törvényes járandóságodtól egy szabály nemismerése miatt. Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!