Számít-e borravalóra egy nagy futár cég sofőrje?
Nem szabad borravalót adni, az egy nagyon rossz és buta szokás. Én soha sehol nem adok borravalót, pizzafutárnak sem, étteremben sem, sehol.
Fizesse meg a munkáltatója a munkáját, mert én a vételárban mindent megfizettem a vállalkozásnak.
Duplán minek fizetnél ?
Köszi a válaszokat. Végül én sem adtam, de nagyon úgy nézett ki, mint aki egyáltalán nem is számít rá. Most azért egy pizzás futárnál ez nem így szokott lenni.
Én egyébként vendéglátóhelyen akkor adok, ha kiszolgálnak, pizzát akkor rendelek, ha 10%-nyi + pénzem van, hogy azt oda tudjam adni. Nekem így tanították, így illik. :)
Így illik ??? Nem, ez nem így van.
Ami illik az az, hogy te kifizeted a vételárat, amiben a szolgáltatóval megállapodtál.
Az már eleve tartalmazza azt az összeget, amiben a futár és a munkaadója egymás között megállapodott, hogy a vállalkozás javára elvégzett munka ellenértékét egymás között rendezik a vételrban beszedett összegekből.
Az csak egy, a szocializmusból bennragadt elavult rossz szokás, hogy "illik borravalót adni". El kell felejteni már. Én millióból egyszer találkozom csak olyan esettel, hogy egy péncér, pizzakiszállító, futár, ..... kifejezné bármi módon, hogy ő elvárna borravalót.
Félreértés ne essék, saját károdra azt teszel, ami jólesik. Ha van felesleges pénzed, aminek úgysem találsz jobb helyet, persze, kiszórhatod az ablakon is, vagy odaadhatod a futárnak. A tied, azt teszel vele, ami neked élvezetet okoz. Ha neked a borravaló adás nyújt ilyen élvezetet, akkor miért ne ? Vannak ennél sokkal rosszabb perverzitások is ;o)
De akkor volna egy 5letem, nekem szükségem volna a pénzedre, és ha már úgyis mindegy hol szórod el anélkül, hogy cserébe kapnál bármit, akkor add nekem. Ez is egy jó szokás ;o)
A futár, pincér,... pedig önmagát csapja be, amikor úgy szegődik el egy vállalkozás szolgáltatába, hogy a tulaj azt mondja neki, ő nem fizet, annyit fog keresni, amennyit adnak neki a a vállalkozás vevői jattként.
Így jár, aki pórul jár.
A tulaj meg röhög a mrkába, mert már az áraiban bekalkulálta a kiszállítás költségeit, azt te, mint vevő megfizetted a vállalkozásnak, de nem adja át az őt szolgáló alkalmazottnak, hanem benyeli.
A jattal ezt az alattomos kizsigerelő, sunyi vállalkozói mentalitást támogatod, és duplán fizetsz a kiszállításért. Az önsanyargatás persze nem bűn, ha neked jólesik, ám tedd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!