Milyen érzés létminimum alatt keresni? Hogyan éltek meg belőle, aki alatta keres?
Könnyű mondani, hogy csak ki kell törni egy kis tanulással, de a valóságban ez baromi nehéz. Aki pár évig élt ilyen szinten, az tudja, hogy nem kis erőfeszítés és kitartás kell hozzá (meg nagy adag szerencse).
Nem csak a pénz kigazdálkodásáról van szó, energiája, motivációja sincs gyakran az embernek. Ha ehhez hiányzik ráadásul még a megfelelő szocializáció is, akkor pláne kemény.
És akkor ezek még csak a belső tényezők voltak. Rengeteg olyan kollégám volt, akinek a gyerekét vagy valamely családtagját kellett ápolni-nevelni, ő maga is betegségekkel küszködött, két munkahelyük volt (és ezek pont erre a rétegre jellemzőek sajnos). Ezek mellett nagyon nagy erő kell ahhoz, hogy még tanuljon is az ember.
Persze biztosan van rengeteg olyan ember is, aki tehetne a sorsáért viszonylag könnyen, de nem teszi - de ne általánosítsunk, mert én éppen azt tapsztaltam, amiket fentebb írtam.
Nem kell itt túlozni. Akinek krumplira alig futja gyerekként azt elviszi a gyámügy. (mert iskolába kötelező járni, és ott büntetőjogi felelősségük az ilyesmit jelenteni)
Létminimum alatt...
Tudjátok az mit jelent? "E küszöbérték olyan értékösszeg, amely biztosítja a magánháztartásokban
élők számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom
adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő
– szükségletek kielégítését. "
Tehát, hogy tartósan ennyi pénzből már "meg lehet élni". Ez nem azt jelenti, hogy kirúgtak a gyárból, és akkor én most létminimum alatt élek, leszakadtam a társadalomtól.
Egy főre a létminimum : 87 510 ft. De kettőre már csak 148 767 ft + gyerek : 201 273
Tehát anya-apa közmunkás + gyerek családi pótlékja (ami magasabb összegű, mert kátrányos helyzetűek), akkor ők a létminimum alatt élnek, de ha mondjuk megkeresnék a szakmunkás minimálbért már gyerekkel sem élnének a létminimum alatt. Kettesben meg pláne...
Mennyi egy hegesztő OKJ ami keresett, és még csak le sem kell érettségizni? 1 év... Kalap kabát. Anyuka meg nyugodtan érettségizhet, hogy szóba álljanak vele az "értelmiségi" melókban.
Angolul tudni meg ilyenek :)... Nem vagyok naív azért.
Ha nincs pénz krumplira, az vagy azt jelenti, hogy a szülők elisszák elbagózzák a pénzt, vagy pedig azt, hogy még a közmunkaprogramra se hajlandóak elmenni.
[link] (ínyenceknek)
A mihez is?
"Az elmúlt években a létminimum-mutatót számos kritika érte. A legnagyobb
probléma az, hogy a megnevezés nem tükrözi egyértelműen a
tartalmat, arra utal, mintha a létminimum alatt élők valamennyien nélkü-
löznének."
De még az ez alatt élők sem nélkülöznek úgymond.
"Az Európai Unió szegénységre és kirekesztődésre vonatkozó összehasonlításaiban
a jövedelmi alapú, relatív megközelítés az elfogadott.
Ennek során a tagországok az ún. OECD21) ekvivalencia skálát alkalmazva
a medián jövedelem 60%-ában határozták meg a jövedelmi szegénység
küszöbértékét. Ennek értéke 2012-ben Magyarországon egy fogyasztási
egységre számítva 66 399 forint/hó volt.
Az elmúlt években a létminimum-mutató"
Mennyi is a minimálbér? Köszönjük szépen...
Közmunkásként, vagy minimálbért (nem a szakmunkás minimálbért) keresve az ember ha egyedül él : szegény.
Na bumm...
El lehet végezni egy szakmát fiatal barátaim.
"Mennyi is a minimálbér? Köszönjük szépen...
Közmunkásként, vagy minimálbért (nem a szakmunkás minimálbért) keresve az ember ha egyedül él : szegény.
Na bumm...
El lehet végezni egy szakmát fiatal barátaim."
A 68 ezres minimimálbérből kiveszel Budapesten egy szobát (mert ugye ott munka is van), marad 20 ezred minden másra. EZ lenne neked a normális élet? És mered mondani hogy nem nélkülöznek?
13-as,maximálisan egyetértek veled.
És igen,továbbra is fenntartom a nyelvoktatós dolgot. Ha valakinek fontosabb az alkohol,meg a cigi,amik árából tanulhatna,képezhetné magát,hogy jobb legyen neki,az vessen magára.
Leérettségizni is le lehet esti iskolában,meg szakmát is lehet tanulni bőségesen,ha meg már van,akkor porolja le a tudását,és vegye kézbe a saját életét.
Aki erre nem képes,az a társadalom legalja,akikkkel nem kéne foglalkozni se nagyon.
Azt, hogy egy ilyen ember jellemzően költi a pénzét ilyen hobbikra, minthogy átgondoltan költekezzen. Különben nem tartana itt mondjuk.
A cigitöltés lassan népszokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!