Igaz-e az hogyha valaki elad egy lakást, utána 5 évig vissza lehet csináltatni az adásvételit?
Nem igaz, a vételt nem gondolhatod meg. Ilyen papírt a bank biztos nem íratott alá veled.
A szerződés létrejön az aláíráskor, és a szerződésben rögzítetteknek teljesülni kell. Ha nem teljesül, akkor nem szerződésszerű a teljesítés és szankcionálható.
De egy teljesen létrejött (érts: az ingatlannyilvántartásba is bejegyzett) adásvétel esetén neked elállási jogod nincs (illetve csak akkor van, ha az adásvétel szerződése nem felel meg az előírásoknak, illetve a második fél nem szerződésszerűen teljesített (pl. rejtett, eltitkolt hibák), és erre csak a szerződéskötést és bejegyzést követően lehetett tudomást szerezni.
Szép betegség lenne, ha bárki visszaléphetne egy ingatlan adás-vételtől öt éven belül, minden következmény nélkül.
sztem a visszavásárlási jogról van itt szó:
A visszavásárlási jog
A visszavásárlási jog az előző tulajdonos javára meghatározott időn belül vételi jogosultságot biztosít az eladott dolgon. A visszavásárlási jog írásban, a dolog eladására irányuló szerződésben legfeljebb öt éves időtartamra köthető ki . A visszavárási jog azt feltételezi, hogy a tulajdonos valamilyen okból úgy adja el a dolgát, hogy fenntartja magának a jogot, hogy egy későbbi időpontban egyoldalú nyilatkozattal azt visszavegye. A visszavásárlási jog jogosultja csak az eredeti adásvételi szerződés tárgyának tulajdonosa (az eladó) lehet.
A visszavásárlási ár azonos az eredeti vételárral, de az eredeti vevő követelheti azt az összeget, amellyel a dolog értéke a hasznos ráfordítások folytán növekedett, a visszavásárló pedig levonhatja az időközi romlásból eredő értékcsökkenést .
Az eredeti vevő felelős a visszavásárlás meghiúsításáért, illetőleg csorbításáért. Ha azonban a dolog a kötelezettnek fel nem róhatóan elpusztul, a visszavásárlási jog megszűnik .
A vételi jog (opció)
A vételi jog alapján a jogosult egyoldalú nyilatkozatával adásvételi szerződést hozhat létre, és a vételi jog tárgyát képező dolgot megvásárolhatja. A vételi jogra vonatkozó megállapodást írásba kell foglalni, és a szerződésnek tartalmaznia kell a dolog és a vételár meghatározását. A határozott időre szóló opció leghosszabb tartama 5 év lehet, míg a határozatlan időre kikötött vételi jog hat hónap elteltével megszűnik .
sajnos ez nekem se teljesen világos(én voltam a 2.válaszoló)de itt egy oldal,tett fel a kérdésed, hátha az ügyvéd tud segíteni.
Az a baj, hogy tulajdonképpen nem írtál le semmit.
Most te eladtál vagy vettél lakást?
Amúgy szerintem itt a bank tart fenn vételi opciót, nem pedig te kapsz visszavásárlási jogot.
De amennyiben a szerződés érvényesen kiköti a visszavásárlási opciót, akkor az él. De ehhez egy nyilatkozat kevés, ha a szerződés NEM tartalmazza.
A pontos részletek nélkül erre nem igazán lehet válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!