Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Utolsó 2 egyetemi félévre...

Utolsó 2 egyetemi félévre diákhitelt felvennéd?

Figyelt kérdés
Eddig itthoni dolgok miatt nem igazán ment az egyetem. Többnyire jól sikerült, de mentálisan teljesen kikèszített az egèsz. Albérletre kellene a diákhitel. Szeretnèk utolsó évben dolgozni is, de bejáróskènt jelenleg kevés az esèlyem.
2016. júl. 27. 11:37
 1/7 anonim ***** válasza:
Megtérül ez a hitel? (Érni fog annyit a diplomád, hogy keress vele munkát és visszatudd fizetni?)
2016. júl. 27. 11:38
 2/7 anonim ***** válasza:

Azért az első válaszoló hozzáállását kicsit árnyaljuk azzal, hogy ez már csak 1 év, vagyis minimum 2 év tanulás van mögötted. Tehát gondolom az egy alapvetés, hogy most már megcsinálod a diplomát (ha a felén túl vagy bármilyen képzésnek, szerintem már nincs értelme ott hagyni), így azt nincs értelme mérlegelni, hogy mennyit fog érni a diploma.

Itt 500 ezer forintról beszélünk, ami azért nem olyan eget rengető összeg. Nyilván erre még rá fog menni a kamat, attól függően, mennyi ideig tervezed a törlesztést. Szóval inkább azt kéne mérlegelni, hogy az otthonról elköltözés megér-e neked 600-700 ezer forintot.

Az sem egy utolsó szempont, hogy oké, most havi átlag ~40 ezer forint befolyik, amellett dolgozol is esetleg, és fenn tudsz tartani egy albérletet. De amikor végzel, akkor a diákmunka lehetőségek bezárulnak, rendes munkát kell találnod, mindenféle diákkedvezmény megszűnik, és nemhogy az a 40 ezer nem fog bejönni, hanem törlesztési kötelezettséged kezdődik. Még egy nagyon jó diplomával sem biztos, hogy azonnal, jó fizetéssel el lehet helyezkedni, és nehogy azon kapd magad, hogy egyetem elvégzése újra kopogtatsz otthon.

2016. júl. 27. 11:45
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha szükségem lenne rá, akkor igen.
2016. júl. 27. 11:51
 4/7 anonim ***** válasza:

Egy hasznavehetetlen diplomára miért költsön el még többszázezret és egy évet feleslegesen?...

Kb. mintha a vállalkozásod rosszul kezdene döcögni, egyértelmű, hogy tragikus vége lesz, de az helyett, hogy kiszállnál nyomod tovább ameddig az utcára kerülsz, mert ne hagyjuk félbe...

2016. júl. 27. 12:45
 5/7 A kérdező kommentje:

Akkor...

A helyzetem most sem fényes. Előző félévben már nyugtatókkal voltam képes csak aludni. A szüleim sosem hagytak tanulni, itthon nem tudok elvonulni sehova hogy tanuljak. Egy olyan "házban" lakunk 4-en amelynek mindenhol van valami baja, mellesleg még vezetékes víz sincs. A kis szobában amelyben nyomorgunk a testvéremmel még fűtés sincs. A szüleim belebetegedtek már az egészbe, de nem is akarnak változtatni semmin. Én sem érdeklem őket. Sosem kaptam tőlük pénzt és nem is vártam el. Most is mindent magamnak fizetek. Ez a diákhitel egy lehetőség. Ki nem akarna élni egy ilyen lehetőséggel ebben a helyzetben?

2016. júl. 27. 12:55
 6/7 anonim ***** válasza:

# 4

Nem, a vállalkozás nem ugyanez. A vállalkozást nem érdemes az utolsó pillanatig nyomni. Viszont egy diploma megszerzése egy folyamat, van eleje és van vége. A diploma egy életre szól, az mindig ott lesz, még ha nem is annyira versenyképes, de azt már senki nem veheti el tőled. Míg a veszteséges vállalkozással semmit nem érsz el, nem leszel tőle előrébb, hogy x évet nyomsz le, vagy csak x-1-et.

2016. júl. 27. 13:01
 7/7 anonim ***** válasza:
Ha most ott hagyod, akkor vissza kell fizetni az eddigi 4 félév tandíját (vagyis a felét) az államnak, hisz nem végezted el. Ha egy félév kb. 200 ezer, akkor 400 ezret kell fizetned a nagy semmiért. Ha meg 500 ezret felveszel, akkor legalább lesz egy diplomád.
2016. nov. 3. 19:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!