Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Házat építeni ugye hogy...

Házat építeni ugye hogy olcsóbb, mint házat venni? Főleg hogy 5% az ÁFA. Mi a véleményetek? Budapestről költöznék el.

Figyelt kérdés

Budapestről költöznék Balatonra, amihez néhány éven belül hozzá is kezdek. Van egy nyaralója Szüleimnek ott, így ismerem a környéket és azt is, hogy nagyon elhanyagolt(sűrűn gazzal benőtt) üres telkekhez viszonylag olcsón is (néhány millió Ft) hozzá lehet jutni, olyanokhoz is amelyek jó helyen vannak.

A telek ledózerolására és felrotálására nem kell 100 ezreket költeni, mert a családban rendelkezésre áll minden szükséges munkagép.

Itthon, Budapesten dolgoznék pár évet, amíg összegyűjtök egy releváns tőkét. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy itthon tudok maradni ez idő alatt, nem kell albérletben élnem stb., szóval gyakorlatilag csak ételre költenék, minden mást félre tudok rakni. 1 év múlva tudok munkába állni, amikor elvégzem az egyetemet.

Figyelembe véve ezeket a körülményeket, illetve azt, hogy az építkezések ÁFÁ-ja 22 százalékponttal csökken, én úgy gondolom hogy sokkal kifizetődőbb lenne az építkezés. Ráadásul a burkolati elemeket (csempék, parketták) beszerzési áron tudom venni egy jó ismerősömtől. Azépítkezés mellett szól, hogy nem kell egyszerre nagyon sok pénzt kifizetni (ami hitel felvételét indukálná), hanem folyamatosan kell a pénzt belerakni, kisebb részletekben. Utóbbi eset kisebb összegű hitel igánylésével járna.

2016. jan. 6. 12:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem feltétlenül! Sok esetben az anyag árak összessége sokkal többre jön ki. Még ha az ÁFA kulcs alacsony is.

A meglévő ingatlanok árából lehet alkudni, az anyagárakból nem.

Nem beszélve arról, hogy azonnal rendelkezésre áll, nem kell bajlódni az engedélyezéssel, az építőmesterekkel stb stb,

üdv

Egy ingatlanos :)

2016. jan. 6. 13:00
 2/5 anonim ***** válasza:
Magyarország szinte összes településén olcsóbb használt házat venni , mint építkezni. Sőt mondok még valamit, a felújítások költségét sem tudod egy esetleges nem tervezett eladásnál az árban teljesen érvényesíteni.
2016. jan. 6. 15:20
 3/5 anonim ***** válasza:
Én biztos vagyok benne, hogy olcsóbban ki lehet hozni a saját építkezést, mint venni egy kész új házat és a minőségre is jobban oda lehet figyelni. Ha valaki értékesítési célból épít új házat, az biztosan keresni is akar rajta, amit a vevőnek kell megfizetni. Az biztos, hogy kényelmesebb megoldás beköltözni egy új házba, mint felépíttetni azt.
2016. jan. 6. 15:21
 4/5 anonim ***** válasza:

Venni sokkal olcsóbb. A sógorom is most árulja a házát, és nem tud érte 25-nél többet összekaparni, pedig 35-öt ráköltött.

Ismerek olyat, aki a majd '30 millás félkész házát 6,5 misiért adta el.

Szerencsétlenebb helyeken 1-2 millióért olyan házat kapsz, ami kis kézügyességgel, meg némi ráfordítással palota lesz.

2016. jan. 7. 11:53
 5/5 anonim ***** válasza:

Kiemelted, bár időközben eltelt 7 év...

Mik a fejlemények? Megépült?

2023. okt. 29. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!