1978-as,21mm.1 drachma, recés szélű érméről hogyan tudhatok meg többet? Találtam simát, nádazottat, mart szélüt, recéset nem. Miért?
Szia! Elvileg minden 1978-as görög 1 drachmásnak recés a széle. Nézd itt:
Nagyon gyakori pénz, több, mint 21 millió darabban készült, gyakorlatilag semmilyen értéket nem képvisel.
De mit akar jelenteni az, hogy "Találtam simát, nádazottat, mart szélüt"?
Szia!
Azt hiszem rájöttem! Rávezettél! Eredeti szövegben Reeded,
van, ami recést jelent. Fordításnál náddal fedettnek írja. Ez kavart be. Most utánna néztem /jobban/ a Wiikipedia /numismatics oldalon. Már értem! -)
Ennél az évszánmál két adat is van. Az egyik csak 20000. Miben különbözik a kettő?
A 20.000 darabos az Proof (PP) érme, tehát tükörveret. Más technológiával készült, forgalomba nem kerül, gyűjtőknek adták ki. Magyarországon is rendszeresen adnak ki a forgalmi érmékből PP darabokat, amelyeket csak tükörveret forgalmi sorokban lehet beszerezni. Az 1960-as években vezették be a PP gyűjtői érmék gyártását, a korábbi érmék PP darabjai (mint az itt látható 1946-os 1 Ft is) kivétel nélkül utánveretek.
Üdv.:
polarbeer
Micsoda különbség!Nagyon szép.
Köszönöm a válaszod.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!