Munkanélküliség, álláskeresési járadék. Mi a teendő?
Az a helyzet hogy ma lejár a határozott idejű szerződésem egy cégnél, lehet hogy majd később 1-2 múlva vissza tudnak venni, de nem biztos.
Szóval elkezdtem egy ideje már keresgélni munkát, de eddig sajnos sikertelenül.
Ma lejár a szerződés. Holnap bemegyek a munkaügyibe, ott az álláskeresési járadékot szeretném igényelni.
Tavaly is igényeltem, azelőtt egy 2 éves munkaviszonyom volt, (az volt az első munkahelyem), most emiatt nagyobb járadékra számíthatok ha azóta ugye az elmúlt egy évben is dolgoztam? Tehát összeadódnak a ledolgozott évek?
Ha most esetleg ideiglenesen bevállalok egy részmunkát, ami ha hosszútávra nem jönne össze akkor a járadékot újra igényelhetem?
Vagy a részmunkás állás miatt elesem ettől?
És ha esetleg visszavesznek a mostani helyemre, vagy találok egy újabb hosszú távú munkahelyet, de valamilyen okból ez is megszűnik, akkor a nem folytatólagos munkavégzés miatt már nem igényelhetem a járadékot?
(ez elméleti kérdés, hosszú távra tervezek dolgozni egy helyen. :) csak most kicsit pánikolok és a legrosszabb forgatókönyveket veszem számításba..
Az elmúlt 3 évben legalább 360 nap folyamatos jogviszonynak kell meglennie ehhez ugye?
Azt is olvastam hogy 4 naptári negyedév átlagbérét nézik..
De akkor az nem számít hogy előtte mennyi munkaviszonyom volt?
Nem tudom mi lenne a jó, talán visszahívnak a mostani helyemre 1-2 hónap múlva, de addig is valami dolgoznék..
Még egy kérdés:
Melyik munkaügyi hivatalhoz mehetek intézkedni? Csak az állandó vagy a tartózkodási helyem szerintihez is?
Ezt is találtam:
Az álláskeresési járadék folyósítása szünetel:
- ha az álláskereső tgyásra, gyedre vagy gyesre válik jogosulttá
- ha előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti (kivéve, ha a azért ment börtönbe, mert a pénzbüntetést változtatták át szabadságvesztésre)
- ha közfoglalkoztatásban vesz részt
- ha rövid időtartamú, legfeljebb 90 napig tartó kereső tevékenységet folytat (de az egyszerűsített foglalkoztatás nem tartozik ide)
- ha keresetpótló juttatásban részesül
- ha az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesít
tehát ha 90 napnál kevesebb ideig dolgozni kezdek valahol akkor csak szünetel a folyósítás de utána újra kaphatom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!