Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Nincs tb-m. Hogyan tudnám...

Nincs tb-m. Hogyan tudnám elintzéni h az állam fizesse?

Figyelt kérdés
azt tudom h először regisztráljak a munkanélkülin.De a neheze a tanácsháza.mert albérletben lakom,havi kadásom télem kb.akár 60e ft is szokott lenni.egyedül élek és nagyon nehéz.ha bemegyek és kérvényezem a tb-t,akkor kérdőre vonnak miből fizetem ki a számláimat,miből élek és félek nem fogják állni a tb-met.alkalmi munkákból,takaritásból,stb..élek.Jól jön egy kis segitség mi ilyenkor a teendö.mert ugye ahhoz egy papirt kell kitölteni és egy minimális összeget be kell irni keresetnek akkor kapok tb-t.de akkor kérdőre vonják miből fizetem ezeket,és akkor már azt havi 6-7e ft tb-t is ki tudnám fizetni.pedig nem,mert a kajan is nagyon sporolok.

2014. aug. 3. 13:51
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
most egy kicsit jobban utána néztem a törvénynek,és aki egyedül él a keresete a 48e ft-ot nem haladhatja meg. az albérletről meg ugye szerződés van.az után biztos utána tudnak nézni,sztem kijelenteni nem tud.vagy ilyesmi.lehet akkor tényleg semmi megoldás nincs.mert hát igy nem lesz tb-m,más megoldás nincs vigyáznom kell magamra,ennyi. :(
2014. aug. 3. 14:23
 12/16 A kérdező kommentje:
köszi 10-es ari vagy! Sikerült. :) ez sajnos a magyar kormány hibája,h munka sincs,meg normális törvények.
2014. aug. 3. 14:28
 13/16 anonim ***** válasza:
72%

Nézd. Ha beadsz egy kérelmet, a Tb segélyről, akkor a szabályoknak megfelelően utána néznek, hogy jogosult vagy-e rá vagy sem. Nyilván a lakásbérleti szerződésed ott van feketén-fehéren így azt be tudod írni.

A formanyomtatványba kitöltöd , hogy havonta X összeg a bevételed. A fekete munkát ne írd bele, csak azt amit fel is tudsz mutatni. (alkalmi munkáknál is elvileg kell egy elszámolási bizonylat.) Beírod, hogy mennyi a havi kiadásod. Ide nyugodtan beírhatod az albérlet összegét, a rezsit, és az egyéb rovatba a kaja, gyógyszer kiadásaid összegét.

Ők a leírt adatok alapján kiszámolják, hogy jár neked Tb támogatási segély vagy sem. Ha jár akkor max 1 évig fizetik utánad. Ha nem jár, akkor levélben értesítenek, hogy te nem vagy jogosult rá, és fizesd be, mert az OEP-nek köteles a NAV felé jelezni, hogy nincs TB-d. A NAV viszont behajtja rajtad.

Azt, hogy a cigányok bezzeg nem fizetnek.. Nos, igen, sajnos ez van. Lehet morgolódni rajta, de ha ezt az OEP-nek elpanaszolod, ők erre azt mondják majd, hogy

"-önnek nincs a háztartásában kiskorú akit el kell tartania, de egy átlagos cigány családnak minimum 5 gyereke van.."

Igen, bosszantó, de ez van.

Megjegyzem, ez nem csak Magyarországon probléma, hanem sok nyugati országban is. Angliában még rosszabb a rendszer mint otthon.

Szóval: Amit tehetsz. Elmész, és beadsz egy kérelmet lesz ami lesz alapon. Ha szerencséd van, akkor adnak támogatást, ha nincs, akkor mindenképpen valahogy össze kell szedned 7000 forintot havonta, és fizetni kell. Ha nem fizetsz a NAV mint adótartozás behajtja rajtad.

2014. aug. 3. 14:54
 14/16 anonim ***** válasza:
90%

A járási hivatalnál kell intézni.

A jövedelmedről és a vagyonodról kell nyilatkoznod, a kiadásaidról nem.

Nem kell minimális összeget beírnod keresetnek. Vannak olyan bevételek, amik ebből a szempontból nem számítanak jövedelemnek.

A kiadásaidról meg semmit sem kérdeznek, a kutyát sem érdekli.

"Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság

54. §336 (1)337 A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,338

a)339 akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,

b) aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.340

(2)341 A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza a rászoruló személy nevét, lakcímét - tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan személy esetén szálláshelyét -, társadalombiztosítási azonosító jelét, a rászorultság tényét, valamint az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.

(3)342 A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé."

1993. évi III. törvény

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

A törvényben azt is megtalálod, hogy mi számít jövedelemnek és vagyonnak.

Ha pedig rákeresel, hogy "kérelem egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapításához", akkor a nyomtatványt is megtalálod a neten, amit ki kell tölteni.

Nem tudom belinkelni, mert pdf-ben adja ki a találatot.

2014. aug. 3. 16:40
 15/16 A kérdező kommentje:

utolsónak köszi a nyomtatványt,majd ránézek.

13-nak.ha én most el kezdek piszkálodni,akkor féljek attól h az apeh mindeképpen be akarja rajtam hajtani azt amit nem tudok előteremteni? Ez félelmetesen hangzik.

2014. aug. 3. 22:23
 16/16 anonim ***** válasza:
56%

13-as vagyok.

Nem kell piszkálódnod. Az OEP mindig értesíti a NAV-ot, hogy X.Y nem fizet Tb-t. A NAV pedig rögtön küldi is a büntetésről a levelet.

Én külföldre mentem, és rendesen hivatalos úton, kitöltve a formanyomtatvány szüneteltetem a Tb fizetését. Az OEP-től ki is jött a levél, hogy tudomásul vették, és ideiglenesen lezárták a TB-met. Mégis ennek ellenére a NAV majdnem 300 ezer forintos hiányt követelnek be nem fizetett TB miatt. Nekem szerencsém volt, hogy minden levél megmaradt amit az OEP küldött, így tudtam igazolni, miért nem fizetek.

Szóval teljesen mindegy, hogy jogosult vagy a Tb támogatásra vagy sem. Ha nem fizeted, akkor a NAV kiszámlázza neked.

2014. aug. 3. 22:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!