Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Létezik elévülés? Hogy is van...

Létezik elévülés? Hogy is van ez a dolog?

Figyelt kérdés

Úgy tudom, hogy egy tartozás (pl. telefonszámla) 5 év után elévül, ha addig nem teszi meg az adott cég a szükséges lépéseket, vagyis nem hajtja be. Jól tudom?

6 év után kaptam egy irreális összegről szóló felszólítást egy követeléskezelő zrt.-től, akik a megkeresésemre azt írták, hogy a szolgáltatás teljesítésére vonatkozó kötelezettséget nem érinti az elévülés, vagyis joga van a követeléséhez. Ez most azt jelenti, hogy elévülés tulajdonképpen nem létezik, vagy csak nettó hülyének akarnak nézni?

2016. jún. 16. 14:51
 1/5 anonim ***** válasza:

Le akartam írni tömören a lényegét, de rájöttem: nem tudom, melyik rész vonatkozik Rád - így inkább belinkelem :-)

[link]

A lényege az, hogy nem feltétlenül évül el 5 év után...

2016. jún. 16. 15:14
 2/5 anonim ***** válasza:

Valószínűleg neked van igazad. A cikk jól leírja a helyzetet, de ettől még eltel 5 év, nem valószínű, hogy megszakadt vagy nyugszik.

Persze, ahogy a cikkben is írják, ez nem jelenti azt, hogy akinek tartozol, az ne bombázhatna téged felszólításokkal, ne követelhetné a tartozást. Mindössze a jogi út van kizárva, az is csak akkor, ha te hivatkozol az elévülésre (bíróságon), nem fogja neked ezt senki sem hivatalból vizsgálni.

Tehát nincs azzal semmi gond, hogy ők azt állítják, hogy joguk van a követeléshez, nekik igazából ez a dolguk, ebből élnek, és nem abból, hogy minden követelést az első szóra elengednek. Ha viszont esetleg fizetési meghagyást indítanak ellened, azért ne felejts el ellentmondani, ellenkező esetben jogerőre emelkedik, és már nem tudsz hivatkozni sehol az elévülésre!

2016. jún. 16. 16:16
 3/5 anonim ***** válasza:
Így van, joguk van követelni, csak bírósági úton nem érvényesíthetik a követelést.
2016. jún. 16. 17:04
 4/5 anonim ***** válasza:
Viszont ha küldtek levelet a tartozásról, onnantól újrakezdődik az 5 év...
2016. jún. 16. 17:28
 5/5 A kérdező kommentje:
Nem küldtek az elmúlt 6 év alatt levelet tőlük. Én megírtam az álláspontomat, így lezártnak tekintem az ügyet. Én tisztességtelen voltam, amiért átsiklottam a párezres tartozásom felett. Ők pedig még tisztességtelenebbek voltak, amiért 6 évig húzták és uzsorát számítottak rá fel. Ha nekem tartozik valaki, nem húzom évekig vagy évtizedekig a behajtást, ha fontos a pénzem minél hamarabb felszólítom az illetőt és behajtom, ami jár. Amennyiben ők máshogy gondolják, találkozunk a bíróságon.
2016. jún. 16. 20:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!