Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Lakhatási támogatás : vélemény...

Lakhatási támogatás : vélemények, tapasztalatok?

Figyelt kérdés
Ki mennyit és hogyan kapja, milyen úton-módon lehet igényelni? Rezsit mi alapján térítik? Olyanok válasza érdekel inkább akik már igényeltél és már tudnak mit mondani, vagy akinek van bővebb információja. Neten már szétnéztem de az csak elméleti.

2014. júl. 8. 19:24
 1/8 anonim ***** válasza:
Mi kaptunk két havit,vissza is követelik,jogtalanul.
2014. júl. 8. 19:33
 2/8 A kérdező kommentje:
Egy kicsit bővebben lehetne?
2014. júl. 8. 21:18
 3/8 anonim ***** válasza:
Kaptunk tájékoztatót,amiben az állt,hogy 30 napon belül találni kell munkát.Viszont a szerződésben már az van,hogy a kérelem beadásának időpontjában már legyen meló.A számlákat leadtuk(nagyon rendes volt a főbérlőnk,szerintem nem sok ember menne bele ennyi szarakodásba,papírmunkába),mindennel elszámoltunk,most mégis azon rugóznak,mikor álltunk munkába.
2014. júl. 9. 06:53
 4/8 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom albérleti és munkaszerződéssel kell odamenni igényelni a támogatást. Ha rendben van minden akkor meg kell hogy adják, gondolom én.
2014. júl. 16. 18:15
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Belinkelek egy pár régebbi válaszomat!

1x is itt egy részletes leírás:

Annak érdekében, hogy a TÁMOP 1.1.2 projektrésztvevők munkaerő-piaci helyzetük javítása érdekében lakóhelyüktől távoli munkalehetőséget is elfogadjanak, vissza nem térítendő lakhatási támogatás nyújtható annak a projektrésztvevőnek,

- aki olyan legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt létesít, amely esetében az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye között naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje a 6 órát meghaladja, és

- aki nem rendelkezik saját tulajdonában vagy a vele együtt élő házastárssal közös tulajdonban lévő lakás céljára szolgáló, beköltözésre alkalmas ingatlannal a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 100 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a hat órát, és

- akinek az utolsó munkahelye nem a munkavégzés helye szerinti településen, továbbá nem annál a foglalkoztatónál volt, amellyel munkaviszonyt, közalkalmazotti jogviszonyt létesít, és

- lakhatását bérleti jogviszony létesítésével kívánja megoldani a munkavégzés helyén, vagy olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 100 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a hat órát, és

- aki nem részesül a kérelem időpontjában más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban.

A támogatás további feltétele, hogy a támogatásban részesülő

- a lakhatási támogatás segítségével létrejövő munkaviszonya, közalkalmazotti jogviszonya által olyan rendszeres jövedelmet szerezzen, amely havi bruttó rendszeres jövedelme nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér 300 százalékát, és

- érvényes munkaszerződéssel vagy kinevezéssel igazolja a foglalkoztatás létrejöttét, amely tartalmazza a munkavégzés helyét is, és

- bérleti szerződéssel igazolja a munkavégzés helyén, vagy a megfelelő településen (olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 100 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a hat órát) lévő lakóingatlanra bérlőként legalább a támogatás időtartamának felére létesített bérleti jogviszonya fennállását,

- rendelkezzen banki lakossági folyószámlával, amelyről teljesíti a bérleti szerződésben foglalt bérleti díj bérbeadó részére történő átutalását.

Támogatás kizárólag belföldön való munkavégzés érdekében adható, az alábbi időbeli és összegbeli határokig:

1.) A támogatás folyósításának időtartama tizennyolc hónap.

2.) A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan, 1 fő esetében – a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel –

a) az első hat hónapban a havi 100 ezer Ft-ot,

b) a második hat hónapban a havi 60 ezer Ft-ot,

c) a harmadik hat hónapban a havi 40 ezer Ft-ot

nem haladhatja meg. Két fő nem közeli hozzátartozó együttköltözése esetén is ezen összeget szükséges figyelembe venni.

3.) A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan

a) az első hat hónapban a havi 150 ezer Ft-ot,

b) a második hat hónapban a havi 90 ezer Ft-ot,

c) a harmadik hat hónapban a havi 60 ezer Ft-ot

nem haladhatja meg, ha az ingatlant igénybe vevő közeli hozzátartozók közül legalább ketten megfelelnek a lakhatási támogatás feltételeinek.

4.) A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan

a) az első hat hónapban a havi 200 ezer Ft-ot,

b) a második hat hónapban a havi 120 ezer Ft-ot,

c) a harmadik hat hónapban a havi 80 ezer Ft-ot

nem haladhatja meg, ha az ingatlant 3 vagy több olyan személy veszi igénybe, aki a támogatás feltételeinek megfelel.

