EKÁER kötelező rám, vagy nem?
Tiszteletem!
Eddig mindenki akit ezzel kapcsolatban kérdeztem mást mondott, talán Önök tudnak segíteni.
Alapszituáció:
Betonacél kereskedéssel foglalkozom. Egy magyar nagykereskedőtől vásárolom az anyagot, aki külföldről, külföldi cégtől hozatja be és szállítja le a telephelyemre. A fuvarhoz semmi közöm, ők rendezik. A számlát a magyar cégtől kapom, tehát gyakorlatilag (ha jól értem) ők az első belföldi értékesítők.
A kérdés:
Ha tőlem vásárolnak anyagot és szállítják el, akkor az most EKÁER köteles vagy nem?
Mivel országon belül van (már az import lezajlott), ezért
aki NEKED SZÁLLÍTJA, az kér EÁKER számot.
Na most ugrik a majom a vízbe:
a 2-es melléklet szerint megnézed, mit vettél, és
ha ott fel van sorolva a vámtarifaszámod, akkor
TE kérsz EÁKER számot, független attól, hogy pl kocsid
sincs, amin fuvaroznád, ha nincs a listában, akkor
pedig aki TŐLED SZÁLLÍTJA, az kér EÁKER számot.
Én első blikkre nem találtam benne acélt, szóval
gyanús, hogy neked nem kell kérni, majd aki elszállítja,
az kéri.
De igazából mindegy, hogy ki csinálja. Csak legyen, ez a lényeg. De az etika és a józan ész azt diktálja, hogy mindig a feladónak kell csinálnia a számot.
Ez most független attól, hogy Te is valakitől vetted. Nyilván neki is kellett egy külföld-belföld viszonylatú számot csinánia. De ha te tovább értékesíted, akkor te leszel a (f)eladó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!