Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Melyik diákszövetkezethez...

Melyik diákszövetkezethez érdemes menni?

Figyelt kérdés

A munka már megvan, de mivel még van egy félévem hátra, ezért csinálnám egy diákszövetkezeten keresztül, hogy több maradjon meg :). Vagy ha küldő munkát viszek, akkor lényegtelen hogy melyiket választom?

Illetve ha külső munkát viszek, kb mennyi az egész lefolyásnak az ideje? Szóval míg regisztrálok, meg a szerződést megkötjük, stb...

És miután lediplomáztam, akkor automatikusan megszűnik a diákszövetkezetes dolog? (Gondolom a szerződést is annyi időre kötjük). És akkor kilépek a szövetkezetből és pá?

Illetve az adózás hogy van? Ugyan úgy kell, vagy vmi más nyomtatványok vannak? Vagy itt is megcsinálja a NAV helyettem?

2015. jún. 10. 13:27
 1/2 A kérdező kommentje:
második mondat *külső
2015. jún. 10. 13:28
 2/2 anonim ***** válasza:

"hogy több maradjon"

Azt te csak úgy érzed, hogy több marad, amúgy a nem befizetett járulékokat a megbízó cég és a szövetkezet fölözi le, nálad ugyanannyi fog maradni, sőt, lehet kevesebb.

Cserébe sem szabadság, sem táppénz, sem semmi nem jár, nyugdíjba nem számít bele. És akkor örülhetsz, ha havi fixet kapsz, és nem órabért, és majd olykor-olykor szólnak, hogy ma ne gyere, mert nem akarunk fizetni.

"Illetve ha külső munkát viszek, kb mennyi az egész lefolyásnak az ideje?"

Ez meg egyáltalán nem így megy. A szövetkezet azokhoz a cégekhez közvetít embereket, akik előre megállapodtak velük. Nem csinálhatod, hogy te odaállítasz, hogy xy cégnél szeretnél dolgozni rajtuk keresztül. Ebbe neked beleszólásod nincs.

Ha megkéred a céged, hogy szerződjön le egy szövetkezettel, akkor végig lehet ezt csinálni, csak szerintem semmi értelme nincs.

"És miután lediplomáztam, akkor automatikusan megszűnik a diákszövetkezetes dolog?"

Ha januárban diplomázol, március 31-ig dolgozhatsz így, ha nyáron, akkor október 31-ig. Amíg a diákigazolvány érvényes. És igen, akkor automatikusan hatályát veszti a munkaszerződés, legalábbis így szokás megírni.

"Illetve az adózás hogy van? Ugyan úgy kell, vagy vmi más nyomtatványok vannak? Vagy itt is megcsinálja a NAV helyettem?"

Ugyanúgy kell, ugyanúgy 16% SZJA-t fizetsz iskolaszövetkezeti munka után is. Ebből fakadóan ugyanúgy megcsinálja a NAV, ha kéred.

2015. jún. 10. 14:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!