A kirendeltségnek a támogatás megítélésében és összegének meghatározásában mérlegelési lehetősége van.

A 3.) és 4.) bekezdésben meghatározott esetben a támogatás a támogatás feltételeinek megfelelő, valamint a támogatást egy időben igénylő és a bérelt ingatlanba együtt, egy időben költöző személyek között egyenlő arányban oszlik meg.

A támogatás a bérleti díjjal (benne a közüzemi díjakkal) kapcsolatos kiadásokra használható fel. Közüzemi díjként a bérleményhez kapcsolódó víz- és csatornadíj, a villamos energia, a távfűtés, a gáz, a hulladékszállítás díja, valamint társasházi lakás bérbeadása esetén a társasház takarításával és állagmegóvással, a bankszámlavezetéssel, postaköltséggel, biztosítással összefüggő költségek vehetők figyelembe. (Gázpalack, gáztartály, valamint szén, fa és egyéb energiahordozók költsége nem vehető figyelembe.) Ebben az esetben a Bérbeadó a bérleti díjba beépített rezsiköltséggel csökkentheti a bérbeadásból származó jövedelmét.)

A támogatás időtartama alatt a támogatott részére egymást követően több ingatlanra kötött bérleti szerződés esetében is folyósítható a támogatás, azonban a költségek emelkedése a támogatás összegét nem befolyásolja.

A támogatás folyósítási időtartamának kimerítését követően újabb támogatás a támogatás lejártát követő 36 hónap elteltével állapítható meg.

Másrészt:

Mindig a bejelentett lakóhely munkaügyinél és nem az ideiglenesnél. Fontos ugye, hogy 3 hónapja regisztrált munkanélküli legyél és/vagy pályakezdő. Úgy néz ki miután lejárt a 3 hónap munkanélküli érdemes munkát keresni 100km-re a lakóhelyedtől ugye amennyiben szeretnéd ezt igényelni. Amikor megtaláltad a melóhelyed tudod, hogy oda felvennének és a munkáltató hajlamos téged foglalkoztatni legalább 6 hónap határozott időre amit feltüntet a munkaszerződésedben is, gyorsan elmész a munkaügyibe és a támogatási osztályon megigényled a támogatást, de még azelőtt mielőtt aláírnád a munkáltatódnál a munkaszerződést ez nagyon fontos, mert ha neked előbb lesz melód mint,hogy kérvényezted volna tőlük a támogatást akkor már nem adják meg mondván, hogy te már nem vagy munkanélküli és ez csak azoknak jár:S NOS megigényelted ott helyben majd ki kell töltened egy jelentkezési lapot. Utána gyorsan megírjátok a munkáltatóddal a munkaszerződést majd gyorsan keresel egy olyan albérletet ahol a főbérlő tud adni számlát a bérleti díjról és a rezsiről is( valaki pattog, hogy Ő a rezsiről nem ad mondani kell neki szedje ketté legyen egy számla ami a bérleti díjról szól meg legyen egy a rezsiről mert akkor a rezsi után nem kell adóznia) MAJD ha ezek mind megvannak és pozitív az elbírálat a munkaügyiben küldenek neked egy szerződést ill csomó dokumentumot amit megint ki kell töltened. Amikor sikerült be kell neki adni az őáltaluk küldött dokumentumokat, az ő általuk küldött lakásbérleti szerződést(csak azt lehet a főbérlővel aláíratni) munkaszerződésed fénymásolatát. Támogatás úgy történik számlára küldik majd a pénz és neked minden hónapban kell nekik küldeni egy Fénymásolt:bérpapírt, utalásról szólóbizonylatot(hogy te valóban elküldted a főbérlőnek a pénzt) Eredeti: számlát az albérletről és egy elszámoló lapot amit szintén ők adnak majd neked, ha ezt minden hónapban pontosan megcsinálod ők akkor küldenek lóvét. Rem tudtam segíteni kérdésed van még írj. Amúgy egy hónap a kérelem elbírálási idő, de nekem 1hét múlva jött hogy rendben van minden. Kérelemért nem kell fizetni.

