Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » CSOK-ot az alábbi esetben is...

CSOK-ot az alábbi esetben is igénybe tudnám venni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Férjemmel 3 éve lakunk egy másfél szobás, erkélyes, belvárosi lakásban. 10 hónapja már kis családot alkotunk, ugyanis megszületett a kisfiunk :) Éppen ezért szeretnénk egy nagyobba költözni. A lakásunkon nincsen hitel és semmiféle tartozás, viszont az após nevén van. Elköltözni úgy szeretnénk, hogy az új lakás a férjem nevére kerül (hogy meg tudjuk igényleni egyáltalán, mert ha maradna az após nevén a másik, akkor gondolom nem tudnánk megigényelni a CSOK-ot...) Gondolom emiatt az apósnak kell majd adót fizetnie, mivel neki x összeg üti majd a markát úgymond. Na de, a kérdésem az lenne,hogy úgy gondoljuk, hogy pl. ha a miénket (most csak a példa kedvéért írok összegeket) eladjuk 5 millióért és amit kinéztünk lakást vagy ugyanannyiért vesszük, vagy olcsóbban pl. 4.7m-ért, akkor is meg tudom igényelni a CSOK-ot? Mert mi abból szeretnénk felújítani. Vagy be fog kavarni az, hogy olcsóbban veszünk lakást és nincs szükségünk ezért úgymond a CSOK-ra.

2016. febr. 15. 11:50
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nincs lakás a neveteken, ha jól értem. Akkor miért lenne gond, hogy vesztek egy első lakást CSOK-ra?
2016. febr. 15. 12:35
 2/11 anonim ***** válasza:
A CSOK-ot lakásvásárlásra lehet felvenni, felújításra nem. Egy gyerek után 600 ezer forint jár.
2016. febr. 15. 13:16
 3/11 anonim ***** válasza:
Ja és ha kevesebbe kerül a lakás kevesebbet kaptok, amúgy is a lakás mérete értéke stb befolyásolja hogy mennyit kaphattok a maximális 600 ezerből.
2016. febr. 15. 13:17
 4/11 A kérdező kommentje:

Értem.

Kedves első válaszoló!A problémám az, hogy amit kinéztünk lakást, kevesebbe kerül, mint amennyiért mi el szeretnénk adni vagy pedig egy árban lennének. Ez még feltételezés, ezért is érdeklődöm afelől, hogy így is igényelhetünk-e CSOK-ot, hiszen az árakat tekintve, magához a lakásvásárláshoz nem lenne szükségünk rá. Ugye mi felújításra szánnánk a pénzt, de félek, hogy így viszont nem adnák meg a CSOK-ot, mivel ahogy a másik válaszoló is írta, nem felújításra van, hanem lakásvásárlásra.

2016. febr. 15. 14:46
 5/11 anonim ***** válasza:
Én ezt sokadjára sem értem, milyen tartozás van az após nevén, és hogy jön ez a lakásvásárlásotokhoz?
2016. febr. 15. 17:57
 6/11 anonim ***** válasza:
23%
Ha 4.7-ért akarsz lakást venni és van 5 milcsi akkor ha felveszed a CSOK-ot és mondjuk megadják a 600 ezret amit mondjuk kétlek akkor a saját 4.1 milliótókból meg a csok 600 rugójából megveszitek a lakást a maradék 900 ezerből meg felújítjátok. Ez csak arról szól hogy a pénzt pakolgatjátok egyik zsebetekből a másikba. Az más kérdés hogy egy ilyen olcsó lakásra szerintem semmit nem adnak. Persze utána kell nézni.
2016. febr. 15. 18:18
 7/11 anonim ***** válasza:

A CSOK mindenképpen jár (az egy gyerek utáni 600000 Ft), bármekkora is a vásárlandó lakás értéke. Viszont nagy butaságot csinálnátok, ha átíratnátok a lakást a férjed nevére, mivel akkor az eladást követően az eladott lakás árát bele kellene forgatni a vásárlásba, így azonban már nem kapnátok meg a csok-ot, legalábbis olcsóbb lakásra semmiképp.

Adjátok el a lakást így, ahogy van az após nevén, igényeljétek meg a vásárlandó lakásra a csok-ot, az eladott lakásért kapott összegből fizessétek ki a vételár további részét, a maradék pénzből pedig újítsátok fel a vásárolt lakást.

Az apósnak az ingatlan eladása után jövedelemadót kell fizetnie, ha az ingatlant öt éven belül vette. Nektek pedig a lakás vásárlása után kell majd vagyonszerzési illetéket fizetni, ami első lakás vásárlása esetén, ha 35 év alattiak vagytok, akkor 2%. Ha valamelyikőtök 35 év feletti, akkor az után a rész után 4%-t kell fizetni, ha mindketten 35 felett vagytok, akkor a teljes összeg után 4%-t kell fizetni.

Egy 4,7 milliós lakás esetén ez

a) 94000 (35 év alatt vagytok)

b) 141000 (egyikőtök 35 év feletti)

c) 188000 (mindketten 35 év felettiek vagytok)

Ha az após lakását átíratjátok a férjed nevére, akkor elestek az első lakásvásárlás után járó illetékkedvezménytől valamint a CSOK-tól is. Szóval pont rosszul gondolod, ha a lakás NEM marad az após nevén, akkor nem fogjátok tudni megigényelni a CSOK-ot.

2016. febr. 15. 20:38
 8/11 A kérdező kommentje:
Aha...értem. Én azt hittem, ha nem mi vásároljuk (vagy a férjem vagy én) akkor nem kapjuk meg a CSOK-ot, mivel úgy gondolnám, ha az após nevén lesz az új lakás is, akkor neki mi köze a mi CSOKunkhoz? :) De akkor ezek szerint igénybe vehetjük úgy is, hogy az új lakás, amit venni szeretnénk az az após nevén marad ugyanúgy, mint a régi?
2016. febr. 15. 21:06
 9/11 anonim ***** válasza:

Nem. Az új lakás a ti nevetekre kerül ( nektek van gyereketek). A régit "após adja el", nem kell átiratni senki nevére.

Ő kap 5 milliót. Ti megigénylitek a csokot (legyen mondjuk 500 000). Megveszitek a házat a ti nevetekre 500 000+ 4 200 000 após pénze. A maradékból felújítjátok.

2016. febr. 15. 21:21
 10/11 A kérdező kommentje:
Na elolvastam 600x :) Így már tiszta. Tehát nem úgy gondoltam, hogy még most iratnánk át a régi lakást a férjem nevére, hanem az maradna természetesen az após nevén. Ő adja úgymond el a régit. Az új lakás, amit venni szeretnénk az lenne a férjem nevén. Akkor elvileg meg fogjuk tudni igényelni, mivel mi nem adunk el elméletben semmit, de új lakást szeretnénk venni, igaz?
2016. febr. 15. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!