1825-ben a Széchenyi által felajánlott 60000Ft mai értékekben mennyit érhet?
Nem biztos hogy helyesek a számításaim, de egy kiinduló alapnak jó.
190 év telt el azóta, éves szinten lehet számolni átlagosan 5% inflációval.
1.05 ^ 190 = 10 616
Ez azt jelenti, hogy 190 év alatt a Ft vásárlóereje tíz ezred részére csökkent, vagyis amit akkor 1 Ft-ból lehetett venni, az most 10 616 Ft-ba kerülne.
Így: 60 000 Ft X 10 616 = 637 millió Ft
De ez csak az ő része volt, mások is adtak bele.
Ma évi 50 milliárd Ft-ból gazdálkodik az MTA, de sokkal nagyobb mint amikor megalapították.
Szerintem valamivel több, mint amit #1 írt, ha az akkori bérekhez viszonyítasz. Egy vámhivatali dolgozó bére évi 100-120 Ft körül volt, akkori 60000 Ft szerintem jelenlegi árfolyamon kb. 1,5 milliárd körüli érték lehetett.
De őszintén szólva egy kicsit komolyabban kellene a bér és -áradatokat elemezni, én is csak a hasamra ütöttem és mondtam egy számot. A valóság valószínűleg valahol a két összeg között van.
#2 vagyok.
Oké, össze-vissza beszélek.
A vámhivatali béradat, amit leírtam hülyeség, mert 1791-es adat.
Ha a kenyér árához viszonítunk, akkor csak 100-200M Ft, ha az albérletárakhoz viszonyítanánk, akkor valószínűleg még kevesebb jönne ki, mert akkoriban rettenetesen drágák voltak az albérletek Pesten. Béreknél viszont elég nagy a szórás, de kicsit jobban beleolvastam, kb. néhány százmilliós összegről van szó maximum.
A másfél milliárd, amit korábban leírtam, hülyeség.
Meg azt is figyelembe kell venni, hogy arányaiban milyen akkor egy vámügyintéző fizetése és milyen most.
Volt vajon akkora a különbség egy vámügyintéző és pl. egy építőmunkás fizetése között mint most?
Mert a gépesítés 190 év alatt jelentősen beleszólt a bérviszonyokba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!