Nekem kell-e ezt kifizetni?
Albérletben lakom egy kertes családi ház alsó épületben,de a fenti nagyobb házban még nem lakik senki..
Nos,elment az áram és a biztosítékot sem lehetett visszakapcsolni,hívnom kellett villanyszerelőt.A gond a régi elért vezeték volt a fenti házban ott ahol lejön hozzám az áram,e miatt nem volt csak nálam villany.Kicsit túlterheltem állítólag és emiatt nem a tulajnak hanem nekem kell állni a cechet.?Szerintetek?

Kicsit túlterhelted? WTF? Ha nem használtál kb. egy szoláriumot egy jacuzzival és egy stadionvilágítást egyszerre odabenn akkor erről szó nem lehet.
Meg amúgy is, az albérlet lényege, hogy nem a tied, te BÉRLED azt. Az pedig a bérbeadó feladata és felelőssége, hogy lakahatásra alkalmasan bocsássa azt a rendelkezésedre.
Egészen egyértelmű, hogy a villany gondokat a tulajnak kell megoldania.

Egyértelmű, hogy ez nem a te költséged, a gond csak az, hogy Magyarországon messzemenően hiányzik a korrektség.
Persze szerződés, bejelentés, stb gondolom nincs, vagy csak hiányos. Az embert ott húzzák le ahol csak lehet.
Szerencsére még nem kell albérletbe mennem, de ha fogok, akkor asszem csak valami nagyobb cégtől fogok bérelni, magánszemélytől nem.

A bérbe adó kötelessége az ingatlant használatra, lakhatásra alkalmas állapotban átadni, karbantartani. A Te kötelességed annak állagát megóvni, és rendeltetésszerűen használni.
A fenti dolgok költsége csak akkor nem őt terhelik, ha ebben írásban megállapodtatok.
Ami karbantartásnak, javításnak számít, az ő költsége, mérge. Mindenféle javítás, karbantartás, ami elhasználódásból, hibából ered. Ha elromlik a zár, a csere is. Még a tisztasági festés is!
Persze, ha berúgod az ajtót, az már károkozás, az a Te költséged.
Én ilyen esetben "levonnám" a bérleti díjból a kiadást, és a különbözetet adnám csak oda.

A tisztasági festés nem a bérlő dolga! Már bocsi!
Ha írásban megállapodnak abban, hogy megteszi időközönként a bérbeadó helyett, akkor jár érte "bérleti díj kedvezmény".
A bérlő "használati jogot" szerez az ingatlan felett, nem pedig fenntartási, karbantartási, renoválási jogot.
Az elhasználódást és a károkozást pedig - gondolom - szét tudja mindenki választani.
Ha kárt okoztam a festésben, akkor logikus, hogy az én dolgom helyrepakolni a saját költségemen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!