Mit lehet tudni a behajtási költségátalány megfizetéséről, ez az összeg minden esetben jogos? Tapasztalatokat várok.
Többen írtatok privátban: mivel 2013. július 1-től élt a jogszabály, ami a behajtási ktg-átalány beszedését engedte, ezért nem lehet a korábban kötött és azóta sem módosított szerződésekre alkalmazni.
Illetve kizárólag vállalkozások közt követelhető, amgánszemélytől nem, de tudom, hogy a tigáz velük is próbálkozik.
Kedves utolsó!
Sajnos nincs igazad.
A ktg-átalány eddig is létezett, most csak módosították, kivették a ptk-ból és önálló törvény lett.
És enyhült a szabály ráadásul, nem szigorodott.
A ptk alapján már a késedelembe esés napjával kötelezetté vált az adós, minden felszólítás nélkül, és a könyvelőnek bizony kötelezettségként nyilván kellett tartani év közben az összegeket. Mjad következő év elején szépen megkérni a szállítóidat, hogy mondjanak le a nekik járó összegről. Aki megtette, azt a tartozást ki lehetett vezetni a könyvelésből. Ugyanígy, ha neked fizetett késve valaki, a te könyvelődnek a beérkező összeget először a ktg-átalányra kellett volna jóváírni, a maradékot meg a tartozásra.
Most márciustól változás van, már nem áll be automatikusan a fizetési kötelezettség, csak akkor, ha azt kérik tőled. És sajnos jogos visszamenőleg is, mert a jogszabály lehetőséget ad rá.
Én könyvelőként minden ügyfelemnek évente kiküldtem tájékoztatót, és meg is írtam helyettük a nyilatkozatokat... Kérd számon a könyvelődön, miért nem foglalkozott vele eddig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!