Édesapám 1986-ban meghalt, édesanyámnak választania kellett, melyikük nyugdíját kéri: a sajátját, vagy apámét. Azt mondták, más semmi sem jár. Ez így jogszerű? Eszerint nem kap özvegyi nyugdíjat. Vagy rosszul gondolom? Kinek jár az özvegyi nyugdíj?
Figyelt kérdés
2010. jan. 21. 22:41
1/7 anonim válasza:
1986 még a rendszerváltás előtt volt, még az alkotmány is különbözött a mostanitól, nemhogy a nyugdíjazás szabályi, az akkori intézkedés megítélésénél ne a mai jogrendszerből indulj ki. Valószínűleg akkor jogszerű volt.
2/7 anonim válasza:
1986-ban még nem volt özvegyi nyugdíj.A választás azt jelentette,hogy édesanyád eldönthette,hogy melyikük nyugdíja a magasabb,és azt választotta.
Ha a saját jogán kapja a nyugdíjat,és nem édesapád jogán,akkor próbáljon meg méltányossági kérelmet írni a Nyugdíjfolyósitó Igazgatóságnak,és kérni utólag az özvegyi nyugdíjat.Nem biztos,hogy sikerrel jár,de egy próbát megér.
3/7 anonim válasza:
Meg az sem utsó szempont, hogy egyáltalán volt-e annyi munkaviszonya. Régebben az asszonyok otthon nevelték a gyerekeket meg a földön dolgoztak és ugye nem volt miből számolni a nyugdíjat.
4/7 anonim válasza:
8.06. el van tévedve.Éppen a régebbi asszonyok dolgoztak,és nem maradtak otthon.Ez csak azóta van így,amióta létezik a Gyes. Kb.a 70-es években.A kérdező anyukájának biztosan volt elég munkaviszonya.
5/7 anonim válasza:
Ha 86-ban már nyugdijas volt, akkor abban a korban volt aktív, amikor én gyerek voltam. (58-ban születtem) Én én édesanyám is háztartásbeli volt amikor születtünk (2 nővéerem van), és csak akkor kezdett dolgozni, amikor nagyobbak lettünk. A földek és a háztartás, gyereknevelés mellett nem is tudott volna, még ha lett is volna munkahely. Nyugdijig megszerezte az ahhoz szükséges éveket, úgy emlékszem, akkor a minimum 5 év volt. (Neki ennél több volt) Akkor volt az a szabály, hogy az özvegyasszonyok választhattak, hogy az elhunyt férjük nyugdijának a felét kapják, vagy saját jogon lesznek nyugdijasok. Amenyik magasabb volt. Később volt az, hogy öszvegyi nyugdijjal kiegészíthető volt + 20%-kal a saját nyugdijuk. Most is ez van, csak azt hiszem magasabb a %.
6/7 anonim válasza:
Azért nekem is van 1-2 olyan rokonom , akik falun élnek és csak minimális nyugdíjat kapnak, azt is a férjük után. Miért? Mert a földön kapáltak egész életükben aztán meg otthon nevelték a gyerekeket.
Lehet , hogy városban volt munka a gyárakban, de vidéken is kellett dolgozni. És a legegyszerűbb a föld volt.
7/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. 10 év munkaviszonya volt, 4 gyerek, 2 öreg, földek és háziállatok mellől járt el fizikai munkára. De annyira alacsony volt a nyugdíja, hogy valaki tanácsára már egyszer kértünk méltányossági nyugdíjkorrekciót. Azt hiszem, két évente lehet kérni, megpróbáljuk, talán sikerrel járunk. Ha keveset is,de mégis csak emelnek neki talán.
2010. jan. 22. 17:41
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!