Mit tegyek ha nem merem a pénzem költeni?
Régen elég szegény voltam, szinte semmire nem tudtam költeni.
Mostmár abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy telne sok mindenre a havi kiadásokon felül is. Mire kifizetek minden számlát, befizetem a havi ebédpénzt az étteremnek, ahonnan rendelem, plusz elrakom a nagybevásárlásokra valót (étel+tisztítószerek+ami kell a háztartásba), fizetek megtakarítási számlára havi 30 ezret, rakok félre még egy másik számlára kb 20 ezret, és még ezen felül marad kb havi 100-120 ezrem. Amit már tényleg nyugodtan elkölthetnék, vehetnék magamnak ami épp kell, mehetnék kirándulni meg ilyenek, de sokszor nem merek. Van hogy néha ráveszem magam, de akkor is rágódok rajta, hogy mennyibe lesz ez, nem merek költeni szinte semmit, pedig annyira szeretnék :'( Irigylem azt, aki az utolsó pár ezréből is elmegy simán sörözni egyet vagy ilyesmi. Mit tegyek?
Ez beteges.
Nem élhettek egész életetekben úgy, hogy nem mentek el felhőtlenül kirándulni vagy nem vesztek meg magatoknak egy jó cipőt vagy könyvet vagy akármit.
Azért dolgozol, hogy otthon üljél egész nap?
Meg leírtad, hogy raksz félre havi 50 ezret, azon felül mit kellene még spórolgatni?
Fektesd be. Ha marad még havi 100 ezred, akkor 70 ezret vagy tegyél be még a megtakarításira (nem tudom, ahhoz bármikor hozzá tudsz férni, nincs lekötése?), a maradék 30 ezret pedig költsd el!
Mindenképpen legyen olyan megtakarításod, ami értékálló és olyan is, amihez bármikor hozzáférhetsz.
Ha így havi 120 ezret (30+20+70 ) elteszel, akkor a maradék 30 ezret sokkal bátrabban elköltheted :-)
(havi 50 ezer mellett azért nem csoda, ha bizonytalanság érzeted van még)
Én is hasonlóan vagyok mint te. Magadra viszont kell költeni, hogy a szükségleteid kielégítve legyenek(szórakozás, pihenés, kikapcsolódás, adrenalin ha van iylen szükségleted, stb.), de azt is csak mértékkel, hogy ne essél túlzásokba. De alapvetően a spórolós emberek tudnak vagyont felhalmozni és abból majd még több vagyont létrehozni, ha most nincs ötleted mibe fektethetnél akkor csak tedd félre a pénzt. És, ha dolgozol rajta pár évet meglesz az ötlet amibe be tudsz majd fektetni és szépen feltornázod magad arra a szintre amikor már tényleg nem fog számítani mennyit költesz. Nekem ez a tervem, fél éve nem dolgozok a félretett pénzemből élek illetve abból, ahogyan azt befektettem, és most is megveszem az új ruhát, cipőt, finom ételeket eszek, stb. Igaz nem vagyok gazdag... még.
A lényeg, hogy jó úton jársz a költekezés mindig rosszabb mint ha félre teszed. Mert igazából a szükségleteidet is tudod mérsékelni, csak ne legyél tőle stresszes, frusztrált, stb. Ha ezt el tod érni akkor egyenesben vagy.
Én is ugyanígy vagyok ahogy te és ugyanabból az okból. De még előnynek is tartom azt hogy valamikor megtanultam a kicsit becsülni.
Később sem költöttem értelmetlen dolgokra, viszont amikor már megengedhettem magamnak akkor az egészségemre nem sajnáltam. Például lézeres szemműtéttel megszabadultam a szemüvegemtől. Valamint arra is ügyeltem hogy minél több szabadidőm lehessen, tehát ne én hanem a pénzem dolgozzon. Mivel a szüleimmel dolgoztunk már épp eleget.
Szerintem nem baj, hogy spórolós vagy. Bár nálunk étel mindig volt az asztalon, mert a szülők, nagyszülők megtermelték, és fázni se fáztunk, mert legfeljebb gyűjtöttünk fát, jórészt mindig azt hallottam, hogy "Nincs.", "Nem telik.", "Nem engedhetjük meg.", "Válassz olcsóbbat." Most már normális helyzetben vagyunk, mert elkezdtem dolgozni, de ezt nem lehet egyik napról a másikra "levetkőzni".
Volt olyan, aki azt mondta, hogy sóher vagyok, és olyan is, aki azt mondta, bárcsak olyan lehetne, mint én, mert ő minden pénzét feléli.
Nem tartom rossz dolognak, hogy ehhez szoktam hozzá, mert spórolással hamarabb vehetek majd saját otthont.
Nem baj az, ha valaki gyűjteni szereti a pénzt, és nem a költés okoz neki örömet.
23/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!