Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ven-e lehetőség visszaköltözni...

Ven-e lehetőség visszaköltözni egy lakásba, ami ugyan az illető nevén van, de közel 3 éve nem fizeti rá a hitelt, és azóta nem is lakott benne?

Figyelt kérdés

Ismerőség nevében kérnék tanácsot/véleményt, nekik nincs most internet elérésük (sem).

Szóval van a nevükön egy ingatlan, amit 8 éve vettek, hitel és szocpol segítségével. Sajnos különböző kedvezőtlen folyamatok eredményeképpen közel 3 éve eljutottak oda, hogy már nem tudták fizetni a hiteleket (menet közben sanos kellett még felvenniük más hiteleket is), így egy hirtelen ötlettől vezérelve hátrahagyták az ingatlant kiürítve, ki is jelentkeztek belőle, és átköltöztek az ország másik végébe egy rokon tanyájára. Azóta ott élnek, de sajnos most menniük kell onnan is. Mivel se pénzük, se lehetőségük, így azon tanakodnak, hogy vajon a régi lakásba lenne-e lehetőségük (ogi és/vagy fizikai) visszaköltözni. A helyzet azért kérdéses, mert ugye semmit sem tudnak azóta az ingatlan sorsáról (ami egy társasházi lakás egyébként), én is csak annyit tudtam kideríteni nekik, hogy az ingatlan nyilvántartásban nem látszik semmi (leszámítva egy új jelzálogot a Diákhitel Zrt.-től). A lakáson lévő jelzálog és a szocpol összege már magában is meghaladja az ingatlan értékét, nem is beszélve a nem fizetés óta felgyűlt kamatokról és a szocpolra rárakott kamatokról (gondolom, mivel nem laktak ott 10 évet)…

2014. dec. 27. 14:29
 1/8 anonim ***** válasza:
Gondolom még ott van a közös költség is, esetleg ha a közműveket nem mondták le, akkor azoknak az alapdíjai is. De annyi bizonyos, hogy mi innen nem tudjuk megmondani hogy van-e fizikai akadály a visszaköltözésre. Jogi nyilván nincs hiszen gondolom nem kötöttek senkivel adásvételi szerződést a lakásra, szóval feltételezhetően az ő tulajdonukban van, az adóssággal együtt. Elég hülye ötlet volt, de gondolom ezt ők is tudják. Én a helyükben kiadtam volna albérletbe, már ha kivette volna valaki.
2014. dec. 27. 14:57
 2/8 A kérdező kommentje:
A jogi akadály úgy vetődött fel, hogy azért lassan 3 év eltelt, és ennyni idő alatt elképzelhető, hogy a bank nem kért végrehajtást a lakásra? És ha kért, és ugye az ingatlan üres volt, akkor nem lehet, hogy azt lefoglalták? Vagy nem tudom, hogy működik ez (szerencsére én még nem voltam ilyen helyzetben)... Vagy annak már látszania kellene az ingatlan nyilvántartáson is?
2014. dec. 27. 15:28
 3/8 anonim ***** válasza:

Ha a bank végrehajtás alá vonta volna az ingatlant arról az ismerősödet értesítették volna - feltéve, ha jelezte a bank felé az elérhetőségének változását.

Mindenesetre a földhivatalba be kell ballagni és lekérni az ingatlan adatait. Amennyiben még a nevén van jogi akadálya nincs a visszaköltözésnek.

Fizikai akadálya minden bizonnyal van - az, hogy nyilván minden közmű le van már kapcsolva az alapdíj és egyéb tartozások miatt és ha nincs pénzük akkor ezeket nem fogják tudni visszakapcsoltatni, az meg úgy elég nomád.

Azt értem, hogy nem tudták fizetni a részleteket, de azt nem, hogy minek költöztek el...

2014. dec. 27. 15:43
 4/8 A kérdező kommentje:

A bank (sem) tudta a címüket, a kiküldött levelek valószínűleg visszamentek azzal, hogy a címzett ismeretlen helyen tartózkodik (azóta sincs bejelentett lakcímük).

A miért számomra is zavaros - valami olyasmi volt a céljuk, hogy elkerülendő a kínos letiltási/végrehajtási/kilakoltatási eljjárást, inkább önként hagynak mindent veszni... De ennek

2014. dec. 27. 16:35
 5/8 A kérdező kommentje:

(Bocs, véletlen elment, mielőtt befejezhettem volna...)

De ennek már nincs is jelentősége...

A földhivatalnál még semmi nem látszik. De elképzelhető, hogy ennyi idő után se történt semmi? Vagy mikorra várható bármi?

2014. dec. 27. 16:37
 6/8 anonim ***** válasza:
Elképzelhető, a bankok "csomagokban" adják tovább a követeléseket, nem ügyenként. Minden követelést bekategorizálnak a szerint, hogy mennyi az esélye az eredményes végrehajtásnak. Nyilván ahol több az esély azokkal az ügyekkel foglalkoznak először és a "reménytelen" ügyeket jegelik, néha küldenek értesítést a legutolsó ismert lakcímre, hogy ne évüljön el és kivárnak. Feltételezem bejelentett bére sincs az ismerősödnek.
2014. dec. 27. 17:02
 7/8 A kérdező kommentje:

Hivatalos bevétele nincs.

Akkor ez akár nagyon hosszú ideig is húzódhat, ha jól értem...

És akkor akár (elméletileg) vissza is költözhetnének oda?

2014. dec. 27. 20:32
 8/8 anonim ***** válasza:
Elméletileg igen, gyakorlatilag a közművek visszaköttetése nagyon bajos lesz, ha nincs pénzük. Víz, villany és fűtés nélkül meg nem biztos, hogy jó ötlet...
2014. dec. 27. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!