Létezik elévülés? Hogy is van ez a dolog?
Úgy tudom, hogy egy tartozás (pl. telefonszámla) 5 év után elévül, ha addig nem teszi meg az adott cég a szükséges lépéseket, vagyis nem hajtja be. Jól tudom?
6 év után kaptam egy irreális összegről szóló felszólítást egy követeléskezelő zrt.-től, akik a megkeresésemre azt írták, hogy a szolgáltatás teljesítésére vonatkozó kötelezettséget nem érinti az elévülés, vagyis joga van a követeléséhez. Ez most azt jelenti, hogy elévülés tulajdonképpen nem létezik, vagy csak nettó hülyének akarnak nézni?
Le akartam írni tömören a lényegét, de rájöttem: nem tudom, melyik rész vonatkozik Rád - így inkább belinkelem :-)
A lényege az, hogy nem feltétlenül évül el 5 év után...
Valószínűleg neked van igazad. A cikk jól leírja a helyzetet, de ettől még eltel 5 év, nem valószínű, hogy megszakadt vagy nyugszik.
Persze, ahogy a cikkben is írják, ez nem jelenti azt, hogy akinek tartozol, az ne bombázhatna téged felszólításokkal, ne követelhetné a tartozást. Mindössze a jogi út van kizárva, az is csak akkor, ha te hivatkozol az elévülésre (bíróságon), nem fogja neked ezt senki sem hivatalból vizsgálni.
Tehát nincs azzal semmi gond, hogy ők azt állítják, hogy joguk van a követeléshez, nekik igazából ez a dolguk, ebből élnek, és nem abból, hogy minden követelést az első szóra elengednek. Ha viszont esetleg fizetési meghagyást indítanak ellened, azért ne felejts el ellentmondani, ellenkező esetben jogerőre emelkedik, és már nem tudsz hivatkozni sehol az elévülésre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!