Minek érdemes tanulni/szakosodni mostanság? Érdeklődési körtől függetlenül
Az a baj, hogy humán szakokat végzett emberekből túltelítettség van és nehéz elhelyezkedni(jog, kommunikáció, bölcsész stb...).
Persze ha beszélsz mellé 2 nyelvet felsőfokon akkor tudsz menni szolgáltató központokba(SSC) ügyfélszolgálatosnak, de szerintem nem ezért diplomázik egy ember.
Olyan szakon is gondolkodhatnál, ami humán érdeklődésű embereknek is jók, de mégsem teljesen humán pályák. Gondolok itt a kereskedelem és marketing, emberi erőforrások és hasonló szakokra. Ezeken a szakokon az első két félévben van egy kis matek, nem olyan keményen tanítják, mint egy gazdaságelemzőn vagy egy pénzügyön(sőt...) túl lehet élni, ha folyamatosan készülsz és magántanárhoz is jársz esetleg. Inkább csak szórótantárgyaknak vannak betéve, egy marketinges vagy egy hr-es sose fogja a deriválást használni, pont ezért nem is tanítják annyira keményen, viszont sokan kibuknak a matekok miatt, szóval azért kell tanulni, de hol nem?
Meg arra kell figyelni, hogy ilyen szakokat nem érdemes noname főiskolán tanulni, meg nem is kell, mert már a BGF-re is felvesznek minimum ponttal, ha esetleg a költségtérítéses képzés is szóba jöhet.
valójában nem az én fejemből pattant ez ki, most nyáron dolgozott a cégünknél egy diákgyerek, aki anglicisztikát hallgat, aztán kérdeztem tőle, hogy mégis mi ezzel a terve, mert én nem is értettem, mit lehet ezzel kezdeni, aztán röhögött egyet, mondta, hogy kimegy angliába, úgy hogy tökéletesen beszéli a nyelvet, mi van Angliában? Rengeteg magyar szakember, aki egy mukkot nem beszél angolul... hogy működik angliában egy építkezés, vagy lakásfelújítás?
van a tulaj, ő megbíz egy tervezőt, a tervező kitalálja mi kell a tulajnak, azt lekomunikálja egy "General contractor"-al(akinek az ég világon semmi máshoz nem kell értenie, mint angolul) a "General contractor" pedig józan paraszti ésszel levezényli a felújítást az angolul mukkot nem beszélő kőművesekkel, asztalosokkal, ácsokkal, vízvezetékesekkel, stb-el... Max, ha tényleg semmit nem ért az építőiparból, akkor visz ki egy angolul mukkot nem beszélő alkalmazottat, aki igen, és neki picit többet fizet, mint a többieknek...
mennyit lehet ezzel keresni? ismerek is egy ilyen fickót Manhattani munkákat vállal, egy olyan lakást, amit Magyarországon 1-2 hónap alatt felújítanak, az ő hozzá nem értése miatt 1-1.5 évig csinálják, és közben $ százezreket szakít...
Talpraesettség és angol... egyedül ez a 2 dolog van meg neki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!