Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hány órát számolnak el egy...

Hány órát számolnak el egy nap betegszabadságra?

Figyelt kérdés
Ahány órára aznap be voltam osztva, vagy egyforma napi összeget? (Akkor is, amikor 12 órára voltam beosztva, meg amikor egyébként szabadnapos lettem volna?)
2016. márc. 24. 09:31
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Ahány órára be voltál osztva. Ha szabadnapos voltál, az 0 óra.
2016. márc. 24. 12:13
 2/6 anonim ***** válasza:
Tévedés! szabadnapra is jár!
2016. márc. 24. 15:59
 3/6 anonim ***** válasza:

Miért lenne tévedés? A betegszabadságot ugyanúgy kell kiadni, mint a szabadságot. [Mt. 126. § (4)] Márpedig a 124. § (1) szerint: "A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni."

Vagyis a heti pihenőnapokra és a munkaszüneti napokra teljes fizetés jár, mint máskor mindig, míg a beosztás szerinti napokra betegség esetén betegszabadságot kell kiadni, amire a távolléti díj 70%-a jár.

Pl. ha a héten kedd-szerda-csütörtökön dolgozol napi 12 órát, és hétfőtől vasárnapig beteg vagy, akkor kedd-szerda-csütörtökre kapsz 36 óra betegszabadságot, 70%-os távolléti díjjal, míg hétfő-péntek-szombat-vasárnapra a normál béredet kapod meg.

2016. márc. 24. 23:17
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Az előző példával kapcsolatban: hétfő-péntek-szombat-vasárnapra a normál bérem nulla Ft, nem? Ha dolgoznék, csak kedd-szerda-csütörtökre kapnék fizetést.

Megkérdeztem valakit, aki korábban bérszámfejtéssel foglalkozott (már nyugdíjas), ő úgy mondta, mint a 2. válaszoló. Minden napra - hétfőtől péntekig - (beosztástól függetlenül) egyforma összeg. Lehet persze, hogy azóta volt változás.

2016. márc. 25. 05:53
 5/6 anonim ***** válasza:

"a normál bérem nulla Ft, nem?"

Lényegében igen. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ha egy hónapban 30 napból 7 napig beteg vagy, akkor nem úgy megy, hogy a hónap 7/30-ad részére betegszabadságra írnak ki (7 napra). Hanem, csak arra a 36 órára leszel ténylegesen betegszabadságon.

Ugye ez 2 szempontból is fontos: egyrészt a szabadnapjaidon nem fogy a betegszabadság, tehát több marad. Másrészt, mivel csak 70%-o bér jár a betegszabadságra, elég fontos, hogy a havi 168 órából csak 36 órára kapsz kevesebbet, nem pedig a 30 napból 7-re.

2016. márc. 25. 08:10
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm.
2016. márc. 26. 05:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!