Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Számít-e borravalóra egy nagy...

Számít-e borravalóra egy nagy futár cég sofőrje?

Figyelt kérdés
Soha nem rendeltem még interneten semmit. Ez volt az első alkalom, a napokban érkezik a GLS futár, a pénzemet már elutaltam, tehát amikor átveszem elvileg nem kell már semmit fizetnem. Illik ilyenkor adni valamennyi pénzt, mint a pizza futárnak vagy nem? Ha igen mennyit?
2015. ápr. 8. 18:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
88%
Nem.
2015. ápr. 8. 18:55
 2/14 anonim ***** válasza:
88%
Nem.Én futárral szoktam küldeni csomagokat,pontosan annyit adok amennyi a szállítási költség,semmi többet.
2015. ápr. 8. 19:14
 3/14 anonim ***** válasza:
88%
Nem. Ez nem borravalós munka.
2015. ápr. 8. 20:15
 4/14 anonim ***** válasza:
74%
Hát, én elég gyakran rendelek netről dolgokat (havi szinten minimum), és mindig utánvéttel fizetek. Ilyenkor mindig ezresre kerekítva ado ma borravalót. Lehet nem kellene, lehet, hogy sok, de én így szoktam:)
2015. ápr. 8. 21:07
 5/14 anonim ***** válasza:
61%

Nem szabad borravalót adni, az egy nagyon rossz és buta szokás. Én soha sehol nem adok borravalót, pizzafutárnak sem, étteremben sem, sehol.

Fizesse meg a munkáltatója a munkáját, mert én a vételárban mindent megfizettem a vállalkozásnak.

Duplán minek fizetnél ?

2015. ápr. 9. 09:40
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat. Végül én sem adtam, de nagyon úgy nézett ki, mint aki egyáltalán nem is számít rá. Most azért egy pizzás futárnál ez nem így szokott lenni.

Én egyébként vendéglátóhelyen akkor adok, ha kiszolgálnak, pizzát akkor rendelek, ha 10%-nyi + pénzem van, hogy azt oda tudjam adni. Nekem így tanították, így illik. :)

2015. ápr. 10. 10:37
 7/14 anonim ***** válasza:
78%

Így illik ??? Nem, ez nem így van.

Ami illik az az, hogy te kifizeted a vételárat, amiben a szolgáltatóval megállapodtál.

Az már eleve tartalmazza azt az összeget, amiben a futár és a munkaadója egymás között megállapodott, hogy a vállalkozás javára elvégzett munka ellenértékét egymás között rendezik a vételrban beszedett összegekből.

Az csak egy, a szocializmusból bennragadt elavult rossz szokás, hogy "illik borravalót adni". El kell felejteni már. Én millióból egyszer találkozom csak olyan esettel, hogy egy péncér, pizzakiszállító, futár, ..... kifejezné bármi módon, hogy ő elvárna borravalót.

2015. ápr. 10. 15:41
 8/14 A kérdező kommentje:
Mások vagyunk. :) 990 Ft-ba kerül egy pizza mondjuk, ha csak egy ezresem van, nem fogok rendelni. Én tudok például konkrét, olyan helyet, ahol a futárok úgy egyeztek meg a munkáltatóval, hogy a munkáltató fizeti a benzint, de a lóvé az a napi borravalóból jön. És azt mondta a gyerek, hogy ugyan rizikós a dolog, de 4000 alatt nem keresett egy nap sem és volt, hogy 10 fölött kapott összesen.
2015. ápr. 11. 08:56
 9/14 anonim ***** válasza:

Félreértés ne essék, saját károdra azt teszel, ami jólesik. Ha van felesleges pénzed, aminek úgysem találsz jobb helyet, persze, kiszórhatod az ablakon is, vagy odaadhatod a futárnak. A tied, azt teszel vele, ami neked élvezetet okoz. Ha neked a borravaló adás nyújt ilyen élvezetet, akkor miért ne ? Vannak ennél sokkal rosszabb perverzitások is ;o)

De akkor volna egy 5letem, nekem szükségem volna a pénzedre, és ha már úgyis mindegy hol szórod el anélkül, hogy cserébe kapnál bármit, akkor add nekem. Ez is egy jó szokás ;o)

A futár, pincér,... pedig önmagát csapja be, amikor úgy szegődik el egy vállalkozás szolgáltatába, hogy a tulaj azt mondja neki, ő nem fizet, annyit fog keresni, amennyit adnak neki a a vállalkozás vevői jattként.

Így jár, aki pórul jár.

A tulaj meg röhög a mrkába, mert már az áraiban bekalkulálta a kiszállítás költségeit, azt te, mint vevő megfizetted a vállalkozásnak, de nem adja át az őt szolgáló alkalmazottnak, hanem benyeli.

A jattal ezt az alattomos kizsigerelő, sunyi vállalkozói mentalitást támogatod, és duplán fizetsz a kiszállításért. Az önsanyargatás persze nem bűn, ha neked jólesik, ám tedd.

2015. ápr. 11. 10:53
 10/14 A kérdező kommentje:
Etikettnek nevezném, nem pénz kidobásnak, vagy rossz szokásnak. De a témát lezárnám, egyet érteni valószínűleg nem fogunk. Szerintem jár neki. Ha bunkó a futár nyilván én sem adok neki, de a kedves feljön az ajtómig, melegen hozzá megérdemli azt 200 ft-ot. :)
2015. ápr. 12. 12:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!