Mennyit érhet egy ilyen 1939-es régiség?
üdv
Adott 5 db Rapala (mű csalihal,wobbler).
Amit 1939-ben készített a mű csalihalak "atya" ,akik nélkül ma ilyen nem létezne : Lauri Rapala.
Ez az 5 db Rapala az utolsó saját kézzel készített szettje volt ,mielőtt behívták a hadseregbe és többet már nem készített (1939),ezután csak a jogokat adta el a sorozat gyártáshoz,ami már nem kézzel készült volt 100%-ban.
Ezt az 5 db hitelesítve van, egy osztrák étterem tulajnak készítette 1939-ben és 1940-re jutott el hozzá,mert ezen osztrák tulaj 20 éve volt legjobb barátja és kezdetektől fogva támogatta ezen "hobbiját" az öregnek,az első 3 évben csak ő támogatta lényegesen amikor elkezdte kísérletezni a mű fahalakat,és feljegyzések szerint 20 m3 fa anyagot adott neki évente csak annyi kikötéssel,hogy készítsen neki is 1db-ot ,hogy közös hobbijukat 1-1 látogatás során tudják művelni.
Lauri Rapala feljegyzései,naplói,levelei ,felhasznált anyag és számítások szerint 1939-ig nagyjából 300db fahalat készíthetett amiből mára maximum 100-120 db maradhatott meg.
Kérdés mennyit érhet?
Avagy vigyem Norvégiába/Svájcba aukcióra?
Szerintem...
Maximum egy-egy horgászati múzeumban adnának érte egy vastag köszönömöt, de
1, relatíve sok készült belőle
2, nincs művészeti értéke
3, funkciója ellátására se nagyon alkalmas már, gondolom azért azóta fejlődött az ipar.
4, túl kicsi hogy felfűtse a házat.
Én személy szerint egy forintot nem adnék érte. Csap porfogó.
Ez ilyen laikus kívül álló válasz.
Aki direkt ilyen témákban szeret lenni attól kérdezném.
Ezt a pár darabot az készítette aki az összes ma létező horgász "gyöngyszem" alapját készítette el,ma nélküle nem lenne.
A relatív sok ...
Hát 5 év alatt kb 300 ,éves szinten ~60db
Amiből mára talán 100 sincs.
Ezután már csak gépi tömeggyártmány jött belőle.
Nézegettem közbe,1980-as évekbeli ügyes koppintások 100.000 között mentek el.
A leírtak alapján ez akár komoly érték is lehet.
Finnországban van egy "Rapala múzeum", érdemes lenne felkeresni őket:
Nyilván ők tudják precízen és szakszerűen felértékelni a tárgyat.
Írtam svéd,svájci,finn,norvég aukciós házaknak,hogy vállalják-e ,és hogy kb. mire számíthatok...
Már csak a válaszra várok.
Ha azt mondják,hogy nem érdemes,akkor hagyom én megy a fiam "örökségébe",mert jelenleg csak osztrák vízpart közeli nyaraló alapba menne.
Hitelesítve vannak,de nem információ kell,mert lényegében minden megvan .
Az aukciósház pedig 5%-ért,de "felveri" a hírét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!