Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Én most akkor őstermelő...

Én most akkor őstermelő vagyok, vagy nem? (Több lent. )

Figyelt kérdés

Apám nevére van kiváltva az őstermelői igazolvány.

A hátoldalán a megjegyzés vagy milyen rovatba be van írva a nevem - minden egyéb szöveg nélkül. (Régebben kellett, mivel túlléptük az egy főre eső adómentesség határát. Most már bőven a határ alatt van a bevétel.)

Szóval, a papíron semmi olyan írás nincs, hogy én is őstermelő lennék. A munkahelyen kell nyilatkozni, hogy őstermelő vagyok-e, mert akkor adónyilatkozatot kell beadnom, hogy nem haladja meg a bevételem a 600-at.

Lehetséges, hogy jogilag ugyanolyan őstermelőnek minősülök, mint apám?

2015. jan. 26. 14:57
 1/5 anonim ***** válasza:
55%

Családi gazdálkodásba lettél bevonva.Családtagokra fejenként jár az adókedvezmény őstermelők esetén.

Ha nem éri el a jövedelmed belőle az évi 600-at, akkor egyszerűen csak nyilatkozd le.

Akár munkanélkülire is elmehetsz őstermelőként, ha nem éred el a 600.000 Ft bevételt. Ott is megkérdezik regisztrációkor.

2015. jan. 26. 16:27
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Most akkor teljes jogú őstermelőnek számítok ezzel, mintha az én nevemen lenne az igazolvány?

Úgy látom, adó szempontjából igen. De ha pl. termőföldet akar venni az ember mg-i végzettség nélkül, akkor 3 év őstermelői múlttal megteheti. Ilyen szempontból is őstermelőnek minősülök akkor? (Nem akarok földet venni, de ki tudja, mit hoz a jövő... Ilyesmi okokból nem töröltetem magam az igazolványból.)

2015. jan. 26. 16:45
 3/5 anonim ***** válasza:

Földterületet 300 hektárig a családi gazdaság nevére lehet venni, amit az vehet így meg, akinek a nevén van a családi gazdaság. Gondolom ez édesapád, de igen adózás szempontjából őstermelőnek számítasz ettől és fel is kell tüntetned, ha kérik.

[link]

[link]

2015. jan. 26. 17:33
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2015. jan. 27. 14:46
 5/5 Icus47 ***** válasza:
A közös őstermelő és a családi gazdálkodó két külön fogalom. A kérdező - szerintem - közös őstermelő a Papával,igen, jogilag 99-ig. Ugyanis az adószám, az MVH-s reg.szám, a támogatás igénylések - ha van ilyen - az Ő neve alatt futnak. A lényeg, hogy a maga nevére számla nem lehet, és a bevételt és költséget természetes egyenlő arányban kell bevallani.
2015. márc. 24. 21:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!