Los angelesbe (pl west hollywood) mennyibe kerülnek a hétkôznapi dolgok?
Sok minden olcsóbb. Californiában 7-9% az adó, mely az USA-ban magasnak számít. Na akkor nézzük csodás magyarországon a 27%-ot, és meg is értjük, miért drága minden. (Ja, de a magyarok legalább jobban élnek.......)
Egyébként pl. ruhákból az magyarországi drága márkák ott általában normál árban vannak.
Ahogy írták, egy jobb kertes ház (főleg Hollywoodban) pár milliónál kezdődik, felső határ pedig nincs.
Los Angelesben az arak varosszerte megegyeznek. Mindegy hogy West Hollywoodban vagy Brentwoodban vasarolsz, a kenyer/tej ugyanazokban a boltokban ugyanannyiba kerul. Persze boltokbol is van tobbszaz fele es az araik kulonboznek, de a varoson belul, ugyanabban az uzletben (pl. Albertson vagy Ralphs - tipikus "ABC" uzletek) az arak nem ternek el.
Itt nezelodhetsz arak utan:
A kaja es a benzin a fizetesekhez kepest sokkal olcsobb. De a benzin a mo-i arakhoz kepest is olcsobb. Most kb. $4.20 a benzinnek gallonja, atszamolva magyar arakra, itt $6.30 felett kellene lennie a benzinnek, hogy a magyar arral megegyezo legyen. Vagyis visszafele ez ugy nez ki, hogy itt egy liter benzin kb. 265 forint (plus minus par forint az aktualis arfolyam miatt).
Pelda:
Most voltam otthon es az Auchanban 3x is csinaltam "nagybevasarlast" a szuleimnek (nemcsak tej/kenyer, hanem olaj, mosopor, felmosorongy, gesztenye pure stb. is becsuszott a kosarba) ilyen 18-22ezer forintokert. Ez kb. $76-$93. Mi ketten elunk es egy honapban kb. 3-400 dolcsit koltunk kajara, vagyis nekem ez a heti $76-93 fel se tunt igazan az en fizetesemhez kepest, a magyar atlag fizuhoz kepest azert ez szerintem sok, hogy valaki heti szinten 18-23ezer forintot kolt egy bevasarlasnal... de ha nem igy van javitsatok ki.
A ruhak nagyon olcsok, foleg ha turiban vasarolsz. Goodwill aruhazak a legjobbak, persze jo kornyeki uzletbe menj. A beverly hills-i gazdagok az ilyen helyeken adjak le az alig hasznalt/egyszer hordott designer darabokat es ennek koszonhetoen az en szekrenyem tele van Ralph Lauren, Guess, 7 for all mankind cuccokkal, amiket hasznaltan ilyen 5,6 tizenakarhany dolcsikert veszek. Nem erdekel a divat, vagyis nem akarom a tegnapi kifuton bemutatott cuccokat vadiujan megvenni, nekem tok jo a tavalyi kollekcio es az se baj ha valaki mar hordta a cuccot par honapig. Ha uj cuccot akarsz, akkor nezz korul a Ross, TJ Maxx, Target aruhazakban. Pl. a Macy's egy nagyon meno aruhaz es a lecsengett kollekciokat a Ross veszi at. Lattam egy felsot a Macy'sben $48ert, amit egy evvel kesobb a Rossban $12ert megvettem ;)
Az elejen biztos nem fogod magad h.lyere keresni, ugyhogy a kaja bevasarlast megejtheted a fent emlitett ket uzletben vagy a 99cent uzletekben. Igaz, hogy a minoseg a 99-ban olyan is, de amikor mi kezdtuk az 'amerikai karriert' jo volt az olcso kenyer meg az izetlen sajt... de ha minosegi kajat akarsz akkor a Whole Foods / Gelson's/ Bristol Farms imadni fogod... csak gyozd megfizetni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!