Mindegy mennyit keres az ember, hó végére úgyis nullán lesz?
Hó elején leteszünk x összeg megtakarítást, a maradékból meg élünk. Ha viszont közbejön valami plusz kiadás, akkor már egy héttel fizetés előtt közelítünk a nullához, hiába számoltam ki gondosan mindent.
Minden családnál így van ez, mindegy, mennyit keres az ember?
Én úgy oldom meg, hogy mindig van a "kistartalék".
Egy körbepapírozott befőttesüveg, hogy ne is lássam mennyi van benne.
Csak a kétszázasokat rakom bele. Amióta nem papír, jobban költjük.
Így mindig van egy kis vészhelyzeti tartalékom. Pl gyógyszerre, vagy akár megszorulásnál kajára.
Egy ismerősömtől nyúltam az ötletet, nála volt, hogy egy hónapig abból tankolt.
Régebben, amikor kevesebb kerestem, akkor szinte nullára jöttem ki.
Aztán kicsit több lesz a fizetésem, akkor már tudtam félrerakni.
Jelenleg nincs ilyen gondom, minden hónap végén marad bőven.
Én azt gondolom, hogy minden fizetésből lehet félretenni. Keveset, de lehet.
Amikor az első munkahelyemen 150 ezret kerestem, hónap végére nullára jöttem ki. Amikor elvesztettem a munkámat, és havi 70 ezerből éltem, ugyancsak nullára jöttem ki, de nagyon össze kellett húznom a nadrágszíjat (a körülményeim, kiadásaim ugyanazok voltak).
Azóta tudom, hogy az ember bármennyi pénzt el tud költeni, és bármennyi pénzből tud félretenni valamennyit, ha akar.
Az emberek azért nem tudnak spórolni, mert azt csinálják, hogy ha marad, akkor raknak félre, és hát persze, nem marad, elköltjük, amennyink van. Tényleg, én is ezt csináltam.
Amikor megkapod a fizetésed, ez legyen az első, hogy egy bizonyos összeget félreteszel, még mielőtt kifizeted a számlákat, kiadásokat. Én azt csinálom, hogy a hónap elején automatikusan átutalódik egy bizonyos összeg egy takarékszámlára, és azzal már nem is számolok, így nem áll fenn a veszély, hogy hónap végén nem marad, és így nem tudok félretenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!