Mit csináljak egy 10 milliós lakással?
Örökségből rám maradt egy 10-12 millió forintot érő lakás (70m2, 3 szobás, teljesen felújított, gázfűtéses, modern belvárosi egy vidéki nagyvárosban), mit érdemes csinálnom vele?
Megtartani, eladni, vagy kiadni? Ha eladnám a pénzzel mit csináljak? Befektessem valamelyik banknál, vagy csak egyszerűen lekössem?
Ti mit tennétek?

Én beköltöznék mivel nincs saját lakásom.....
Lehet hogy kiadnám mivel a bank nem ad havonta 25-30ezret(vagy igen?)
de ha szépen van felújítva akkor lehet sajnálnám idegennek kiadni.

Én is beköltöznék :)
Ha van saját lakásod és ezt nem használnád, kiadni érdemes szerintem, bár attól függ, milyen városban van, nem mindenhol éri meg.

Ha nincs igényed saját lakásra (vagy már megvan), akkor legjobb ha kiadod, minimum 30+ rezsiért. Ha így döntesz mindenképp legyen róla szerződés, mert így kivéded az amortizációt (mégha buksz is rajta egy kicsit az apeh felé). Gondolj bele hogy mi éri meg jobban: megspórolni pár ezer forintot, vagy biztosítani az ingatlan értékét.
Ha én a helyedben lennék, tuti elpasszolnám és elkezdeném a saját kis üzletemet.
Ha a beköltözést kizártad, akkor azt kell eldöntened, hogy azonnal kell-e a pénz, vagy hajlandó vagy-e várni érte.
Ha 10millióért eladod, és a teljes összeget a bankba teszed akkor a jelenleg átlagos 5%-os kamattal számolva, évi 500ezer Ft-t kapsz érte, ami havi 41 ezer Ft.
(Ha hosszú távon is tudod nélkülözni a pénzt akkor kamatos kamattal ez mégtöbb, hisz a felgyűlemlett kamat növeli a tőkédet.)
Elönye, hogy biztos pénz, hisz a bankbetétnek van a legkisebb kockázata.
Hátránya, hogy legkorábban 1 év múlva látsz eredményt.
Ha sikerül kiadnod annyiért mint amennyi a banki kamat (41e/hó), akkor még mindig megvan a kockázata, hogy a lakó esetleg kiköltözik, és amig találsz egy újat addig neked pénzkiesésed van.
Elönye a bankkal szemben, hogy havonta folyik be a lakbér.
Köszi a válaszokat!
Nem kell jelenleg a lakás használatra, mert van hol laknom. Igazából pénzre sincsen szükségem, teljesen váratlanul ért engem ez az örökség.
Valószínűleg megpróbálom eladni, mert azzal letudnám a nyűgöt amivel jár egy lakás birtoklása és hosszútávra lekötöm egy banknál.
Amíg nem tudom eladni addig kiadom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!