Miért nem tudjuk utolérni a nyugat-európai országok életszínvonalát? A múlt, a jelen vagy mindkettő miatt?
Azért mert kelet európai ország vagyunk, kelet európai életszínvonallal. A 20. század elején is hasonló különbségek voltak köztünk meg pl Ausztria között életszínvonalban.
Hogy miért élnek jobban pl az osztrákok miközben a fejlett világ része vagyunk mi is?
Nagyon egyszerű a válasz : mert ők annyira tartják magukat, meg a munkásaikat. Mi meg annyira tartjuk őket hogy annyi pénzt adunk nekik amennyiből megélni se lehet.
Elég megnézni hol van igazi nyugati életszínvonal a világon : angol meg német nyelvterületen. Nem véletlenül. Az árják neve nem véletlenül árja. Intelligensebbek mint pl mi. Ezért azt is sikerült felfogniuk hogy pl a melósnak is kell annyi bért adni hogy meg tudjon élni mert különben bele fogja verni a f***át a munkájába, ahogy láthatjuk pl milyen munkamorál van nálunk.
Az elöttem szólók nem jól mondják.
Minden az ország termelékenységétől függ. (egyszerüen fogalmazva a GDP-től)
Mivel M.O termelékenysége jóval elmarad Ausztriától (kb 55-60%-a lehet) Ezért job ott az élet.
Hogy miért roszabb a termelékenységünk:
Magasabb adók, járulékok, iparági adók, magasabb anyagköltség (lehet ez is), magasabb kamatok a tőken (hitelen és részvényesin egyaránt) Innováció hiánya, technologiai lemaradás. Meg persze az állami cselekedetek kiszámíthatatlansága. (Nem tudhatod, hogy holnap nem vetnek-e ki rád különadót, akkor meg annyi volt a számításaidnak)
Az, hogy elérjük-e valaha az ő szinvonalukat, az attól függ, hogy tudunk-e többel növekedni, mint ők. Ebben az évben kb 3% volt M.O GDP növekedése (az okokat most ne firtassuk) Auszriának kb 1% azt hiszem. Olvastam egy cikkben nemrég, hogy ha minden évben 2%-kal TÖBBEL növekedünk, mint Ausztria, akkor 40-50 év múlva elérjük az osztrák életszinvonalat.
Tehát a lényeg:
A gazdaság termelékenységétől függ az életszinvonal (a bérek) és nem fordítva. Nem azért jó a gazdaság Ausztriában, mert magasak a bérek, hanem azért magasak a bérek, mert jó a gazdaságuk.
Több dolog miatt. Egyrészt volt 50 évünk a szocializmusban, ami séf fiú álma, mert mindenki egyenlő, és dolgozni nem kell. Nem is fejlődött az ország.
A másik probléma pedig a túlzottan nagy szociális háló. Ameddig mindenkinek minden alanyi jogon JÁR! és több pénzt össze tudnak szedni munka nélkül az emberek segélyekből, mint a minimálbér, addig miért dolgoznának? Amíg az ellátás JÁR, a nyugdíj szociális alapon JÁR, a segííly JÁR, addig az ország 20% tartja el a másik 80%-ot.
A harmadik probléma pedig a mindent átszövő korrupció, és a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága.
Köszönöm a válaszokat!
Utolsó, a segélyesek se tudnának mind elhelyezkedni nálunk,nem? Úgy értem nincsen annyi munkahely az országban. Vagy tévedésben vagyok?
"A másik probléma pedig a túlzottan nagy szociális háló."
Érdekes módon Ausztriában sokkal erősebb a szociális háló, és te azt mondod hogy nálunk túlzottan erős? Magadnál vagy?
Egyéb ként rohadt érdekes hogy egész Kelet-Európában mindenhol rossz a termelékenység...nekem kicsit meseszagú ez..
mindenhol rossz a gazdasági környezet meg az adók meg minden de véletlenül pont a keleti blokk országait sújtja ez a leginkább....micsoda véletlen!!
a centrumországokban meg minden flottul megy, termelékenység is nagy..
Ausztrália mitől termelékenyebb a 17 dolláros minimálbérével?
az aussiek ügyesebben vezetnek buszt, ügyesebben vakolnak, ügyesebben festenek a festők...vicci.
értem. tehát a szegény országokban minden szar, a centrumországokban meg minden jó.
a magyar mekisfiú munkája meg azért ér nettó 230 eurót mert ő ötször kevesebbet termel mint az osztrák mekis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!