Házat építeni ugye hogy olcsóbb, mint házat venni? Főleg hogy 5% az ÁFA. Mi a véleményetek? Budapestről költöznék el.
Budapestről költöznék Balatonra, amihez néhány éven belül hozzá is kezdek. Van egy nyaralója Szüleimnek ott, így ismerem a környéket és azt is, hogy nagyon elhanyagolt(sűrűn gazzal benőtt) üres telkekhez viszonylag olcsón is (néhány millió Ft) hozzá lehet jutni, olyanokhoz is amelyek jó helyen vannak.
A telek ledózerolására és felrotálására nem kell 100 ezreket költeni, mert a családban rendelkezésre áll minden szükséges munkagép.
Itthon, Budapesten dolgoznék pár évet, amíg összegyűjtök egy releváns tőkét. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy itthon tudok maradni ez idő alatt, nem kell albérletben élnem stb., szóval gyakorlatilag csak ételre költenék, minden mást félre tudok rakni. 1 év múlva tudok munkába állni, amikor elvégzem az egyetemet.
Figyelembe véve ezeket a körülményeket, illetve azt, hogy az építkezések ÁFÁ-ja 22 százalékponttal csökken, én úgy gondolom hogy sokkal kifizetődőbb lenne az építkezés. Ráadásul a burkolati elemeket (csempék, parketták) beszerzési áron tudom venni egy jó ismerősömtől. Azépítkezés mellett szól, hogy nem kell egyszerre nagyon sok pénzt kifizetni (ami hitel felvételét indukálná), hanem folyamatosan kell a pénzt belerakni, kisebb részletekben. Utóbbi eset kisebb összegű hitel igánylésével járna.
Nem feltétlenül! Sok esetben az anyag árak összessége sokkal többre jön ki. Még ha az ÁFA kulcs alacsony is.
A meglévő ingatlanok árából lehet alkudni, az anyagárakból nem.
Nem beszélve arról, hogy azonnal rendelkezésre áll, nem kell bajlódni az engedélyezéssel, az építőmesterekkel stb stb,
üdv
Egy ingatlanos :)
Venni sokkal olcsóbb. A sógorom is most árulja a házát, és nem tud érte 25-nél többet összekaparni, pedig 35-öt ráköltött.
Ismerek olyat, aki a majd '30 millás félkész házát 6,5 misiért adta el.
Szerencsétlenebb helyeken 1-2 millióért olyan házat kapsz, ami kis kézügyességgel, meg némi ráfordítással palota lesz.
Kiemelted, bár időközben eltelt 7 év...
Mik a fejlemények? Megépült?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!