Igen nem egyszerű, majd miután megkapod a támogatás utána is 1000+1 buktatója van a dolognak pl hiába hogy mondjuk van 6hónapra szóló munkaszerződésed határozott idejű(határozatlan nem jó!! ne kérdezd, hogy miért gondolom, hogy azt hiszik akkor nem tudnak elküldeni)

pedig tévednek, mert van egy 6hónapos határozott idejű munkaszerződésed abból az első 3hónap próbaidő és azalatt a munkáltató bármikor indoklás nélkül felmondhat neked. Akkor ott állsz melo nélkül köv. hónapban le kell adnod az igazolást munkaügyibe h melózol(bérpapír) ők csak akkor küldik a támogatást na most ha 1hónapon belül nem találsz olyan melot ami szintén 6hónapos határozott időre szól munkaügyibe felmondják neked a szerződésed akkor fizetheted az albit úgy ahogy akarod. Van még egy bökkenője ugye albérletre min 1 éves szerződés kell kötnöd, de 6hónapos határozott idejű munkaszerződést(lehet több időre is, ha a munkáltatód belemegy,de akkor nagy mázlista vagy)tegyük fel dolgozol 6hónapig nem küldenek el miután lejár ahhoz, hogy a következő 6hónapra is megkapd a támogatást megint kötnöd kell egy következő 6hónapra szóló szerződést vagy különben megint nem küldik tovább a támogatást:) ja és a tetejében biztos forrásból tudom, hogy ugye ez EUs támogatás és amit nem osztanak ki a munkaügyibe azt elteszik zsebbe. Ezért ilyen nehéz megigényelni majd fenntartani. IGEN ez Magyarország!

NOS az albérletet sem 1xű Pesten találni(am én is Pesten laktam albiba) 1részt mert ha a bérlő neked számlát ad akkor ugye neki be kell jelentenie az albérletet amit nagyon nem szeretnek úgy mondom, hogy kb minden 20.hirdető ad számlát róla. Javaslom, hogy inkább ingatlan közvetítő által keress ott még aki nem ad számlát róla jobban rá lehet beszélni a számlára ilyen esetben viszont arra kell számítani, hogy azt mondja a főbérlő -OK adok számlát de akkor 10000Ft-vel több a bérleti szerződés. Az ideiglenes lakcím az nem gond arra figyelj, hogy amikor mész a munkaügyibe kérvényezni a támogatást akkor ne legyen rajta a lakcímkártyádon az ideiglenes lakcím addig jelentkezz ki vagy nem tudom.

Visszatérve rengeteg buktatója van nem egyszerű azért egy próbát megér.

JA nekem pl olyanba kötöttek bele, hogy a bérpapírom nem olyan formátumú mint ahogy azt ők elvárnák végén már a munkaadóm hívta fel őket, HOGY BASSZÁTOK MEG NEM MINDEN MUNKAHELYNEK EGYFORMA A BÉRPAPÍRJA TI ÖKRÖK aztán nagy nehezen bólintottak rá. Ráadásul amikor elhelyezkedtem rá 2hónapra tönkrement a cég ahol dolgoztam munkahelyet kellett váltanom. Ott nem adtak csak határozatlan idejű munkaszerződést, meg egy átláthatatlan bérpapírt. Fogtam letöltöttem az adobe professional x-et be szkenneltem a munkaszerződésem 1:1 átraktam pdf ből worldbe képfelismerővel határozatlan időt átírtam határozottra 12 hónaposra:D leszedtem egy bérszámfejtő programot és megcsináltam saját magam a bérpapíromat utána jó volt nekik:D úgyhogy ennyi:D

Rem tudtam segíteni.

2014. aug. 6. 13:55
 6/8 anonim válasza:
Nekem azt mondták az itteni munkaügyibe, hogy egyszerre lenne jó beadni a formanyomtatványt és a szerződéseket, mivel a jelentkezési lapon kérnek olyan adatokat, amiket nem tudsz kitölteni, amíg nincs meg mindkét szerződésed. Bár, elméletileg van 30 napod, hogy pótold a szerződéseket. De felmerül azért, hogy elvárják, hogy leszerződj egy számlaképes főbérlővel (ami ugye azért drágább, mint egy nem bejelentett hely) anélkül, hogy bármi biztosíték lenne arra, hogy megkapod a támogatást. Ezt nem igazán értem. Aztán, ha elutasítják, fizesd úgy, ahogy akarod. Ha jól értem, ez így megy ....
2014. szept. 16. 18:19
 7/8 anonim ***** válasza:
Pontosan, ahogy leírtad. Nem sikerül akkor utána úgy fizeted ahogy akarod. SŐT, ha későbbiekben valamit nem tudsz úgy beadni ahogy azt ők elvárják v. bukod a melót. Ugyan ugy felmondják hipphopp a szerződésed szintén fizetheted az albérletet ahogy akarod.
2014. szept. 17. 11:14
 8/8 anonim válasza:

Vigyázzatok!!

Az 5;6; 7; hozzászóló válaszai pontatlanok, mert a 2014-es állapotot tükrözik, a jogszabályok pedig 2015 mások, jobbak, könnyebben hozzáférhatő a pénz.

Hivd a naprakész info-telefont, visszahivnak, ha nincs pénzed percijra: 06-30-9225869

2015. jan. 18. 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!